nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

Królowa Maria Kazimiera była osobą ze wszech miar niezwykłą; obdarzona nie tylko wybitną urodą, ale też nieprzeciętnym umysłem, miała ogromne ambicje polityczne i należała do grona sawantek. Była przy tym kobietą spełnioną, kochaną przez swego drugiego męża Jana Sobieskiego i czułą matką gromadki dzieci. Dr Aneta Markuszewska przedstawia jeszcze inne oblicze Marysieńki – wybitnej koneserki muzyki i mecenaski, która już jako królowa wdowa realizowała swoje estetyczne ambicje rezydując w Rzymie (1699–1714).


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia Stół.


kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Zajęcia odbywają się w wilanowskiej kuchni Villa Intrata (ul. Stanisława Kostki Potockiego 23), a prowadzą je Maciej Nowicki i Norbert Sokołowski wraz z pomocnikami.


pasternak_warsztaty_kulinarne_marcin_mastykarz_4.jpg

WARSZTATY dla dorosłych

GOŚCIE INDYWIDUALNI

22 stycznia | godz. 12.00 | Kuropatwy z ryb słonych iluzja w kuchni staropolskiej (BILETY WYPRZEDANE)
26 lutego | godz. 12.00 | Dla zdrowotności o przepisach przywracających zdrowie (BILETY WYPRZEDANE)
19 marca
| godz. 12.00 | Tartufle czy kartofle? ziemniaki w kuchni staropolskiej 

KOSZT: 80 zł – bilet zwykły, 50 zł – bilet ulgowy

BILETY można kupić:

GRUPY

TERMINY: wszystkie terminy do końca 2016 r. zostały zarezerwowane, zapraszamy do rezerwacji zajęć w 2017 r.
KOSZT: 400 zł od całej grupy + 20 zł/15 zł od osoby
LICZBA OSÓB:
maks. 20 osób w grupie 

Warsztaty dla grup dorosłych mogą być dostosowane również do osób z niepełnosprawnością wzroku i słuchu. Na życzenie grupy osób niesłyszących możemy zapewnić tłumacza migowego.


warsztaty_Kulinarne_7_Marcin_Mastykarz.jpg

WARSZTATY dla szkół

ODBIORCY: uczniowie szkoły podstawowej, gimnazjum i szkół średnich (również o profilu gastronomicznym)
LICZBA OSÓB
: maks. 20 osób w grupie
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. S.K. Potockiego 23
TERMINY: wszystkie terminy do końca 2016 r. zostały zarezerwowane, zapraszamy do rezerwacji zajęć w 2017 r.
KOSZT: 300 zł od całej grupy + 10 zł od osoby

REGULAMIN

Warsztaty dla szkół mogą być dostosowane również do osób z niepełnosprawnością wzroku i słuchu. Na życzenie grupy osób niesłyszących możemy zapewnić tłumacza migowego. 


REZERWACJA:

KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist@muzeum-wilanow.pl 
tel.: 22 544 27 87


PATRONAT MEDIALNY

      

TVP ABC logo    Dziecko w Warszawie logo

PARTNER WARSZTATÓW


drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
Wojciech Wielądko, „Kucharz doskonały

Kulinarne zabawy z barwami, czyli estetyka w kuchni oświecenia (artykuł, Silva Rerum)

Wizualizacja kulinarna, z jaką mamy współcześnie do czynienia w restauracjach, w świecie wirtualnym czy modnych czasopismach, uświadamia nas, że jedzenie …

Jakob Matham, Wnętrze kuchni, 1625.jpg

Wnętrze kuchni (karta katalogowa kolekcji, Kolekcja)

Sygn. z lewej, na nodze stołu, pod blatem: monogram wiązany JM Fecit 1625 W zbiorach Muzeum Pałacu w Wilanowie obrazy mistrzów …

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Staropolska jajecznica, czyli kuchnia dla początkujących (artykuł, Silva Rerum)

W staropolskich książkach kucharskich, obok wymyślnych, barokowych przepisów na dania, które miały przede wszystkim olśnić i zaskoczyć biesiadników, znajdujemy też …

Volckmar_Viertzig Dialogi_1693_BN.jpg

Rozmówki kulinarne i dietetyczne z XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Rozmówki stanowiły jeden z gatunków dawnej literatury dydaktycznej. Nicolaus Volckmar, autor podręcznika do nauki języka polskiego wydanego w Gdańsku na …

cebula, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Kulinarne stereotypy w XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Johann Sigismund Elsholtz, medyk i botanik służący na dworze elektora Rzeszy Fryderyka Wilhelma Brandenburskiego, w 1682 r. wydał drukiem książkę, …

44_wnetrze kuchni z kotlem na palenisku pod okapem_anonimowy miedzioryt wenecki 1643.jpg

Kulinarny słownik pana Wielądka (artykuł, Silva Rerum)

Wojciech Wincenty Wielądko, autor „Kucharza doskonałego” z 1783 roku na końcu swego dzieła umieścił „Słownik kuchenny i spiżarniany”, który w …