UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Na przełomie XV i XVI wieku, w ciągu zaledwie trzydziestu lat Polacy nie tylko zdecydowali, jakie wina lubią najbardziej, ale dali temu dowód na piśmie. W roku 1523 zniesiono cła na import wina, otwierając na oścież bramy węgrzynowi, a raczej rozmaitym gatunkom win, które pod tą zbiorczą nazwą zostały ukryte. Trunkom nierozerwalnie związanym z polską kulturą, obyczajem i upodobaniem, najpierw przywiązanego do tradycji Sarmaty, później – patriotycznie nastrojonego Polaka.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Królewskie menu | kolacja rekonstrukcyjna oraz warsztaty | 20 stycznia

aktualność

kolacja_fot_Kama_Trojak_2.jpg

Zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie kulinarne – wykwintną kolację rekonstrukcyjną połączoną z warsztatami kulinarnymi! W styczniowym menu będą królować ostrygi!

Sięgając do oryginalnego menu uczty wydanej 10 marca 1870 r. przez króla Belgii Leopolda II, przygotujemy wykwintne dania i desery. Produktem głównym tego wieczoru będą ostrygi, które przyrządzimy i podamy po królewsku! Wybrane potrawy, które znalazły się w menu bankietu wydanego przez króla Leopolda II, przygotujemy wspólnie podczas warsztatów kulinarnych pod okiem kuchmistrzów wilanowskich. Następnie zasiądziemy do uroczystej kolacji przy świecach, podczas której będziemy mogli wysłuchać barwnych opowieści z epoki.

Wydarzenie otworzy cykl, w którym będziemy poznawać menu europejskich dworów królewskich i arystokratycznych z okresu XIX i pierwszej połowy XX w.

______________________________________________________________________________

ODBIORCY: osoby dorosłe
MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
TERMIN: 20 stycznia, godz. 15.00

WSTĘP: 200 zł

KUP BILET

______________________________________________________________________________

KONTAKT
Adrian Ordakowski
t: 531 058 880
m: aordakowski@muzeum-wilanow.pl

Podziel się:
Wykop Facebook
Miejsce przy królewskim stole_mleko gdanskie_Magda_Mastykarz.jpg

Kolacja Mistrzów w Wersalu | projekt „A Place at the Royal Table” (artykuł)

W Europejskim Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018 Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizuje projekt „Miejsce przy królewskim stole”, w …

wjazd_sobieskiego_do_wiednia_polona.jpg

Ceremonialna demonstracja zwycięstwa pod Wiedniem – uczta, trofea, gesty (artykuł, Silva Rerum)

Każdy sukces militarny wiązał się z kompleksowym programem ceremonialnej reprezentacji władzy. Zarówno zabiegi dyplomatyczne, jak i wszelkie sposoby uzewnętrznienia potęgi …

55_uczta wydana przez jana.jpg

Uczta w Jaworowie (artykuł, Sobiesciana)

6 lipca 1684, Letnia rezydencja w Jaworowie, Jaworów, Ukraina
W Jaworowie, gdzie istniał niewielki pałacyk Sobieskich, odbyła się uczta z udziałem …

44_uczta_sluzba wniosi jadlo na stol_anonimowy miedzioryt wenecji 1643.jpg

Obsługa uczty staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, autor pierwszej polskiej książki kucharskiej Compendium ferculorum, napisał w jej wstępie, iż w przygotowaniach do wystawnego bankietu, to …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Uczta w Soplicowie. „Kucharz doskonały” czy „Compendium ferculorum”? (artykuł, Silva Rerum)

W Panu Tadeuszu Adam Mickiewicz, wspominając z nostalgią odchodzący w przeszłość barwny świat szlacheckich wartości i zwyczajów poświęcił też nieco …