nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

W kolejnym zeszycie Wilanowskiego Informatora Konserwatorskiego zebrane zostały artykuły poświęcone problematyce ratowania najcenniejszych wilanowskich tkanin z apartamentów królewskich. Program prac konserwatorskich i rekonstrukcyjnych tkanin z Sypialni Króla i Gabinetu Holenderskiego realizowany był w ramach projektu „Rewitalizacja i digitalizacja XVII-wiecznego zespołu pałacowo-ogrodowego w Wilanowie – etap III” współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


„Staropolskie przepisy kulinarne” | spotkanie autorskie | 25 marca

aktualność

Poznaj inspirujące przepisy kulinarne i praktyczne porady gospodarcze. Dowiedz się, czym jest dietetyka humoralna i jakie potrawy uważano dawniej za zdrowe. Weź udział w pokazie rekonstrukcji kulinarnej i rozsmakuj się w kuchni sprzed wieków. Przyjdź 25 marca o godz. 16.00 do Wilanowa i porozmawiaj z twórcami książki podczas spotkania autorskiego.


Przepisy_fot_Monika_Klimowicz_2.jpg

Publikacja „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII w. Źródła drukowane” to prawie tysiąc przepisów wyszukanych w dawnych zielnikach, kalendarzach i poradnikach. To również inspirujące porady gospodarcze – niektóre aktualne do dziś, inne będące ciekawostkami z epoki. To także barwny opis dawnych zainteresowań i pasji związanych z jedzeniem. I nieco inne spojrzenie na dietetykę oraz powiązania kuchni i medycyny.

Książka jest najnowszą publikacją z serii „Monumenta Poloniae Culinaria” wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Wyborem i opracowaniem dawnych źródeł zajęli się Jarosław Dumanowski, Dorota Dias-Lewandowska i Marta Sikorska.


 

PROGRAM SPOTKANIA AUTORSKIEGO

• „Do wyboru, do humoru, czyli o staropolskiej dietetyce” | Dorota Dias-Lewandowska
• „Smak historii. Dawne przepisy z zielników, poradników i kalendarzy” | Jarosław Dumanowski
• „Musztarda króla Jana, tatarskie ziele w cukrze i ocet różany. Pożytek z historii” | Józef Siadak
• pokaz rekonstrukcji kulinarnej i rozmowa o przepisach z książki „Staropolskie przepisy kulinarne” | Maciej Nowicki

W czasie spotkania będzie można kupić publikacje wydane przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie z 10% zniżką.


MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
TERMIN: 25 marca 2017 r., godz. 16.00
WSTĘP: bezpłatny


KONTAKT:
Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl
tel.: 22 5442 787


Podziel się:
Wykop Facebook
Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane (artykuł)

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

Drukarnia Królewska.jpg

O rekonstrukcji w muzeum (artykuł)

W Wilanowie historia ożywa – w pałacu i parku można spotkać członków królewskiego dworu, przedstawicieli dawnych zawodów czy historyczne postaci, …

kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne dla dorosłych (artykuł)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia – Stół.

compendium_ferculorum_ang_eng_okładka.jpg

Książki wydane przez Muzeum Pałacu Króla Jana III od 1995 r. (artykuł)

Zapraszamy do e-sklepu oraz księgarni w pałacu, w których można kupić wydane przez muzeum książki i wilanowskie pamiątki. 2016 r. Joanna Orzeł, …

44_wnetrze kuchni z dwoma kuchcikami_anonimowy miedzioryt wenecki 1643.jpg

Tajemnica pierwszej polskiej książki kucharskiej (artykuł, Silva Rerum)

Za pierwszą polską książkę kucharską powszechnie uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” pióra Stanisława Czernieckiego. …

Wielądko_Kucharz doskonały_Muzeum Pałac w Wilanowie.jpg

Staropolskie książki kucharskie - Kucharz doskonały (1783) (artykuł, Silva Rerum)

Napisany przez Wojciecha Wielądka i wydany po raz pierwszy w 1783 roku Kucharz doskonały przedstawia nam kuchnię, którą można określić …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie - Compendium ferculorum czyli zebranie potraw (1682) (artykuł, Silva Rerum)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …