Podczas królewskiego śniadania na trawie 23 czerwca 2018 r. poznaliśmy smak kuchni staropolskiej i dowiedzieliśmy się, jakie jedzenie pasuje najlepiej do danej osobowości.
Czerpiąc inspiracje ze staropolskich książek kucharskich i bazując na teorii humoralnej, przygotowaliśmy cztery stoły, a na nich dania dobrane dla: sangwiników, flegmatyków, melancholików i choleryków. W wyborze właściwego stołu pomogliśmy gościom, dając do rozwiązania krótki test.
Śniadaniowe menu skomponował prof. Jarosław Dumanowski, historyk kulinariów i redaktor serii wydawniczej „Monumenta Poloniae Culinaria”, który staropolskie zalecenia mistrzów kuchni z wyczuciem dostosowuje do potrzeb dzisiejszych smakoszy. Potrawy przygotował wilanowski zespół kulinarny pod przewodnictwem Norberta Sokołowskiego.
„Śniadanie u króla” jest częścią międzynarodowego projektu „Miejsce przy królewskim stole” współorganizowanego przez 19 instytucji w 11 krajach. 23 czerwca wszyscy goście Europejskich Rezydencji Królewskich zgromadzili się w pałacowych ogrodach na wspólnym wydarzeniu plenerowym.
WIĘCEJ o projekcie: European Royal Residences
_________________________________________________________________________
KONTAKT
Paulina Szulist-Płuciniczak
t: + 48 22 544 27 87, +48 509 300 242
m: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl
_________________________________________________________________________
Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018