nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

Dworne i karmne kapłony, certy, minogi, sztokfisze, jarząbki, pasternak i rzepa... Zestawienie produktów przygotowywanych codziennie na obiad i wieczerzę na stoły króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia. Dowiadujemy się o miejscach spożywania posiłków, najważniejszych królewskich gościach, a przede wszystkim o tym, co jadano na dworze Sobieskiego. W kontekście dotychczasowej wiedzy o dawnym jedzeniu i wypowiedzi samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach otrzymujemy interesujący, barwny obraz staropolskiej kultury kulinarnej.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Umowa małżeńska elektora bawarskiego Maksymiliana Emanuela oraz królewny Teresy Kunegundy Sobieskiej

Sobiesciana

Kontrakt określa postanowienia i zasady, na jakich ma dojść do poślubienia Teresy Kunegundy, ukochanej córki Jana III Sobieskiego, przez Maksymiliana Emanuela, elektora Bawarii. Rozmowy dotyczące takiego układu toczyły się długo, a ostatecznie ukształtowany dokument podpisano w Żółkwi 19 maja 1694 roku. Kontrakt zawiera sześć punktów, w których ustalono m.in. kwotę 500 tysięcy talarów wnoszonego przez przyszłą pannę młodą posagu, a także informację o oddaniu Teresie Kunegundzie w zarząd zamku i miasta Wasserberg.

Odpis umowy małżeńskiej zawarty jest w tomie dokumentów z końca XVII wieku dotyczących historii Gdańska i Rzeczypospolitej. Rękopis należał do rodziny Weickhmannów z Gdańska, do Biblioteki przekazany został wraz ze spuścizną profesora Franza Antona Menge (1808-1880), gdańskiego przyrodnika.

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook