nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

przedmioty_osobliwe.jpg

Czy sprzęty i cieszące oko drobiazgi, otaczające niegdyś osoby związane z Wilanowem, zasadniczo różnią się od tych, z którymi obcujemy dziś na co dzień? Mamy nadzieję, że lektura tego opracowania dostarczy Państwu nie tylko odpowiedzi na podobne pytania, ale i czystej przyjemności w obcowaniu z nieczęsto już spotykanymi wyrobami artystycznymi, podobnie jak z odchodzącą w niepamięć staropolszczyzną.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Prześlij przepis | konkurs kulinarny | do 28 lutego 2017 r.

aktualność

Masz przepis, który jest w twojej rodzinie od pokoleń i który zawsze się sprawdza? Trzymasz w szufladzie zeszyt z przepisami prababci, który jest prawdziwą księgą skarbów i powinien ujrzeć światło dzienne? Weź udział w konkursie kulinarnym! Znajdź przepis na kulinarne wykorzystanie JABŁEK i prześlij go nam do 28 lutego 2017 r. Możesz wygrać staropolską książkę kulinarną i bilety na warsztaty kulinarne, które przygotujemy na podstawie Twojego przepisu!
_____________________________________________________________________

______________________________________________________________________________
 
ZASADY UCZESTNICTWA w konkursie

  1. ­Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest przesłanie do 28 lutego 2017 r. przepisu kulinarnego wykorzystującego jabłka na adres: pszulist@muzeum-wilanow.pl.
  2. Nagrodę otrzyma 10 osób, których przepisy zostaną ocenione najwyżej przez jury konkursu.

  3. Przepis powinien dotyczyć kulinarnych sposobów wykorzystania jabłek, przy czym może obejmować różne kategorie produktów, tj. desery, przetwory, dania główne itd.
  4. Przepis powinien być tradycyjny/regionalny, a tradycja ta powinna być poświadczona, np. zdjęciem przepisu z zeszytu babci, dołączoną do przepisu opowieścią/historią związaną z powstaniem/przekazaniem tego przepisu, opisem czasu, kiedy jedzono potrawę z tego przepisu (np. święta, post, na co dzień itd.).
  5. Przepis powinien być dziedziczony, ale praktykowany również dziś, tj. przekazywany w rodzinie od pokoleń (3 pokolenia).
  6. Jeśli jest to możliwe, prosimy o udokumentowanie przepisu fragmentem dawnej literatury kulinarnej.  
  7. Przepis powinien zawierać informację, z jakiego regionu jest opisywana w nim potrawa,  jaka jest geneza przepisu.
  8. Do przepisu można dołączyć zdjęcie własnoręcznie przygotowanej potrawy według przesłanego na konkurs przepisu. 
  9. Przepis powinien być opatrzony tytułem, charakterystyczną/unikalną nazwą.

______________________________________________________________________________

REGULAMIN

______________________________________________________________________________

NAGRODY

  • Wybrana jedna książka kucharska z serii Monumenta Poloniae Culinaria („Compendium ferculorum” / „Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695–1696” / „Kucharz doskonały” / „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów...” / „Przewodnik po drzewie żywota” / „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII wieku”).
  • Udział w ekskluzywnych warsztatach kulinarnych kuchni staropolskiej prowadzonych przez wilanowskiego mistrza kuchni Macieja Nowickiego, zorganizowanych specjalnie dla grupy zwycięzców konkursu.
  • Jeden bezpłatny bilet na warsztaty kulinarne, podczas których wykorzystany będzie zwycięski przepis.

______________________________________________________________________________

KONTAKT
Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist@muzeum-wilanow.pl
tel. 22 544 27 87
______________________________________________________________________________

Podziel się:
Wykop Facebook
kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne dla dorosłych (artykuł)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia – Stół.

ksiega_szafarska_okladka.jpg

Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695-1696 (artykuł)

Dworne i karmne kapłony, certy, minogi, sztokfisze, jarząbki, pasternak i rzepa... Zestawienie produktów przygotowywanych codziennie na obiad i wieczerzę na stoły króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia. Dowiadujemy się o miejscach spożywania posiłków, najważniejszych królewskich gościach, a przede wszystkim o tym, co jadano na dworze Sobieskiego. W kontekście dotychczasowej wiedzy o dawnym jedzeniu i wypowiedzi samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach otrzymujemy interesujący, barwny obraz staropolskiej kultury kulinarnej.

kuchnia_01.jpg

Staropolskie warsztaty kulinarne dla szkół (artykuł z wewnątrzną nawigacja)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne kuchni staropolskiej! Podczas zajęć uczniowie dowiedzą się o dawnych smakach i tradycjach, pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotują dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, a na koniec wspólnie zasiądą do stołu, aby skosztować samodzielnie przygotowanych potraw.

44_kosztelka.jpg

Kosztele, ulubione jabłka królowej Marysieńki (artykuł, Silva Rerum)

W starych rękopisach znalezionych na poddaszu pałacu w Wilanowie znajdujemy wzmiankę o tym, jak król Jan III nadał nazwę jednej …

pomum amoris; pomidor; syreński

Podejrzany zapach miłosnego jabłka (artykuł, Silva Rerum)

W staropolskim ogrodzie warzywa służyły jako pokarm, zioła stosowano według potrzeby, dla smaku lub dla poratowania zdrowia, kwiaty były ozdobami, …

S6.JPG

Jabłko (artykuł, Silva Rerum)

Trzymając z ręku jabłko, nie mamy wątpliwości, z jakim owocem ma do czynienia. Można go dość łatwo rozpoznać po zaschniętej …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie - Compendium ferculorum czyli zebranie potraw (1682) (artykuł, Silva Rerum)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …

Wielądko_Kucharz doskonały_Muzeum Pałac w Wilanowie.jpg

Kucharz doskonały Wojciecha Wielądki (artykuł)

Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od "Compendium ferculorum", słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.

Moda bardzo dobra_okładka_mała.jpg

Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów (artykuł)

Spisana ok. 1686 r. "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów…" to obszerny, szczegółowy i oryginalny rękopiśmienny zbiór przepisów kulinarnych, który można uznać za drugą polską książkę kucharską. Prawie cała nasza wiedza o kuchni staropolskiej była dotąd oparta na "Compendium ferculorum" ­­­ułożonym przez Stanisława Czernieckiego, kucharza Lubomirskich – dziele słynnym, które wydano w 1682 r., a następnie powielano w kolejnym stuleciu.

Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane (artykuł)

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.