15 marca swoje miejsce przy królewskim stole w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie zajęli uczniowie szkoły gastronomicznej z Sokółki. Pod okiem mistrzów kuchni Macieja Nowickiego, Norberta Sokołowskiego i Marcina Chmielińskiego uczestnicy warsztatów odkrywali smaki kulinarnego baroku. Interpretowali też przepisy z pierwszych polskich książek kucharskich, w których odbija się tradycja europejska.
Głównym daniem był „łosoś żółto po królewsku”, którego podano z gąszczem doprawionym anyżem i szafranem. Prawdziwym zaskoczeniem dla młodych kucharzy były natomiast „kiszki z ryb słonych” będące doskonałym przykładem staropolskiej iluzji kulinarnej. Drobno posiekaną rybę doprawiono solą, cynamonem, rodzynkami i szafranem, a następnie obłożono nią drewniany patyczek, na którym została upieczona jak… kiełbaska. Postna potrawa ze szczupaka zarówno w formie, jak i smaku przypominała mięso! Królewska uczta zakończyła się deserem, na który podano „ulipki z pianą i konfiturą z pomarańczy”, czyli staropolską wersję rurek z kremem.
W drugiej części warsztatów uczniowie poznawali zasady savoir-vivre’u. Rozszyfrowywaliśmy układ sztućców i uczyliśmy się prawidłowo z nich korzystać. Zapoznaliśmy się z zasadami procedencji i próbowaliśmy odnaleźć się w roli zarówno gości, jak i gospodarzy. Podjęliśmy też nie lada wyzwanie – eleganckiego rozprawienia się z trudnymi potrawami!
W ten sposób przywitaliśmy w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego 2018 i rozpoczęliśmy projekt „Miejsce przy królewskim stole” współtworzony przez 19 rezydencji królewskich w 11 krajach Europy. W najbliższych miesiącach wspólnie z partnerami z wielkich muzeów m.in. z Wersalu, Chambord, Poczdamu, Sintry czy Venaria Reale będziemy się dzielić wiedzą o kuchni historycznej, kulturze stołu i rozumieniu smaku w różnych krajach europejskich.