UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne dla dorosłych

kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia Stół.


Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Zajęcia odbywają się w wilanowskiej kuchni Villa Intrata (ul. Stanisława Kostki Potockiego 23), a prowadzą je Maciej Nowicki i Norbert Sokołowski wraz z pomocnikami.

pasternak_warsztaty_kulinarne_marcin_mastykarz_4.jpg


GOŚCIE INDYWIDUALNI

30 kwietnia, godz. 12.00: Zwyczajna niezwyczajna | kasza w kuchni staropolskiej
12 maja, godz. 17.00: Sezonowo i po królewsku | szparagi w kuchni staropolskiej (BILETY WYPRZEDANE)
18 czerwca, godz. 12.00: Dzikie rośliny jadalne w kuchni staropolskiej (BILETY WYPRZEDANE)

KOSZT: 80 zł – bilet zwykły, 50 zł – bilet ulgowy (cena za jedne warsztaty)

BILETY można kupić:


GRUPY

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy
KOSZT: 400 zł od całej grupy + 20 zł/15 zł od osoby
LICZBA OSÓB:
maks. 20 osób w grupie 

Warsztaty dla grup dorosłych mogą być dostosowane również do osób z niepełnosprawnością wzroku i słuchu. Na życzenie grupy osób niesłyszących możemy zapewnić tłumacza migowego.

REZERWACJA:


KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist@muzeum-wilanow.pl 
tel.: 22 544 27 87


PATRONAT MEDIALNY

      

PARTNER WARSZTATÓW


drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
warsztaty_kulinarne_baner.jpg

W staropolskiej kuchni | warsztaty kulinarne (artykuł)

Zapraszamy na warsztaty kulinarne kuchni staropolskiej skierowane do dzieci i dorosłych, również osób z niepełnosprawnościami wzroku i słuchu. Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Wojciech Wielądko, „Kucharz doskonały

Kulinarne zabawy z barwami, czyli estetyka w kuchni oświecenia (artykuł, Silva Rerum)

Wizualizacja kulinarna, z jaką mamy współcześnie do czynienia w restauracjach, w świecie wirtualnym czy modnych czasopismach, uświadamia nas, że jedzenie …

cebula, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Kulinarne stereotypy w XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Johann Sigismund Elsholtz, medyk i botanik służący na dworze elektora Rzeszy Fryderyka Wilhelma Brandenburskiego, w 1682 r. wydał drukiem książkę, …

Jakob Matham, Wnętrze kuchni, 1625.jpg

Wnętrze kuchni (karta katalogowa kolekcji, Kolekcja)

Sygn. z lewej, na nodze stołu, pod blatem: monogram wiązany JM Fecit 1625 W zbiorach Muzeum Pałacu w Wilanowie obrazy mistrzów …

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie - Compendium ferculorum czyli zebranie potraw (1682) (artykuł, Silva Rerum)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …