UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Rycerskie czyny i cnoty Jana III Sobieskiego znane były w całej Europie. Wizerunek Sobieskiego stał się podobnie rozpoznawalny, jak portrety papieża, cesarza czy króla Francji. Głównymi bohaterkami tej książki są graficzne tezy dedykowane Janowi III. Autorzy wielkoformatowych rycin akademickich połączyli wątki propagandy wizualnej z okresu przed- i powiedeńskiego z erudycyjną argumentacją naukową.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Mennonici. Życie codzienne od kuchni

Marchlewski_Mennonici__okładka.JPG

Mennonici. Życie codzienne od kuchni

Wojciech Marchlewski

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Warszawa 2014, s. 116, ISBN 978-83-63580-37-7.

Mennonici, zwani inaczej olędrami, przybyli do Rzeczypospolitej w końcu XVI w. i osiedli w Dolinie Dolnej Wisły. Sprowadzono ich z Niderlandów, bo jak nikt inny potrafili kolonizować tereny zalewowe, uprawiać ziemię i hodować zwierzęta w trudnych warunkach. Od miejscowych zdecydowanie odróżniali się sposobem życia. Ich ubiór, pieśni, kształt i wystrój domów były wyjątkowe nawet w ówczesnej wielokulturowej Rzeczypospolitej. Nie inaczej rzecz się miała z ich kuchnią: prostą, chłopską, bazującą na lokalnych produktach i posiadającą znamiona wielu kultur – w tym polskiej. Liczne przepisy na potrawy typowe dla kuchni mennonitów zebrane w książce w ciekawy sposób przedstawiają źródła i migracje tradycji kulinarnej zakorzenionej w XVI w. na podmokłych terenach Rzeczypospolitej.

Ilustracje: drzeworyty autora.

Do kupienia teraz w e-sklepie i w księgarni w pałacu.

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
57_wnętrze kucuchni.jpg

Jak chłopi przechowywali warzywa w XVI-XVIII w. (artykuł, Silva Rerum)

W dawnej Polsce ludność wiejska żywiła się głównie produktami roślinnymi. Jakość i ilość spożywanych pokarmów zależała głównie od pozycji danej …

widok_warszawy.jpg

O kuchniach mieszczan warszawskich na przełomie XVI i XVII w. (artykuł, Silva Rerum)

Kuchnia w warszawskich kamienicach zajmowała w tym czasie centralne miejsce. Była to izba dużych rozmiarów z kominem i ogniskiem do …

45_zrzut_narody.jpg

Narody Rzeczypospolitej (e-learning)

Rzeczypospolita Obojga Narodów była państwem wielonarodowym. Obok siebie żyli w niej Ormianie, Litwini, Żydzi i Włosi, Holendrzy i Szkoci. Wnosili swoje obyczaje i szczególne umiejętności do wspólnego Domu, który wspólnie budowali. Rzeczypospolita może być postrzegana jako zapowiedź dzisiejszej wspólnoty europejskiej. Zajrzyj do multimedium, które opowiada o wielu narodach zamieszkujących dawną Rzeczypospolitą. Warto pamiętać, że historia się powtarza i bywa dobrą nauczycielką…

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Dyplomacja dawnej Polski – co jedli i pili posłowie cudzoziemscy? (artykuł, Silva Rerum)

„Na śniadanie półmiski: kapłun, półmisek 1, kurcząt 8 półmiski 2, cielęca pieczenia półmisek 1, pasteta półmisek 1” – tak zaczyna …

44_compendium_rozdz 1_rosół polski.jpg

Zdrowa kuchnia staropolska (artykuł, Silva Rerum)

Jednym z najważniejszych zadań staropolskiego kuchmistrza było dbanie o swojego pana i przygotowywanie potraw odpowiednich do jego samopoczucia i stanu …

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!

ksiega_szafarska_okladka.jpg

Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695-1696 (artykuł)

Dworne i karmne kapłony, certy, minogi, sztokfisze, jarząbki, pasternak i rzepa... Zestawienie produktów przygotowywanych codziennie na obiad i wieczerzę na stoły króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia. Dowiadujemy się o miejscach spożywania posiłków, najważniejszych królewskich gościach, a przede wszystkim o tym, co jadano na dworze Sobieskiego. W kontekście dotychczasowej wiedzy o dawnym jedzeniu i wypowiedzi samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach otrzymujemy interesujący, barwny obraz staropolskiej kultury kulinarnej.