© Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
   |   13.08.2024

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” – zima

Projekt „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” prezentuje polskie dziedzictwo kulinarne w świetle kulturowego sąsiedztwa Polski i Niemiec. W grudniu 2023 r. miała miejsca ostatnia odsłona projektu poświęcona zimie. Edycja wyjątkowa, bowiem zamykająca trzyletni projekt realizowany w latach 2021–2023.

Odbiorców zimowej edycji projektu zaprosiliśmy do refleksji nie tylko nad dawnymi technikami przechowywania i konserwowania żywności oraz ich związkami ze sztuką kulinarną, ale również nad kulturowymi różnicami dotyczącymi przeżywania Świąt Bożego Narodzenia – w Polsce i w Niemczech.

Wyróżniającym elementem polskiej kultury i tradycji kulinarnej jest celebrowanie Wigilii Bożego Narodzenia. Wigilia oprócz wymiaru duchowego miała zawsze wymiar społeczny. Była rytuałem, który łączył ludzi i podtrzymywał więzi. Jej sensem oprócz samego spotkania było też pielęgnowanie pamięci o przeszłości. Z tego też względu ostatnią edycję projektu, chcieliśmy zakończyć symbolicznym zaproszeniem do wspólnego stołu, zastawionego zimowymi i wigilijnymi potrawami cenionymi przez naszych przodków, tych mieszkających nad Wisłą i nad Renem.

Ich kulinarną interpretację, bazującą na historycznych recepturach, przedstawili kucharze z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie: Norbert Sokołowski i Marcin Chmieliński.

Zapraszamy do zapoznania się z filmem podsumowującym tę część projektu.

Ogród – Kuchnia – Stół

Projekt wyrósł z wieloletniego programu „Ogród – Kuchnia – Stół”, realizowanego w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Dotyczy on historycznej rekonstrukcji kulinarnej w aspektach praktycznych, naukowych, popularyzatorskich. Dzięki partnerstwu z Fundacją „Pałac i Park Benrath” oraz Instytutem Polskim w Düsseldorfie odkrywaliśmy zależności pomiędzy dawnymi kuchniami polską i niemiecką. Choć dziś nie wydają się one szczególnie podobne, dzięki pracy badawczej poznaliśmy ich wspólny mianownik i wzajemne wpływy.

W 2023 r. czekają nas kolejne odsłony projektu –  wiosna oraz zima. Dopełnimy tym samym „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej”.

Projekt przyczynia się do umacniania sąsiedzkich relacji pomiędzy państwami, kładzie nacisk na promocję dziedzictwa kulinarnego oraz tworzy żyzny grunt do popularyzacji kulinariów wśród szerokiego grona odbiorców.


Partnerzy

Fundacja Pałac i Park Benrath – opiekuje się zespołem pałacowym i parkiem Benrath, zbudowanym w latach 1755–73 na przedmieściu Dusseldorfu. Prowadzi działalność muzealną, wystawienniczą, badawczo-naukową i edukacyjną. Pielęgnuje i udostępnia ogrody zabytkowe.

Instytut Polski w Düsseldorfie – istnieje od 1993 roku, jest  jedną z 25 polskich placówek kultury na świecie, powołanych przez polskie MSZ. Aktywnie uczestniczy w życiu kulturalnym miasta, regionu oraz sąsiednich krajów związkowych Niemiec. Realizuje wiele projektów promujących polską kulturę we współpracy z niemieckimi partnerami.

Restauracja Agata’s Düsseldorf – jej właścicielką jest Polka Agata Reul, restauratorka i kuchmistrzyni oraz pasjonatka polskiej kuchni. Restauracja w 2013 roku otrzymała gwiazdkę Michelin. Oferuje menu inspirowane tradycjami kulinarnymi różnych zakątków świata, wiele składników jej dań pochodzi z Polski, m.in. z ogrodu jej dziadków z Barlinka pod Szczecinem.


Projekt realizowany był dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego z programu „Kultura Inspirująca”.