UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Historia stosunków polsko-niemieckich czy polsko-francuskich jest nieco przewrotna w swoim przekazie. Czy ważniejszy był wpływ Niemiec na obyczajowość, kulturę i funkcjonowanie instytucji prawnych w naszym kraju? Czy może Francji, wiążącej się z Polską nieodłącznie małżonkami władców i osobami na dworach królewskim i magnackich? Odpowiedź nie jest prosta i jednoznaczna, czego dowodem są relacje cudzoziemskich podróżników odwiedzających Rzeczpospolitą w XVII i XVIII w.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.

Warsztaty rekonstrukcyjne

Dzięki rekonstrukcji odtwarzamy rozmaite aspekty życia w dawnej Polsce – sięgamy do kaligrafii, drukarstwa, do staropolskiej kuchni, a także na salony, gdzie odbywały się huczne tańce.


Warsztaty kulinarne i savoir-vivre

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

 

W staropolskiej kuchni | kulinarne

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

Święta w staropolskiej kuchni | kulinarne

Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Podczas warsztatów dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Jakie potrawy przetrwały próbę czasu, a o jakich już zapomnieliśmy? Jakie były niegdyś zwyczaje świąteczne i dlaczego były one tak ważne? Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy i z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy świąteczne dania z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 131 marca, 19 listopada 14 grudnia

Przy królewskim stole | kulinarne

Jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich były ulubionymi przysmakami władcy? Jak przygotowywano uczty? Jakie zasady savoir-vivre’u obowiązywały przy stole w XVII w.? Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżymy kuchnię króla Jana III. Pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy królewskie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec przygotujemy stół i zasiądziemy do wspólnej uczty.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca 14 grudnia

Smaki Warszawy | kulinarne

Jak „smakowała” Warszawa lat 20. i 30.? Chcesz razem z nami udać się w podróż po lokalach dawnej Warszawy odwiedzić Lijewskiego, Adrię czy Bristol? Kuchnia w Polsce po 1918 r. to bogaty konglomerat różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek kucharskich z początku XX w. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca – 14 grudnia

Przy stole – o kulturze i historii | savoir-vivre

Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów absolutnie podczas jedzenia nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy na warsztaty o kulturze stołu! Nauczymy się zasad dobrego zachowania się przy stole. Rozszyfrujemy układ sztućców i nauczymy się prawidłowo z nich korzystać. Zapoznamy się z zasadami procedencji i spróbujemy odnaleźć się w roli zarówno gości, jak i gospodarzy. Podejmiemy nie lada wyzwanie i nauczymy się rozprawiać z trudnymi potrawami.

TERMINY: czwartki, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

_________________________________________________________________________

INFORMACJE DODATKOWE

ODBIORCY: osoby w wieku 7–19 lat, szczególnie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych
KOSZT
: 300 zł od całej grupy + 10 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.

REGULAMIN

_________________________________________________________________________

KONTAKT

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl
tel.: 22 544 27 87

Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 22 544 28 88

_________________________________________________________________________

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa  Logotyp ARRE  


Projekt Smaki Warszawy realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości

Niepodległa_________________________________________________________________________

PATRONAT MEDIALNY

     Dziecko w Warszawie logo

drukuj

Warsztaty kulinarne i savoir-vivre

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

 

W staropolskiej kuchni | kulinarne

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

Święta w staropolskiej kuchni | kulinarne

Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Podczas warsztatów dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Jakie potrawy przetrwały próbę czasu, a o jakich już zapomnieliśmy? Jakie były niegdyś zwyczaje świąteczne i dlaczego były one tak ważne? Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy i z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy świąteczne dania z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 131 marca, 19 listopada 14 grudnia

Przy królewskim stole | kulinarne

Jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich były ulubionymi przysmakami władcy? Jak przygotowywano uczty? Jakie zasady savoir-vivre’u obowiązywały przy stole w XVII w.? Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżymy kuchnię króla Jana III. Pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy królewskie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec przygotujemy stół i zasiądziemy do wspólnej uczty.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca 14 grudnia

Smaki Warszawy | kulinarne

Jak „smakowała” Warszawa lat 20. i 30.? Chcesz razem z nami udać się w podróż po lokalach dawnej Warszawy odwiedzić Lijewskiego, Adrię czy Bristol? Kuchnia w Polsce po 1918 r. to bogaty konglomerat różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek kucharskich z początku XX w. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca – 14 grudnia

Przy stole – o kulturze i historii | savoir-vivre

Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów absolutnie podczas jedzenia nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy na warsztaty o kulturze stołu! Nauczymy się zasad dobrego zachowania się przy stole. Rozszyfrujemy układ sztućców i nauczymy się prawidłowo z nich korzystać. Zapoznamy się z zasadami procedencji i spróbujemy odnaleźć się w roli zarówno gości, jak i gospodarzy. Podejmiemy nie lada wyzwanie i nauczymy się rozprawiać z trudnymi potrawami.

TERMINY: czwartki, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

_________________________________________________________________________

INFORMACJE DODATKOWE

ODBIORCY: osoby w wieku 7–19 lat, szczególnie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych
KOSZT
: 300 zł od całej grupy + 10 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.

REGULAMIN

_________________________________________________________________________

KONTAKT

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl
tel.: 22 544 27 87

Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 22 544 28 88

_________________________________________________________________________

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa  Logotyp ARRE  


Projekt Smaki Warszawy realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości

Niepodległa_________________________________________________________________________

PATRONAT MEDIALNY

     Dziecko w Warszawie logo

Warsztaty kaligraficzne i drukarskie

Kultura pisma stanowiła ważny element dawnej codzienności  kaligrafowanie, drukowanie czy czerpanie papieru stanowiły fascynującą sztukę, dziś już niestety nieco zapomnianą. Jednak przy odrobinie wysiłku także i dziś można stworzyć zachwycający kaligrafowany list, spisany na papierze czerpanym przy użyciu dawnych przyborów piśmienniczych.


Papier papierowi nierówny, czyli historia szeleszczących kartek z drukarni króla Jana III (6–9 lat)

– zajęcia sezonowe

Kogo intryguje chropowatość, szorstkość, gładkość, śliskość, lepkość, miękkość, matowość lub połysk przedmiotów z otoczenia? Zapraszamy na podróż w odległe czasy, podczas której przekonamy się, że papier papierowi nierówny! Spotkamy się z nadwornym drukarzem Jego Królewskiej Mości Karolem Schreiberem, który zdradzi, w jaki sposób pozyskiwano papier oraz co on sam drukował z rozkazu swojego pana. Ponownie wprawi też w ruch prasę drukarską. Poeksperymentujemy z papierem i na papierze oraz odkryjemy, że faktura nie jest raz na zawsze przypisana przedmiotom – można ją dowolnie zmieniać i tworzyć od nowa.

Kaligrafia – (nie)zapomniana sztuka (7–19 lat)

– zajęcia prowadzone także w języku angielskim

Odkryjmy kunszt sztuki kreślenia liter w charakterze pisma angielskiego! Wielką zaletą tego pisma, które nazywa się dziś kursywą współczesną, była i jest możliwość w miarę szybkiego pisania oraz łatwość odczytywania. Pismo angielskie, w swej pierwotnej odmianie, jaką jest cancellaresca, stało się krojem powszechnie obowiązującym w czasach króla Jana III. Poszczególne litery są smukłe i czytelne, a zarazem mają nieco fantazyjne kształty. Pisanki angielskiej w uproszczonej wersji uczymy się w szkole, jednak po kilku latach nauki wyrabiamy swój własny charakter pisma, zapominając o odpowiednim kącie nachylenia, owalności i ozdobności liter. W czasie warsztatów zasiądziemy przy drewnianych pulpitach i spróbujemy pisać zarówno gęsimi piórami, jak i stalówkami w obsadkach. Warsztaty prowadzone są w niepowtarzalnej scenerii pałacowych wnętrz oraz w namiocie historycznym zaaranżowanym na dawne scriptorium.

Gutenberg i jego wynalazki (10–12 lat)

Na czym polega drukowanie i jakie były jego początki? Jak wyglądały „drukarki” przed XV wiekiem? Ile trwało powstawanie tekstu? Posłuchajmy opowieści o historii druku, Janie Gutenbergu i jego wynalazkach. Jak ten wynalazek zmienił życie ludzi w tamtych czasach? Uczniowie wcielą się w rolę zecera i spróbują złożyć własne teksty. Zapoznamy się też z działaniem prawdziwej prasy drukarskiej, którą będziemy mogli wprawić w ruch. Zapraszamy do Drukarni Królewskiej! 

Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał (10–14 lat)

W czasie warsztatów przeniesiemy się do czasów, kiedy jedenastoletni Janek rozpoczął naukę w klasie poetyki w krakowskim Kolegium Nowodworskim. Opowiemy o tym, jak wyglądał dzień w szkole, na jakie zajęcia uczęszczano, czy obowiązywała surowa dyscyplina. Odtworzymy lekcję retoryki, łaciny, geometrii i kaligrafii. Uczyć się będziemy z reprintów dawnych podręczników. Pokażemy pierwsze szkolne wprawki retoryczne Jana spisane piórem na zeszytowych stronicach z uwagami nauczycieli!

To moje! Historia ekslibrisu (10–19 lat)

W czasie spotkania o charakterze dyskusyjnym i warsztatowym zaprezentujemy uczestnikom historię i wartość ekslibrisu jako uniwersalnego znaku, który pozwala wyrażać w sposób symboliczny własną tożsamość. Przekonamy się również, na ile tradycja królewskich ekslibrisów może zainspirować nas w poszukiwaniach sposobów na wyrażenie swojej indywidualności oraz wyznawanych wartości.

Jak się pisze „tęsknienie” (15–19 lat)

Niedoścignionym wzorem wyrażania emocji w pięknych słowach są oczywiście listy króla do królowej. Najwięcej miejsca zajmują w nich wyznania miłosne, ale również relacje z pola bitwy, z obozu zwycięzców i refleksje zwycięskiego wodza. Kunszt słowa idzie w parze z kunsztem zapisu. Pismo króla to majstersztyk sztuki kreślenia liter w charakterze pisma angielskiego, którego tajniki spróbujemy zgłębić w trakcie warsztatów. Zasiądziemy przy drewnianych pulpitach, spróbujemy pisać zarówno gęsimi piórami, jak i stalówkami w obsadkach. Lektura królewskich listów z pewnością zainspiruje uczestników warsztatów do przelania na papier swoich myśli i emocji w domowym zaciszu. List w kopercie z wykaligrafowanym na warsztatach imieniem i nazwiskiem adresata z pewnością zyska jego uznanie.

PATRONAT MEDIALNY:

Dziecko w Warszawie logo  

Warsztaty rekonstrukcji przyrodniczej

pasternak_Marcin_Mastykarz.jpg

Nie taki korzeń prosty (7–16 lat)

– zajęcia sezonowe
– zajęcia plenerowe

Marchewka jest pomarańczowa, słodka i soczysta. Wydawać by się mogło, że to oczywiste, a jednak przekonamy się, że w takiej formie towarzyszy nam ona od zaledwie kilkuset lat! Jeżeli nawet marchewka ma swoje tajemnice, to co odkryjemy, zaglądając do spiżarni króla Jana III? Przyjrzymy się gatunkom zapomnianym, ale też powszechnie znanym. Poznamy dzikie formy, od których nasi przodkowie rozpoczynali prace hodowlane. Zobaczymy, jak łatwo się w korzeniach poplątać i jakie substancje możemy w nich znaleźć.

Jak ugryźć ziarno? (7–16 lat)

– zajęcia sezonowe
– zajęcia plenerowe

Tysiące lat uprawy zbóż zaowocowały powstaniem wielu odmian i krzyżówek, a ziarno stało się podstawą diety w wielu zakątkach świata. Nic więc dziwnego, że wątki związane z ziarnem, mąką oraz chlebem są silnie zakorzenione w kulturze. Czym właściwie jest zboże i dlaczego stało się tak istotne dla człowieka? Spróbujemy odpowiedzieć na te pytania, a przy okazji poznamy dawne gatunki uprawne oraz sposoby ich obróbki. Zajrzymy również do spiżarni króla Jana III i dowiemy się, jakie ziarna jadał. Korzystając ze współczesnych metod, odkryjemy wiele sekretów ziarna.

Pszczoły z wąsem (8–19 lat)

pszczoły_fot_Pixabay_b.jpg

– zajęcia sezonowe
– zajęcia plenerowe

Przekonajmy się, jak fascynujące może być życie pszczół! Kto sprawuje władzę w ulu? Czy pszczela królowa nosi koronę? Czy pasiaste owady mają wąsy? Czy jedynym pożytkiem z pracy pszczół jest miód? Zajrzymy do sześciokątnych komnat i przyjrzymy się temu, co się tam magazynuje. Dowiemy się, czym jest bartnictwo i zgłębimy jego tajniki. A jeśli pogoda będzie nam sprzyjać, uzbrojeni w profesjonalny sprzęt pszczelarski wybierzemy się do pałacowej pasieki Ule Króla, aby stanąć oko w oko z rojem!


Warsztaty tańca dawnego

tańce dworskie.jpg

Roztańczony dwór (13–19 lat)

– zajęcia prowadzone także w języku angielskim

„W wieczór tany były” – taki zapis pojawia się w diariuszu dworu wilanowskiego wielokrotnie. Do ulubionych rozrywek Sobieskich należały tańce, które urządzano przy każdej możliwej okazji. Wiemy, że królowa Maria Kazimiera była doskonałą tancerką, choć przecież ta umiejętność nie należy do najprostszych. Spróbujmy własnych sił w tańcu dawnym – od kroków zupełnie podstawowych do XVII-wiecznych polonezów, kontredansów i układów tańca dworskiego. Taka forma ćwiczeń fizycznych kształtowała powab, elegancję oraz prostą sylwetkę, na co również zwrócimy uwagę, doskonaląc ukłony i elementy etykiety obowiązującej na dworze króla Jana III.

Obowiązuje strój niekrępujący ruchów i wygodne buty.


Podziel się:
Wykop Facebook
wizyta u króla, fot. R. Pudło.jpg

Lekcje historyczne (artykuł)

Zajęcia prowadzimy na wybranych częściach ekspozycji stałej w pałacu – zależnie od tematu lekcji. Lekcje muzealne są świetną i rekomendowaną alternatywą dla zwiedzania dla grup szkolnych w każdym wieku, podczas których poznajemy pałac pod wybranym kątem.

zajęcia przyrodnicze, fot. R. Pudło.jpg

Lekcje przyrodnicze (artykuł)

W ramach lekcji przyrodniczych uczestnicy poznają tajemnice zwierząt i roślin parkowych, jak również mają okazję wykonać proste eksperymenty. Zajęcia odbywają się zarówno w plenerze, jak i w sali edukacyjnej.

Bursztynowa korona1, fot. R. Pudło.jpg

Warsztaty historyczne (artykuł)

Służą pogłębieniu wiedzy w zakresie wybranego tematu. Odbywają się one w sposób stacjonarny (w wybranej sali lub w sezonie w namiocie edukacyjnym rozstawionym w parku lub w sali edukacyjnej w Wozowni). Zależnie od tematu wykorzystują też część ekspozycji muzealnej.

wydra zwana robakiem, fot. R. Pudło.jpg

Warsztaty przyrodnicze (artykuł)

Pozwalają przyjrzeć się bliżej wybranym mieszkańcom wilanowskich ogrodów. Łączą wiedzę z zabawą i przygodą.