nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Mennonici. Życie codzienne od kuchni

Marchlewski_Mennonici__okładka.JPG

Mennonici. Życie codzienne od kuchni

Wojciech Marchlewski

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Warszawa 2014, s. 116, ISBN 978-83-63580-37-7.

Mennonici, zwani inaczej olędrami, przybyli do Rzeczypospolitej w końcu XVI w. i osiedli w Dolinie Dolnej Wisły. Sprowadzono ich z Niderlandów, bo jak nikt inny potrafili kolonizować tereny zalewowe, uprawiać ziemię i hodować zwierzęta w trudnych warunkach. Od miejscowych zdecydowanie odróżniali się sposobem życia. Ich ubiór, pieśni, kształt i wystrój domów były wyjątkowe nawet w ówczesnej wielokulturowej Rzeczypospolitej. Nie inaczej rzecz się miała z ich kuchnią: prostą, chłopską, bazującą na lokalnych produktach i posiadającą znamiona wielu kultur – w tym polskiej. Liczne przepisy na potrawy typowe dla kuchni mennonitów zebrane w książce w ciekawy sposób przedstawiają źródła i migracje tradycji kulinarnej zakorzenionej w XVI w. na podmokłych terenach Rzeczypospolitej.

Ilustracje: drzeworyty autora.

Do kupienia teraz w e-sklepie i w księgarni w pałacu.

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
57_wnętrze kucuchni.jpg

Jak chłopi przechowywali warzywa w XVI-XVIII w. (artykuł, Silva Rerum)

W dawnej Polsce ludność wiejska żywiła się głównie produktami roślinnymi. Jakość i ilość spożywanych pokarmów zależała głównie od pozycji danej …

widok_warszawy.jpg

O kuchniach mieszczan warszawskich na przełomie XVI i XVII w. (artykuł, Silva Rerum)

Kuchnia w warszawskich kamienicach zajmowała w tym czasie centralne miejsce. Była to izba dużych rozmiarów z kominem i ogniskiem do …

45_zrzut_narody.jpg

Narody Rzeczypospolitej (e-learning)

Rzeczypospolita Obojga Narodów była państwem wielonarodowym. Obok siebie żyli w niej Ormianie, Litwini, Żydzi i Włosi, Holendrzy i Szkoci. Wnosili swoje obyczaje i szczególne umiejętności do wspólnego Domu, który wspólnie budowali. Rzeczypospolita może być postrzegana jako zapowiedź dzisiejszej wspólnoty europejskiej. Zajrzyj do multimedium, które opowiada o wielu narodach zamieszkujących dawną Rzeczypospolitą. Warto pamiętać, że historia się powtarza i bywa dobrą nauczycielką…

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Dyplomacja dawnej Polski – co jedli i pili posłowie cudzoziemscy? (artykuł, Silva Rerum)

„Na śniadanie półmiski: kapłun, półmisek 1, kurcząt 8 półmiski 2, cielęca pieczenia półmisek 1, pasteta półmisek 1” – tak zaczyna …

44_compendium_rozdz 1_rosół polski.jpg

Zdrowa kuchnia staropolska (artykuł, Silva Rerum)

Jednym z najważniejszych zadań staropolskiego kuchmistrza było dbanie o swojego pana i przygotowywanie potraw odpowiednich do jego samopoczucia i stanu …

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!

ksiega_szafarska_okladka.jpg

Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695-1696 (artykuł)

Dworne i karmne kapłony, certy, minogi, sztokfisze, jarząbki, pasternak i rzepa... Zestawienie produktów przygotowywanych codziennie na obiad i wieczerzę na stoły króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia. Dowiadujemy się o miejscach spożywania posiłków, najważniejszych królewskich gościach, a przede wszystkim o tym, co jadano na dworze Sobieskiego. W kontekście dotychczasowej wiedzy o dawnym jedzeniu i wypowiedzi samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach otrzymujemy interesujący, barwny obraz staropolskiej kultury kulinarnej.