nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

Wilanowski widnokrąg

W pałacu wilanowskim jak w soczewce skupia się blask sztuki europejskiej. Pierwszy gospodarz tego miejsca, król Jan III, był mecenasem sztuk i nauk. Pamięć o nim pielęgnowali kolejni właściciele, wśród nich Stanisław Kostka Potocki, polityk i kolekcjoner, który w 1805 r. utworzył w Wilanowie muzeum sztuki. Książka pomaga odczytać historie zapisane w dziełach sztuki na szerokim tle europejskiej kultury.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Wielkanocne warsztaty kulinarne dla rodzin | 1 kwietnia

aktualność

Wielkanocne baby, kolorowe pisanki i słodkie baranki zarówno dziś, jak i 300 lat temu nie mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Nakryjmy wspólnie wielkanocny stół i przygotujmy świąteczne potrawy według staropolskich przepisów kulinarnych. Zapraszamy do Wilanowa na rodzinne warsztaty kulinarne! 


warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_3.jpg

Podczas warsztatów poznacie najważniejsze produkty kulinarne związane ze świętami wielkanocnymi i przygotujecie z nich świąteczne potrawy. Niektóre smaki będą dla Was zupełnie nowe i zaskakujące! Następnie porozmawiamy o staropolskich tradycjach związanych z Wielkanocą, nakryjemy do stołu i skosztujemy tego, co wspólnie przygotowaliśmy. 

 


ODBIORCY: rodziny z dziećmi (powyżej 8 lat)
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. S.K. Potockiego 23
TERMIN: 1 kwietnia, godz. 11.00

BILETY: 20 zł od każdego uczestnika (UWAGA! Wszystkie bilety zostały wyprzedane)

KONTAKT:
Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl 


PATRONAT MEDIALNY

Dziecko w Warszawie logo         

PARTNER WARSZTATÓW


Podziel się:
Wykop Facebook
Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane (artykuł)

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

kuchnia_01.jpg

Staropolskie warsztaty kulinarne dla szkół (artykuł z wewnątrzną nawigacja)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne kuchni staropolskiej! Podczas zajęć uczniowie dowiedzą się o dawnych smakach i tradycjach, pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotują dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, a na koniec wspólnie zasiądą do stołu, aby skosztować samodzielnie przygotowanych potraw.

Volckmar_Viertzig Dialogi_1693_BN.jpg

Rozmówki kulinarne i dietetyczne z XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Rozmówki stanowiły jeden z gatunków dawnej literatury dydaktycznej. Nicolaus Volckmar, autor podręcznika do nauki języka polskiego wydanego w Gdańsku na …

kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne dla dorosłych (artykuł)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia – Stół.

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!