UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

amor_polonus_t1.jpg

Dwutomowy katalog jest komentarzem do wystawy „Amor Polonus, czyli miłość Polaków”. Katalog zgodnie z zamysłem wystawy podzielony jest na trzy części, opisujące odmiany miłości najbardziej w Polsce popularne: miłość ojczyzny, miłość do kobiety i miłość rodzinną. Punktem spójnym wszystkich odmian tego uczucia jest Wilanów i rodzina Sobieskich.



Dobrze przyprawione | staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin | 14 września

aktualność

Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą też spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, oraz poznać produkty dziś już zapomniane.

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą!

Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy.

_______________________________________________________________________

TERMINY WARSZTATÓW W ROKU 2019

26 stycznia | cukier, miód

MENU: ulipki z pianą i ciasto figowe

• 16 lutego | sól

MENU: ryba pieczona w soli oraz kasza z rynki

• 23 marca  | pieprz, szafran

MENU: potrawa z naleśnikami i wety jabłkowe

6 kwietnia | liść laurowy i ziele angielskie

MENU: bulion antiszkorbutyczny oraz jaja en omelette na przystawkę 

8 czerwca | mięta i bazylia  | bilety dostępne od 27 maja, godz. 12.00

MENU: potaź truskawkowy z ogórkami i bazylią oraz indyk z sosem czekoladowym i miętą

14 września | rozmaryn, tymianek, majeranek  | bilety dostępne od 2 września, godz. 12.00

MENU: kiszka z gruszką warzoną oraz migdałowe kołacze cytrynowe

12 października | imbir, gałka i kwiat muszkatołowy | bilety dostępne od 30 września, godz. 12.00

MENU: kiszki z ryb słonych oraz tort neapolitański

16 listopada | ocet, cytryna, limonka | bilety dostępne od 4 listopada, godz. 12.00

MENU: limoniata z figatellami oraz arkas

7 grudnia | cynamon, goździk, anyż, kardamon | bilety dostępne od 25 listopada, godz. 12.00

MENU: barszcz z kiszonych buraków, tort z kapusty oraz pierniczki pigwowe

_______________________________________________________________________

kulinarne_przyprawy_Pixabay.jpg

ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat  
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23 
GODZ. 10.00–12.00

KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy

REZERWACJA: nie obowiązuje. BILETY można kupić:
   • przez internet
   • stacjonarnie w kasie muzeum


LICZBA MIEJSC  OGRANICZONA

_______________________________________________________________________

KONTAKT 

Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 785 905 715

_______________________________________________________________________

Patroni medialni:

 

Podziel się:
Wykop Facebook
kuchnia_01.jpg

Warsztaty kulinarne i savoir-vivre (artykuł)

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

chory_lekarze_puls_Falimirz_BN.jpg

Szałwia lekarska. Szlachetna przyprawa niemiecka (artykuł, Silva Rerum)

Wymagająca żyznej, bogatej w wapń gleby, charakteryzująca się specyficznym, silnym zapachem i dużymi fiołkowymi kwiatami, szałwia uprawiana jest w Polsce …

57_wnętrze kucuchni.jpg

Rozmaryn lekarski, czyli nie tylko przyprawa kuchenna (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor najstarszej polskiej książki kucharskiej wydanej w 1682 r. w Krakowie, zaliczył rozmaryn, obok majeranu czy też kolendry, …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie - „Compendium ferculorum czyli zebranie potraw” (1682) (artykuł, Silva Rerum)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …

Staropolskie przepisy rekopiśmienne_okładka.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne (artykuł)

Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w.