Porcelanowe wazy na lody posiadały ruchomą wkładkę umożliwiającą umieszczenie lodu w środku, pod deserem. Wilanowski egzemplarz jest pozbawiony wkładki, ale przeznaczenie wazy zdradzają uchwyty w formie herm z biskwitowymi postaciami kobiet otulających się z zimna szalami.
Waza, pochodząca z francuskiej wytwórni, jest bogato złocona i dekorowana ciemnoczerwonymi, szerokimi pasami. Na brzuścu dekorowana jest kwiatami, których francuskie nazwy zapisane są na spodniej stronie stopy. To Lilas de perse czyli bez perski oraz Seringat czyli jaśminowiec. Ten rodzaj dekoracji zwany jest Flora Danica wiążąc ją, poprzez tytuł, z atlasem botanicznym publikowanym w częściach w latach 1761-1883 w Kopenhadze. W atlasie zawarto 3240 ryciny przedstawiające rośliny występujące na terenie Danii. Najsłynniejszy serwis obiadowy składający się z naczyń dekorowanych kwiatami inspirowanymi tym albumem został zamówiony przez króla Danii Chrystiana VII. Składający się z 1802 elementów serwis miał być prezentem dla carycy Katarzyny II.
Wilanowska waza na lody jest częścią serwisu składającego się dziś z paterek, tac, kubełków, naczyń na konfitury czy cukiernic. Każdy z elementów zastawy dekorowany jest kwiatami w typie Flora Danica.
Aleksandra Przeździecka-Kujałowicz