nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

ad_villam_okladka_inwentarz.jpg

Szósty tom serii "Ad villam novam", "Inwentarz Generalny 1696" rozpoczyna serię publikacji dokumentów inwentarzowych opisujących wyposażenie pałacu wilanowskiego od XVII do XIX wieku. Inwentarz spisany po śmierci króla Jana III Sobieskiego stanowi kluczową pozycję dla badaczy tego okresu będąc jedynym i najbardziej kompletnym rejestrem ruchomości króla na terenie stolicy. Przygotowane przez Annę Kwiatkowską opracowanie zawiera odpis dokumentu i komentarz krytyczny.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Wielkanocne warsztaty kulinarne dla rodzin | 1 kwietnia

aktualność

Wielkanocne baby, kolorowe pisanki i słodkie baranki zarówno dziś, jak i 300 lat temu nie mogło ich zabraknąć na świątecznym stole. Nakryjmy wspólnie wielkanocny stół i przygotujmy świąteczne potrawy według staropolskich przepisów kulinarnych. Zapraszamy do Wilanowa na rodzinne warsztaty kulinarne! 


warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_3.jpg

Podczas warsztatów poznacie najważniejsze produkty kulinarne związane ze świętami wielkanocnymi i przygotujecie z nich świąteczne potrawy. Niektóre smaki będą dla Was zupełnie nowe i zaskakujące! Następnie porozmawiamy o staropolskich tradycjach związanych z Wielkanocą, nakryjemy do stołu i skosztujemy tego, co wspólnie przygotowaliśmy. 

 


ODBIORCY: rodziny z dziećmi (powyżej 8 lat)
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. S.K. Potockiego 23
TERMIN: 1 kwietnia, godz. 11.00

BILETY: 20 zł od każdego uczestnika (UWAGA! Wszystkie bilety zostały wyprzedane)

KONTAKT:
Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl 


PATRONAT MEDIALNY

Dziecko w Warszawie logo         

PARTNER WARSZTATÓW


Podziel się:
Wykop Facebook
Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane (artykuł)

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

kuchnia_01.jpg

Staropolskie warsztaty kulinarne dla szkół (artykuł z wewnątrzną nawigacja)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne kuchni staropolskiej! Podczas zajęć uczniowie dowiedzą się o dawnych smakach i tradycjach, pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotują dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich, a na koniec wspólnie zasiądą do stołu, aby skosztować samodzielnie przygotowanych potraw.

Volckmar_Viertzig Dialogi_1693_BN.jpg

Rozmówki kulinarne i dietetyczne z XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Rozmówki stanowiły jeden z gatunków dawnej literatury dydaktycznej. Nicolaus Volckmar, autor podręcznika do nauki języka polskiego wydanego w Gdańsku na …

kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne dla dorosłych | 30 kwietnia (artykuł)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia – Stół.

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!