UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0
Aby wyświetlić poprawnie całą zawartość strony, uruchom wtyczkę Flash w Twojej przeglądarce.
Zobacz jak uruchomić wtyczkę Flash w Chrome.

Rycerskie czyny i cnoty Jana III Sobieskiego znane były w całej Europie. Wizerunek Sobieskiego stał się podobnie rozpoznawalny, jak portrety papieża, cesarza czy króla Francji. Głównymi bohaterkami tej książki są graficzne tezy dedykowane Janowi III. Autorzy wielkoformatowych rycin akademickich połączyli wątki propagandy wizualnej z okresu przed- i powiedeńskiego z erudycyjną argumentacją naukową.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Szczypczyki do cukru

karta katalogowa kolekcji

Kolekcja

Rzemiosło artystyczne
Autor nieznany
Miejsce powstania nieznane
2. poł. XIX w.
Srebro odlewane
dł. 12.5, szer. 4.7cm, 1,1 cm
Wil.3807

Szczypczyki_do_cukru_1

Cukier nie zawsze był dostępny w postaci sypkiej, łatwej do zaczerpnięcia łyżeczką. Co najmniej do połowy XIX wieku uzyskiwano go z trzciny cukrowej i sprzedawano w głowach – stożkowatych, zwartych bryłach (od 1 do 10 kg), które należało rozłupać na większe części specjalnym toporkiem, a na mniejsze przystosowanymi do tego szczypcami. Pokruszony przysmak segregowano, a kształtne niewielkie bryłki przeznaczano do cukiernicy. Podając go w takiej postaci, dla wygody korzystających, dołączano dla zaczerpnięcia bryłek niewielkie szczypczyki zwane również kleszczykami. Produkowano je w dwóch podstawowych formach, jako przedmiot na wzór nożyczek lub litery U. Każdy z modeli zakończony był dekoracyjnym uchwytem, ułatwiającym sprawne uniesienie bryłki – najczęściej były to ostro zakończone pazurki, ale stosowano również końcówki w postaci dłoni lub łopatek. Przedmiot ten wyszedł z użycia około połowy XIX wieku, wraz z wprowadzeniem sypkiego cukru produkowanego z buraka cukrowego, chociaż współcześnie może być używany do cukru w kostkach.

 

Joanna Paprocka-Gajek

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
top15wilanowa.JPG

Wilanowski Top 15 (multimedium)

Wilanowski Top 15 to najcenniejsze, najbardziej niezwykłe i najpiękniejsze dzieła z kolekcji Muzeum Pałacu w Wilanowie. Pochodzą z całego świata …

57_Łyżka do cukru pudru, szufelka do lodów.jpg

Światowa kariera cukru (artykuł, Silva Rerum)

W epoce nowożytnej, obok rozpowszechnienia się napojów egzotycznych (kawy, herbaty, czekolady) jedną z najbardziej charakterystycznych fascynacji kulinarnych była moda na …

kamionka_wystawa_wokol_kawy_herbaty_czekolady.jpg

Wystawa „Wokół herbaty, kawy i czekolady” (artykuł)

W dniach 29 kwietnia 2014 r. – 31 grudnia 2015 r. w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbyła się wystawa „Wokół herbaty, kawy i czekolady”. Na piętrze pałacu wilanowskiego zaprezentowaliśmy wilanowską kolekcję ceramiki – niezwykle cenne i rzadkie przedmioty z czerwonej i czarnej kamionki. Wystawie towarzyszył starannie opracowany, bogato ilustrowany katalog.