UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

W wiekach XVI i XVII umiejętność budowania wypowiedzi zdobywano dzięki wykształceniu retorycznemu i treningowi pamięci, personifikowanej w mitologii greckiej przez matkę Muz – Mnemozyne. Roman Krzywy odkrywa bogactwo retorycznych strategii wykorzystywanych przez ówczesnych podróżników do opisu różnych typów przestrzeni, miejsc naturalnych i obiektów. Rozmaite literackie relacje z epoki – głównie wspomnienia z podróży, jak również opowieści o cudzych podróżach – przedstawione są na tle dominującej w danym czasie estetyki i w szerszym kontekście społecznym.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Remont budynku Dawnej Kuchni

Kuchnia_oficyna_kuchenna.jpg

29 września 2017 r. Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie podpisało umowę z Przedsiębiorstwem Budowlano-Konserwatorskim CASTELLUM Sp. z o.o. z Wrocławia na realizację przedsięwzięcia „Rozbudowa, przebudowa wraz ze zmianą sposobu użytkowania budynku Dawnej Kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie” w oparciu o dokumentację projektową autorstwa pracowni „Architekci Dawidczyk & Partnerzy Sp. z o.o.”. Nadzór nad realizacją prac będzie prowadziła firma „A-Projekt Sp. z o.o.”. Planowany termin rozpoczęcia prac to IV kwartał 2017 r., a zakończenia – I kwartał 2019 r.

Budynek Dawnej Kuchni został wzniesiony w II połowie XVIII w., w ramach rozbudowy rezydencji w Wilanowie dla księżnej Izabeli z Czartoryskich Lubomirskiej, według projektu Szymona Bogumiła Zuga, wybitnego niemieckiego architekta, klasycysty, niewątpliwie jednego z najważniejszych przedstawicieli tego kierunku w Europie. Wybudowano Kuchnię, Kordegardę, a do południowego skrzydła pałacowego dobudował budynek Łazienki (obecna Markoniówka) z nowocześnie urządzonym pokojem kąpielowym i sypialnią z bogatą dekoracją sztukatorską i snycerską.

W latach 60. XX w. budynek Dawnej Kuchni został przystosowany do funkcji biurowych i mieszkalnych. Dotychczas znajdowały się w nim także pracownie konserwatorskie, kawiarnia z zapleczem, sklep oraz pomieszczenia sanitarne, techniczne i magazynowe.

Celem przedsięwzięcia jest zmiana funkcji budynku Dawnej Kuchni w Pałacu w Wilanowie na kawiarnianą, wystawienniczą oraz biurową. W ramach projektu realizowane będą prace remontowe i konserwatorskie (m.in. elewacji, stolarki okiennej i drzwiowej, elementów sztukaterii, okładzin kamiennych, wypraw tynkarskich i elementów metalowych dachu) oraz instalacyjne (elektryczne, elektroenergetyczne, teletechniczne i sanitarne). W harmonogram projektu wpisane zostały również badania archeologiczne wokół budynku, a także aranżacja i wyposażenie wnętrz, w tym urządzenie zaplecza gastronomicznego kawiarni.

Realizacja prac związanych z modernizacją i przebudową budynku Dawnej Kuchni zwiększy i poprawi wykorzystanie powierzchni infrastruktury Muzeum, jak również przystosuje ją do celów użytkowo-biurowych i edukacyjnych, co podniesie poziom obsługi i recepcji turystycznej publiczności krajowej i międzynarodowej, która przybywa do rezydencji wilanowskiej. Powstałe przestrzenie będą miejscem spotkań, seminariów, konferencji, lekcji muzealnych i innych form działalności naukowych, popularno-naukowych, edukacyjnych i wystawienniczych.

Przepraszamy Państwa za wszelkie niedogodności wynikające z prowadzonych prac remontowych i konserwatorskich.

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
Galeria portretu staropolskiego na piętrze pałacu wilanowskiego, fot. Zbigniew Reszka.jpg

Piętro pałacu zamknięte dla zwiedzających | od 6 listopada (artykuł)

Szanowni Państwo, od 6 listopada 2017 roku piętro pałacu będzie niedostępne dla zwiedzających.

pałac_baner_czerwcowy.jpg

Ruszył kolejny projekt współfinansowany ze środków UE (artykuł)

Projekt „Restauracja i zabezpieczenie symbolu polskiego dziedzictwa kulturowego – Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie”, współfinansowany przez Unię Europejską …

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Kuchnia na dworze Jana III Sobieskiego (artykuł, Silva Rerum)

Kuchnia sarmacka z czasów Jana III Sobieskiego nie różniła się wiele od tej z pierwszej połowy XVII stulecia. Dalej więc …

44_compendium_rozdz 1_rosół polski.jpg

Zdrowa kuchnia staropolska (artykuł, Silva Rerum)

Jednym z najważniejszych zadań staropolskiego kuchmistrza było dbanie o swojego pana i przygotowywanie potraw odpowiednich do jego samopoczucia i stanu …

czosnek PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Czosnek w kuchni staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

W czasach średniowiecza uważano, że przyprawy korzenne pochodzą z rajskiego ogrodu. Odległe, nieco tajemnicze miejsce pochodzenia działało niezwykle silnie na …