Dobrze przyprawione | staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin | 23 marca
aktualność
Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą też spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, oraz poznać produkty dziś już zapomniane.
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą!
Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy.
____________________________________________________________________________
TERMINY WARSZTATÓW W ROKU 2019
• 26 stycznia | cukier, miód | bilety dostępne od 15 stycznia
MENU: ulipki z pianą i ciasto figowe
• 16 lutego | sól | bilety dostępne od 4 lutego
MENU: ryba pieczona w soli oraz kasza z rynki
• 23 marca | pieprz, szafran | bilety dostępne od 11 marca
MENU: potrawa z naleśnikami i wety jabłkowe
• 6 kwietnia | liść laurowy i ziele angielskie | bilety dostępne od 25 marca
MENU: bulion antiszkorbutyczny oraz jaja en omelette na przystawkę
• 8 czerwca | mięta i bazylia | bilety dostępne od 27 maja
MENU: potaź truskawkowy z ogórkami i bazylią oraz indyk z sosem czekoladowym i miętą
• 14 września | rozmaryn, tymianek, majeranek | bilety dostępne od 2 września
MENU: kiszka z gruszką warzoną oraz migdałowe kołacze cytrynowe
• 12 października | imbir, gałka i kwiat muszkatołowy | bilety dostępne od 30 września
MENU: kiszki z ryb słonych oraz tort neapolitański
• 16 listopada | ocet, cytryna, limonka | bilety dostępne od 4 listopada
MENU: limoniata z figatellami oraz arkas
• 7 grudnia | cynamon, goździk, anyż, kardamon | bilety dostępne od 25 listopada
MENU: barszcz z kiszonych buraków, tort z kapusty oraz pierniczki pigwowe
____________________________________________________________________________
ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
GODZ. 10.00–12.00
KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy
REZERWACJA: nie obowiązuje. BILETY można kupić:
• przez internet
• stacjonarnie w kasie muzeum
LICZBA MIEJSC OGRANICZONA
____________________________________________________________________________
KONTAKT
Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl
tel.: 785 905 715
Polecane

Warsztaty kulinarne i savoir-vivre (artykuł)
Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

Szałwia lekarska. Szlachetna przyprawa niemiecka (artykuł, Silva Rerum)
Wymagająca żyznej, bogatej w wapń gleby, charakteryzująca się specyficznym, silnym zapachem i dużymi fiołkowymi kwiatami, szałwia uprawiana jest w Polsce …

Rozmaryn lekarski, czyli nie tylko przyprawa kuchenna (artykuł, Silva Rerum)
Stanisław Czerniecki, autor najstarszej polskiej książki kucharskiej wydanej w 1682 r. w Krakowie, zaliczył rozmaryn, obok majeranu czy też kolendry, …

Staropolskie książki kucharskie - „Compendium ferculorum czyli zebranie potraw” (1682) (artykuł, Silva Rerum)
Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne (artykuł)
Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w.