UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które - praktycznie każdy - może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków i posmakować ich życia!


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Warsztaty kulinarne i savoir-vivre

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

 

W staropolskiej kuchni | kulinarne

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

Święta w staropolskiej kuchni | kulinarne

Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Podczas warsztatów dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Jakie potrawy przetrwały próbę czasu, a o jakich już zapomnieliśmy? Jakie były niegdyś zwyczaje świąteczne i dlaczego były one tak ważne? Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy i z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy świąteczne dania z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 131 marca, 19 listopada 14 grudnia

Przy królewskim stole | kulinarne

Jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich były ulubionymi przysmakami władcy? Jak przygotowywano uczty? Jakie zasady savoir-vivre’u obowiązywały przy stole w XVII w.? Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżymy kuchnię króla Jana III. Pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy królewskie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec przygotujemy stół i zasiądziemy do wspólnej uczty.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca 14 grudnia

Smaki Warszawy | kulinarne

Jak „smakowała” Warszawa lat 20. i 30.? Chcesz razem z nami udać się w podróż po lokalach dawnej Warszawy odwiedzić Lijewskiego, Adrię czy Bristol? Kuchnia w Polsce po 1918 r. to bogaty konglomerat różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek kucharskich z początku XX w. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca – 14 grudnia

Przy stole – o kulturze i historii | savoir-vivre

Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów absolutnie podczas jedzenia nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy na warsztaty o kulturze stołu! Nauczymy się zasad dobrego zachowania się przy stole. Rozszyfrujemy układ sztućców i nauczymy się prawidłowo z nich korzystać. Zapoznamy się z zasadami procedencji i spróbujemy odnaleźć się w roli zarówno gości, jak i gospodarzy. Podejmiemy nie lada wyzwanie i nauczymy się rozprawiać z trudnymi potrawami.

TERMINY: czwartki, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

_________________________________________________________________________

INFORMACJE DODATKOWE

ODBIORCY: osoby w wieku 7–19 lat, szczególnie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych
KOSZT
: 300 zł od całej grupy + 10 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.

REGULAMIN

_________________________________________________________________________

KONTAKT

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl
tel.: 22 544 27 87

Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 22 544 28 88

_________________________________________________________________________

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa  Logotyp ARRE  


Projekt Smaki Warszawy realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości

Niepodległa_________________________________________________________________________

PATRONAT MEDIALNY

     Dziecko w Warszawie logo

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
Czerniecki_Compendium_O kuchmistrzu_1682_BN.jpg

Czy kucharz to lekarz? O związkach między kuchnią i medycyną (artykuł, Silva Rerum)

Stanisław Czerniecki, opisując obowiązki, które spoczywają na kuchmistrzu, pisał, że powinien być on sprawnym organizatorem bankietów, a także dobrym zarządcą. …

czosnek PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Czosnek w kuchni staropolskiej (artykuł, Silva Rerum)

W czasach średniowiecza uważano, że przyprawy korzenne pochodzą z rajskiego ogrodu. Odległe, nieco tajemnicze miejsce pochodzenia działało niezwykle silnie na …

Wielądko_Kucharz doskonały_Muzeum Pałac w Wilanowie.jpg

Kucharz doskonały Wojciecha Wielądki (artykuł)

Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od "Compendium ferculorum", słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Staropolska jajecznica, czyli kuchnia dla początkujących (artykuł, Silva Rerum)

W staropolskich książkach kucharskich, obok wymyślnych, barokowych przepisów na dania, które miały przede wszystkim olśnić i zaskoczyć biesiadników, znajdujemy też …

44_compendium_rozdz 1_rosół polski.jpg

Zdrowa kuchnia staropolska (artykuł, Silva Rerum)

Jednym z najważniejszych zadań staropolskiego kuchmistrza było dbanie o swojego pana i przygotowywanie potraw odpowiednich do jego samopoczucia i stanu …

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

„Compendium ferculorum albo zebranie potraw” (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem „Compendium ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!