UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Informacje zawarte w gazetach pisanych Andrzeja Cichockiego (i w jego listach do Radziwiłłów) dotyczą najważniejszych wówczas wydarzeń politycznych. Sporo miejsca zajmują też sprawy obyczajowe (życie dworskie, pobyty w Warszawie czołowych magnatów, ich śluby i pogrzeby, miejska kronika kryminalna), jak również doniesienia o pogodzie, pożarach, próbach uporządkowania miasta i budowy kamiennego mostu przez Wisłę.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Kulinarne historie | cykl wykładów | 12 grudnia

aktualność

sztucce_fragment_2

Gotowanie samo w sobie stanowi nie lada sztukę, natomiast pisanie o nim wcale nie jest prostsze. Skontruowanie przepisów, według których mogą podążać kolejni kucharze, wymaga pomysłu, precyzji i ogromnego doświadczenia. Przekonajmy się, jak rozwijała się europejska historia książek kucharskich i traktatów kulinarnych! 

Wykłady wygłosi Tessa Capponi-Borawska.

12 grudnia | Zanim Włoch został makaroniarzem, był roślinożercą

XVI wiek to we Włoszech złoty wiek literatury kulinarnej! Obfitował on nie tylko w przepisy kulinarne, ale też w traktaty botaniczno-gastronomiczne. Podczas wykładu przytoczymy fragmenty listu o sałatach i warzywach napisanego przez lekarza Costanzo Felici oraz frapujące dzieło humanisty Giacomo Castelvetra Brieve racconto di tutte le radicidi tutte l'erbe e di tutti i fruttiche crudi o cotti in Italia si mangiano (Krótka opowieść o wszystkich korzeniach, o wszystkich ziołach i wszystkich owocach, które surowe lub gotowane we Włoszech są spożywane).

Dotychczas:

10 października| Średniowieczne traktaty o jedzeniu. Fenomen kuchni włoskiej 

Co to właściwie znaczy jeść po włosku? Czy istnieje jedna kuchnia włoska, czy też należałoby raczej mówić o włoskiej kuchni regionalnej lub kuchni rozmaitych Italii? Odwołując się do zbiorów przepisów kulinarnych i postaci kucharzy, którzy je opracowali, autorka wykładu przedstawiła zarys skomplikowanej konstrukcji zwanej kuchnią włoską. Opowiedziała też o teorii humoralnej Galena, na której opierają się średniowieczne traktaty dietetyczne.

24 października | Książki kucharskie późnego średniowiecza

Europejskie książki kucharskie późnego średniowiecza łączy wiele wspólnych przepisów. Czy te napisane na Półwyspie Apenińskim różnią się jednak od innych, a jeżeli tak, to w jaki sposób? Podczas wykładu opowiemy o wyjątkowym na ówczesne czasy traktacie kulinarnym – „Summa Lacticinorum” Pantaleona da Confienza – autentycznej encyklopedii serów wytwarzanych w późnośredniowiecznej Europie.

7 listopada | Kucharz i humanista. O spotkaniu kulinariów z kulturą

O Maestro Martino de Rossi, wielkim kucharzu i autorze „Libro de arte coquinaria”, wiemy bardzo mało. Jego dzieło znacznie rozszerza tradycyjną listę przepisów i charakteryzuje się rygorem opisów oraz jasnością języka. Dużo więcej wiemy natomiast o humaniście Bartolomeo Sacchim, zwanym Platiną, autorze traktatu dietetyczno-kulinarnego „De honesta voluptate et valetudine”, opartego na przepisach Martina. Platina patrzy na ten zbiór w szerszym kontekście kulturowym i naukowym, podkreślając rolę, jaką każda potrawa może spełnić w systemie kulinarnym z dietetycznego i biesiadnego punktu widzenia.

28 listopada | Wielkie bankiety renesansowe

Gdy czytamy o bankietach renesansowych, zauważamy przede wszystkim ich rozmach i teatralność! Ogromne ilości i rozmaitość serwowanych dań, stoły uginające się pod ciężarem naczyń i dekoracji budzące zachwyt gości, a także – oczywiste marnotrawstwo. Wszystko to składa się na wielki spektakl, który miał świadczyć o potędze i wspaniałości gospodarza. Podczas wykładu opowiemy o Cristoforo Messisbugo – genialnym stolniku renesansowym, który przez wiele lat organizował bankiety dla swoich panów: książąt Este i władcy Ferrary. Wspomnimy też o Bartolomeo Scappim, osobistym kucharzu papieża Piusa V, który przez niemal 30 lat był odpowiedzialny za organizację kuchni papieskiego dworu. 

______________________________________________________________________________

Tessa Capponi-Borawska – urodzona we Florencji absolwentka tamtejszego uniwersytetu, od 1983 roku mieszka w Polsce. Przez ponad 20 lat pracowała w Katedrze Italianistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Od lat związana z „Twoim Stylem”. Publikowała również w „Elle”, „Kuchni”, „Gazecie Wyborczej”, „W drodze” oraz „Rzeczpospolitej”. Autorka książek Moja kuchnia pachnąca bazyliąDziennik toskański i wielu innych publikacji o historii kuchni i kulturze jedzenia. Mieszka i pracuje w Warszawie.

______________________________________________________________________________

GODZINA: 18.00

MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

KOSZT: 10 zł

BILETY: https://bilety.wilanow-palac.pl/

______________________________________________________________________________ 

KONTAKT

Adrian Ordakowski
t: 531 058 880
m: aordakowski@muzeum-wilanow.pl

Podziel się:
Wykop Facebook
kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

Kuchnia europejskich dworów królewskich | warsztaty kulinarne dla dorosłych (aktualność)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia – Stół.

Fragment dekoracji zegara z Sypialni Królewskiej (scena tańca)

Włoskie i francuskie pląsy (artykuł, Silva Rerum)

Jakub Sobieski radził synom wyjeżdżającym zagranicę, aby „nie opuszczali się” w nauce francuskiej galardy i inszych przedniejszych tańców. Istotnie, podczas …

44_komensky_wina wytwarzanie.jpg

Cudowne przemienienia, czyli jak z wina węgierskiego zrobić włoskie? (artykuł, Silva Rerum)

Mimo że wino do Polski sprowadzano już w średniowieczu, prawdziwa moda na picie tego trunku nastała w XVII wieku. Im …

koncert_niccolo_dell_abbate_xvii_w_przyciety.jpg

Opera włoska na przełomie XVII i XVIII wieku (artykuł, Silva Rerum)

„Widowisko publiczne, wspaniałe przedstawienie na scenie dzieł dramatycznych, których wiersze się śpiewa i którym towarzyszą muzyka instrumentalna, tańce, balety, [widowisko] …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Kuchnia i polityka. Kulinarne i polityczne sympatie Stanisława Czernieckiego (artykuł, Silva Rerum)

W pierwszej polskiej książce kucharskiej z 1682 roku zwraca uwagę wyraźna fascynacja autora „krajami cesarskimi” i tamtejszą kuchnią. Dla Stanisława …