Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695–1696
Opracowali: Jarosław Dumanowski, Maciej Próba i Łukasz Truściński
Wstęp: Jarosław Dumanowski
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, Warszawa 2013, s. 213, ISBN 9788363580261.
Półroczne menu króla Jana III, jego rodziny, dworzan i gości składa się z produktów wydawanych codziennie na stoły poszczególnych osób na obiad i wieczerzę. Lektura tych zestawień układa się w pasjonującą opowieść o codziennym życiu zwycięzcy spod Wiednia i jego otoczeniu. Dowiadujemy się z niej o miejscach spożywania posiłków, najważniejszych królewskich gościach, a przede wszystkim o tym, co i kiedy jadano na dworze Jana Sobieskiego. W kontekście dotychczasowej wiedzy o staropolskim jedzeniu i wypowiedzi samego króla o kuchni, kucharzach i jego ulubionych smakołykach otrzymujemy interesujący, barwny obraz dawnej kultury kulinarnej.
Projekt graficzny: Karolina Mazurkiewicz, Wojciech Staniewski, Studio 2x2