UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem „Compendium ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Królewskie menu | kolacja rekonstrukcyjna oraz warsztaty | 7 kwietnia

aktualność

kolacja_fot_Kama_Trojak_2.jpg

W Muzeum Pałacu w Wilanowie odbywają się wyjątkowe wydarzenia kulinarne – wykwintne kolacje rekonstrukcyjne połączone z warsztatami kulinarnymi! To niebywała okazja dla miłośników dobrego jedzenia i pasjonatów historii, aby wziąć udział w uczcie, która nie tylko zaspokaja apetyt, ale też jest przeżyciem intelektualnym i estetycznym.

Sięgając do oryginalnego menu uczty wydanej 9 maja 1881 roku przez cesarza Austro-Węgier Franciszka Józefa oraz Elżbietę Bawarską, przygotujemy wykwintne dania i desery. Podczas kolacji w pałacu Hofburg zorganizowanej z okazji małżeństwa ich syna zaserwowano m.in. pouding a la Chipolata czy poulardes a la polanaise, czyli danie przyrządzone na sposób polski. Wychodząc od tej potrawy, podczas wilanowskiej kolacji przygotujemy drób po polsku.

Dania przygotujemy wspólnie podczas warsztatów kulinarnych pod okiem kuchmistrzów wilanowskich. Następnie zasiądziemy do uroczystej kolacji przy świecach, podczas której będziemy mogli wysłuchać barwnych opowieści z epoki.

Wydarzenie jest częścią cyklu, w którym poznajemy menu europejskich dworów królewskich i arystokratycznych z okresu XIX i pierwszej połowy XX w.

______________________________________________________________________________ 

ODBIORCY: osoby dorosłe
MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
TERMIN: 7 kwietnia, godz. 16.00
WSTĘP: 200 zł

______________________________________________________________________________

KONTAKT
Adrian Ordakowski
t: 531 058 880
m: aordakowski@muzeum-wilanow.pl

Podziel się:
Wykop Facebook
Miejsce przy królewskim stole_mleko gdanskie_Magda_Mastykarz.jpg

Kolacja Mistrzów w Wersalu | projekt „A Place at the Royal Table” (artykuł)

W Europejskim Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018 Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizowało projekt „Miejsce przy królewskim stole”, w …

wjazd_sobieskiego_do_wiednia_polona.jpg

Ceremonialna demonstracja zwycięstwa pod Wiedniem – uczta, trofea, gesty (artykuł, Silva Rerum)

Każdy sukces militarny wiązał się z kompleksowym programem ceremonialnej reprezentacji władzy. Zarówno zabiegi dyplomatyczne, jak i wszelkie sposoby uzewnętrznienia potęgi …

55_uczta wydana przez jana.jpg

Uczta w Jaworowie (artykuł, Sobiesciana)

6 lipca 1684, Letnia rezydencja w Jaworowie, Jaworów, Ukraina
W Jaworowie, gdzie istniał niewielki pałacyk Sobieskich, odbyła się uczta z udziałem …

44_uczta_sluzba wniosi jadlo na stol_anonimowy miedzioryt wenecji 1643.jpg

Obsługa uczty staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej Compendium ferculorum, napisał w jej wstępie, iż w przygotowaniach do wystawnego bankietu, to …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Uczta w Soplicowie. „Kucharz doskonały” czy „Compendium ferculorum”? (artykuł, Silva Rerum)

W Panu Tadeuszu Adam Mickiewicz, wspominając z nostalgią odchodzący w przeszłość barwny świat szlacheckich wartości i zwyczajów poświęcił też nieco …