UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Dworne i karmne kapłony, certy, minogi, sztokfisze, jarząbki, pasternak i rzepa... Zestawienie produktów przygotowywanych codziennie na obiad i wieczerzę na stoły króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia. Dowiadujemy się o miejscach spożywania posiłków, najważniejszych królewskich gościach, a przede wszystkim o tym, co jadano na dworze Sobieskiego. W kontekście dotychczasowej wiedzy o dawnym jedzeniu i wypowiedzi samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach otrzymujemy interesujący, barwny obraz staropolskiej kultury kulinarnej.


Antygabinet Królowej - konserwacja

album zdjęć

Wnętrze po konserwacji (2007)

63_antygabinet po kons kominek.jpg

Antygabinet Królowej jest jednolitym stylistycznie wnętrzem więc podstawowym założeniem restauracji było przywrócenie całemu wystrojowi pierwotnej kolorystyki zakłóconej przez przemalowania na boazeriach i pociemniałe,  pożółkłe werniksy pokrywające malowidła.

W wyniku podjętych działań nastąpiły istotne zmiany w wystroju wnętrza. W największym stopniu dotyczyły one boazerii, z których usunięto przemalowania zmieniające i zubażające ich oryginalną kolorystykę oraz formę dekoracji malarskiej.  Odsłonięte fragmenty pierwotnej polichromii pozwoliły na odtworzenie całego wystroju z czasów Augusta II.