UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

44_w kregu wielkiego krola.jpg

To książka, którą można nazwać opowieściami wilanowskimi. Czytelnik znajdzie w niej portrety członków rodziny królewskiej i wiele anegdot o życiu codziennym, radościach i troskach, "zdrowiu i niezdrowiu" mieszkańców pałacu wilanowskiego w XVII wieku.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Konferencja „The Power of Taste. Europe at the Royal Table” | 5–6 października

aktualność

Konferencja_kulinaria_plakat na FB.png

Międzynarodowa konferencja „The Power of Taste. Europe at the Royal Table” | „Potęga smaku. Europa przy królewskim stole” w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

5–6 października 2018 r.

Królewski stół jako laboratorium kulinarnych i politycznych pasji dawnych epok, manifestacja potęgi smaku jako narzędzia władzy – o tym mówić będą badacze z Europy i Stanów Zjednoczonych zajmujący się historią żywienia i food studies oraz praktycy zainteresowani popularyzacją kulturowego znaczenia jedzenia dawniej i dziś.

Organizatorzy
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie

Komitet naukowy
prof. dr hab. Jarosław Dumanowski
prof. dr hab. Andrzej Kuropatnicki
prof. Fabio Parasecoli

Logo Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Logo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu Logo Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie

Konferencja jest organizowana w ramach „A Place at the Royal Table” – projektu Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich z okazji i pod patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018.

Logo Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego Pegaz Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego

Wykłady i dyskusje w języku angielskim.

Wstęp bezpłatny. Obowiązują zapisy.

Zgłoszenia: mprzedpolewska@muzeum-wilanow.pl.

Miejsce: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23


Programme

Friday, 5th October, 9.00–18.00
9.00 Registration
9.30 Paweł Jaskanis, Director, Museum of King Jan III’s Palace at Wilanów — Welcome address
Jarosław Dumanowski, Center for Culinary Heritage, Nicolaus Copernicus University, Toruń, Poland —
Introduction to the Conference
Chair: Andrzej Kuropatnicki
10.00 Massimo Montanari, Bologna University, Italy — At Charlemagne’s Table. Food and power in the Early Middle Ages
10.30 Bruno Laurioux, European Institute for Food History and Cultures, Université François-Rabelais Tours, France — Gastronomic Exchanges? The Banquets given in 1378 for the Emperor’s visit in Paris
11.00 Discussion
11.30 Coffee break
Chair: Fabio Parasecoli
12.00 Marc Meltonville, Historic Royal Palaces, London, UK — Interpreting the Tudor Kitchens of Hampton Court Palace, London. “25 years of cooking for a King”
12.30 Florent Quellier, Université d’Angers, France — The Taste of the Bourbon’s Reign and the Fabrication of the Renowned French Cuisine
13.00 Discussion
13.30 Lunch
Chair: Bruno Laurioux
15.00 Andrzej Kuropatnicki, Pedagogical University of Cracow, Poland — Food at the Table of the Later Stuarts. A Coronation Feast of James II
15.30 Jarosław Dumanowski, Center for Culinary Heritage, Nicolaus Copernicus University, Toruń, Poland — 12 September, 1695 (A Feast on the Anniversary of the Battle of Vienna of 1683)
16.00 Discussion
16.30 Coffee break
17.00 Discussion panel — Royal Food: metaphor, myth and story
Chair: Łukasz Modelski

Saturday, 6th October, 9.00–19.00
Chair: Massimo Montanari
9.30 Gabriel Kurczewski, Center for Culinary Heritage, Nicolaus Copernicus University, Toruń, Poland — Royal and Popular. Hungarian wine in 17th-18th c. Poland
10.00 Galina Kabakova, Université Paris-Sorbonne (Paris IV), France — Diplomats at the Table of Peter the Great
10.30 Discussion
11.00 Coffee break
Chair: Florent Quellier
11.30 Özge Samanci, Özyeğin University, Turkey — Hosting a Feast for Foreign Guests in the Ottoman Palace
12.00 Fabio Parasecoli, Nutrition and Food Studies Department, New York University, USA — The Power of Taste: from royal courts to Instagram
12.30 Discussion
13.00 Lunch
14.00 Visiting the Museum
15.30 Conclusions and closure of conference
16.00 Discussion panel — Reconstruction or Fantasy? Old kitchen today
Chair: Jarosław Dumanowski
18.00 Marine Granier, mezzo-soprano, musical performance

Podziel się:
Wykop Facebook
warsztaty_kulinarne_baner.jpg

Miejsce przy królewskim stole (artykuł)

Rok 2018 został ogłoszony Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Nasze muzeum realizuje projekt, w ramach którego zamierzamy upowszechniać wiedzę o kulturze …

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Kuchnia na dworze Jana III Sobieskiego (artykuł, Silva Rerum)

Kuchnia sarmacka z czasów Jana III Sobieskiego nie różniła się wiele od tej z pierwszej połowy XVII stulecia. Dalej więc …

44_serwis do kawy_odiot.jpg

Kuchnia francuska: dziedzictwo historii (artykuł, Silva Rerum)

Francuska kuchnia to jedno z pierwszych skojarzeń, które przychodzi nam na myśl, gdy mówimy o Francji i Francuzach. Dla nie-Francuzów …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie - „Compendium ferculorum czyli zebranie potraw” (1682) (artykuł, Silva Rerum)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …

Wielądko_Kucharz doskonały_Muzeum Pałac w Wilanowie.jpg

Staropolskie książki kucharskie - Kucharz doskonały (1783) (artykuł, Silva Rerum)

Napisany przez Wojciecha Wielądka i wydany po raz pierwszy w 1783 roku Kucharz doskonały przedstawia nam kuchnię, którą można określić …