Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
dr hab. Jarosław Dumanowski
Warszawa 2010, 92 s., ilustracje graficzne, oprawa twarda, ISBN 978-83-60959-22-0, seria „Silva Rerum”
Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie!
Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania swego męża-prowincjusza. Przedmiotem kpin stały się zwłaszcza jego ulubione słodycze… Dlaczego do tej kłótni doszło, o co w niej chodziło i jak to naprawdę było, a także jak przyrządzić tytułowy tatarak w cukrze, pasztet z migdałów i marcepan z piany cukrowej – tego i wiele więcej dowie się Czytelnik z książki o staropolskich słodyczach.
To kolejna pozycja z serii „Silva rerum” poświęconej popularyzacji wiedzy o kulturze staropolskiej.
Projekt graficzny: Wojciech Staniewski, Studio 2x2