1. Organizatorem warsztatów w programie „Ogród – Kuchnia – Stół”, zwanego dalej „Programem”, jest Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, z siedzibą przy ul. Stanisława Kostki Potockiego 10/16, 02-958 Warszawa.
Program obejmuje:
– warsztaty historycznej rekonstrukcji kulinarnej, zwane dalej „warsztatami kulinarnymi”
– warsztaty pszczelarskie, zwane dalej „warsztatami pszczelarskimi”
– warsztaty historycznej rekonstrukcji zielarskiej, zwane dalej „warsztatami zielarskimi”
2. Program realizowany jest w budynku Villa Intrata przy ul. Stanisława Kostki Potockiego 23, 02-958 Warszawa, salach edukacyjnych Muzeum i Ogrodach za Komisarią.
3. Program przeznaczony jest dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Niepełnoletni i małoletni Uczestnicy Programu mogą brać w nim udział wyłącznie pod opieką osób dorosłych. Za działania i zaniechania osób niepełnoletnich i małoletnich oraz za ich bezpieczeństwo odpowiedzialność ponoszą ich prawni opiekunowie.
4. Warsztaty kulinarne składają się z części teoretycznej i praktycznej. Są one prowadzone przez edukatorów kulinarnych i/lub mistrza kuchni Macieja Nowickiego.
5. Warsztaty pszczelarskie składają się z części teoretycznej i praktycznej/pokazowej . Są one prowadzone przez edukatorów Muzeum i pszczelarza.
6. Warsztaty zielarskie składają się z części teoretycznej i praktycznej i są prowadzone przez edukatorów Muzeum.
7. Program prowadzony jest w języku polskim lub w języku angielskim
8. Liczba miejsc w Programie jest ograniczona i określana każdorazowo przez organizatora dla poszczególnych części Programu. Liczba uczestników warsztatu kulinarnego i warsztatu zielarskiego nie powinna przekroczyć 20 osób, a w przypadku warsztatów pszczelarskich 15 osób.
9. Warsztat kulinarny przeznaczony dla dzieci i młodzieży trwa do 1,5 h. Warsztat kulinarny przeznaczony dla osób dorosłych trwa do 3h.
10. Warsztat zielarski przeznaczony dla dzieci i młodzieży trwa do 1,5 h. Warsztat zielarski przeznaczony dla osób dorosłych trwa do 3h.
11. Warsztat pszczelarski przeznaczony dla dzieci, młodzieży i dorosłych trwa do 1,5 h.
12. Program może być prowadzony przez jedną, dwie lub więcej osób.
13. Rezerwacje i zakup danych warsztatów w Programie dokonywane są zgodnie z zapisami Regulaminu Rezerwacji Biletów i Zakupu Biletów On-Line oraz Warunkami i Regulaminem Zwiedzania Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
14. Cennik danych warsztatów w Programie znajduje się na stronie internetowej www.wilanow palac.pl/ceny_biletow_i_godziny_otwarcia.html.
15. W cenie udziału w Programie, w zależności od wybranego warsztatu zawierają się:
– zajęcia grupowe z prowadzącym/prowadzącymi;
– wszystkie artykuły spożywcze niezbędne do uczestnictwa w warsztacie;
– korzystanie ze wszystkich sprzętów kuchennych niezbędnych do uczestnictwa w warsztacie w kulinarnym w zakresie ustalonym w stosunku do danej grupy wiekowej;
– udostępnienie fartucha kuchennego na czas zajęć;
– udostępnienie czapki kucharskiej;
– udostępnienie kapelusza pszczelarskiego;
– udostępnienie drobnego sprzętu pszczelarskiego.
16. Uczestnik Programu w szczególności warsztatów kulinarnych i warsztatów zielarskich jest zobligowany do przestrzegania podstawowych zasad higieny podczas zajęć.
17. Organizator informuje i przypomina, że w procesie przygotowania potraw w warsztatach kulinarnych i warsztatach zielarskich wykorzystywane są produkty mogące wywoływać reakcje alergiczne. Każdy Uczestnik Programu, znając stan swojego zdrowia i wyrażając zgodę na uczestnictwo w Programie, zobowiązuje się wziąć ten fakt pod uwagę. Biorąc udział w Programie, uczestnik zobowiązany jest do przestrzegania zasad, które nie spowodują zagrożenia dla jego życia i zdrowia. W przypadku wątpliwości co do składników przygotowywanych potraw należy skonsultować się z kucharzem/edukatorem prowadzącym Program. Organizator zastrzega, że znajdujący się w ofercie warsztatów kulinarnych i warsztatów zielarskich przepis (lista potraw) nie zawiera szczegółowego opisu składników.
18. Organizator informuje i przypomina, że pszczoły są zwierzętami, które w obronie gniazda bądź w obronie własnej potrafią użądlić wprowadzając pod powłokę ciała jad, co może wywołać reakcję alergiczną. Każdy Uczestnik, znający stan zdrowia swojego i wyrażając zgodę na uczestnictwo w warsztacie pszczelarskim, zobowiązuje się wziąć ten fakt pod uwagę. Biorąc udział w warsztacie pszczelarskim, Uczestnik zobowiązany jest do przestrzegania zasad, które nie spowodują zagrożenia dla jego życia i zdrowia. Uczestnik warsztatów pszczelarskich zobowiązany jest bezwzględnie słuchać poleceń edukatora i pszczelarza.
19. Organizator informuje, że warsztaty pszczelarskie i warsztaty zielarskie odbywają się częściowo lub w całości na zewnątrz.
20. Organizator informuje, że w trosce o dobro pszczół i Uczestników warsztaty pszczelarskie w przypadku niesprzyjających warunków atmosferycznych odbywają się w całości w pomieszczeniu Muzeum z pominięciem części praktycznej/pokazowej.
21. Organizator zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian odnoszących się do przygotowywanych podczas warsztatu kulinarnego i/ lub warsztatu zielarskiego potraw, o ile nie zmienia to charakteru warsztatu kulinarnego i/lub warsztatu zielarskiego ani jego zakresu.
22. Organizator zastrzega sobie prawo do dokumentowania Programu za pomocą urządzeń rejestrujących obraz i dźwięk i wykorzystywania zdjęć w materiałach promocyjnych i administrowanych przez siebie drogach komunikacji elektronicznej/tradycyjnej. Organizator jest zobowiązany każdorazowo uzyskać zgodę Uczestnika Programu na wykorzystanie zdjęcia/ujęć z jego udziałem.
23. Organizator nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenie podczas Programu urządzeń elektronicznych (aparatów fotograficznych, telefonów komórkowych, tabletów).
24. Uczestnik nie może podczas Programu korzystać z przyniesionych przez siebie produktów spożywczych lub napojów, chyba że Organizator wyrazi na to zgodę.
25. Uczestnik warsztatu kulinarnego i/lub zielarskiego nie może odstępować przygotowanego przez siebie dania innym osobom, w tym innym uczestnikom warsztatu kulinarnego i/lub zielarskiego.
26. W sprawach nie uregulowanych niniejszym regulaminem mają zastosowanie:
– Regulamin Rezerwacji Biletów i Zakupu Biletów On-Line Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie;
– Warunki i Regulamin Zwiedzania Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i parku Pałacu Króla Jana III w Wilanowie;
– Regulamin Villi Intrata.
27. Organizator zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian i aktualizacji treści Regulaminu w każdym czasie, przy czym każda zmiana Regulaminu będzie podawana do publicznej wiadomości poprzez zamieszczenie informacji o zmianie i umieszczenie zmienionego Regulaminu w na stronie internetowej www.wilanow-palac.pl.