UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Opublikowany w 1783 roku "Kucharz doskonały" to druga wydana drukiem polska książka kucharska. Styl Wojciecha Wielądki i jego opis kuchni różni się bardzo od "Compendium ferculorum", słynnego dzieła Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza rodu Lubomirskich i niedawno odkrytej "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów", spisanej w latach 80. XVII wieku przez anonimowego kucharza związanego z dworem Radziwiłłów.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Ad Opt[imum] Maximum Principem, Joannem Tertium, Regem Heroem Sarmatiae; Ex Serenissimis Principibus Jacobo Ludovico, Filio, Et Hedvigae Elisabetha Amalia Neoburgica; Avum

Sobiesciana

Epitalamium z okazji ślubu syna Jana III Sobieskiego, Jakuba Ludwika, z księżniczką neuburską Jadwigą Elżbietą Amalią, córką Filipa Wilhelma, palatyna Renu, wydane w oficynie Dawida Fryderyka Rhete jako jednokartkowy druk okolicznościowy. Napisaną w dystychu elegijnym pieśń Schmieden zaczyna od pochwały miłości, następnie wznosi wiwaty na cześć potomka Sobieskiego, który z pewnością niebawem uczyni króla dziadkiem. Następnie chwali władcę jako godnego następcę Jagiellonów. Pod koniec utworu autor przekazuje życzenia pomyślności i wyraża nadzieję, że oczekiwany wnuk Jana III Sobieskiego przyniesie mu zasłużoną radość i chwałę.

logo POIiŚ

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook