© Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
   |   23.09.2015

Warsztaty kulinarne i savoir-vivre

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

 

W staropolskiej kuchni | kulinarne

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

Święta w staropolskiej kuchni | kulinarne

Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Podczas warsztatów dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Jakie potrawy przetrwały próbę czasu, a o jakich już zapomnieliśmy? Jakie były niegdyś zwyczaje świąteczne i dlaczego były one tak ważne? Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy i z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy świąteczne dania z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 131 marca, 19 listopada 14 grudnia

Przy królewskim stole | kulinarne

Jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich były ulubionymi przysmakami władcy? Jak przygotowywano uczty? Jakie zasady savoir-vivre’u obowiązywały przy stole w XVII w.? Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżymy kuchnię króla Jana III. Pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy królewskie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec przygotujemy stół i zasiądziemy do wspólnej uczty.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca 14 grudnia

Smaki Warszawy| kulinarne

Jak „smakowała” Warszawa lat 20. i 30.? Chcesz razem z nami udać się w podróż po lokalach dawnej Warszawy odwiedzić Lijewskiego, Adrię czy Bristol? Kuchnia w Polsce po 1918 r. to bogaty konglomerat różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek kucharskich z początku XX w. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca – 14 grudnia

Przy stole – o kulturze i historii | savoir-vivre

Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów absolutnie podczas jedzenia nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy na warsztaty o kulturze stołu! Nauczymy się zasad dobrego zachowania się przy stole. Rozszyfrujemy układ sztućców i nauczymy się prawidłowo z nich korzystać. Zapoznamy się z zasadami procedencji i spróbujemy odnaleźć się w roli zarówno gości, jak i gospodarzy. Podejmiemy nie lada wyzwanie i nauczymy się rozprawiać z trudnymi potrawami.

TERMINY: czwartki, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

_________________________________________________________________________

INFORMACJE DODATKOWE

ODBIORCY: osoby w wieku 7–19 lat, szczególnie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych
KOSZT
: 300 zł od całej grupy + 10 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.

REGULAMIN

_________________________________________________________________________

KONTAKT

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl
tel.: 22 544 27 87

Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 22 544 28 88

_________________________________________________________________________

PARTNER


_________________________________________________________________________

PATRONAT

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa  Logotyp ARRE  

_________________________________________________________________________

PATRONAT MEDIALNY

     Dziecko w Warszawie logo