Owoce tykwy pospolitej, czyli kalebasy Lagenaria siceraria charakteryzują się bardzo zmiennym kształtem: jedne są tylko lekko wydłużone i podobne do gruszki, inne są długie i wąskie niczym kabaczki i cukinie, a jeszcze inne - mają niemal kulisty „brzuch” i długą wąską „szyję”. Taki owoc z brzuchem i fantazyjnie zakręconą szyją można odnaleźć na „owocowych kolumnach” tylko na galerii południowej.
Tykwa ma bardzo różnorodne zastosowanie: z nasion pozyskuje się olej, młode owoce bywają jadane jako jarzyna, ale najważniejsze znaczenie mają dojrzałe tykwy o zdrewniałych ścianach, służące jako naczynia i elementy instrumentów muzycznych (m.in. pudła rezonansowe). To bardzo stara roślina uprawna, która okazała się na tyle przydatna, że ludzie wpadli na pomysł jej udomowienia kilkakrotnie, i to w różnych rejonach świata. Uprawy kalebasy rozprzestrzeniły się po całej strefie międzyzwrotnikowej Afryki, Azji i Ameryki. Ta wędrująca w czasie i przestrzeni roślina była równocześnie atrybutem pielgrzymów. Ze względu na swoje zastosowanie, używana jak butelka na wodę tykwa stała się bowiem symbolem wędrowców.
Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.
✓ Rozumiem