Rola krajczego polegała na rozmieszczeniu zastawy na ustawionych i nakrytych obrusami stołach. Prócz tego krajał on potrawy podczas uczty. Wbrew pozorom nie było to zadanie łatwe i wymagało pewnej wiedzy i siły, zwłaszcza jeżeli chodziło o dzielenie dziczyzny. Pracę swą krajczy wykonywał nieśpiesznie, toteż uczty trwały dosyć długo.
Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.
✓ Rozumiem