UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Scutum Regivm Serenissimi Ac Potentissimi Regis Poloniarum Joannis III. Anno M. DC. LXXVI. Cracoviae Die Luminum Mense Februo Feliciter Coronati: Inscriptionibus Elogiacis Adumbratum

Sobiesciana

Zbiór enkomiów napisanych ku czci Jana III Sobieskiego z okazji jego koronacji. Na stronie verso karty tytułowej umieszczono ilustrację opatrzoną cytatami z Biblii (z Psalmu 8 oraz księgi Powtórzonego Prawa 33 w. 29) i przedstawiającą ukoronowaną tarczę. W wierszach Sobieski jest określany jako obrońca wiary i prawdy oraz dziedzic cnoty. Jansenius w dedykacji nazywa go również obrońcą, zbawcą Polski oraz poskromicielem wrogich Afrykanów i Azjatów. Podkreśla zatem z jednej strony jego moralne przymioty, takie jak pobożność i uczciwość, z drugiej natomiast jego biegłość w prowadzeniu sztuki wojennej, gotowość do obrony ojczyzny. Autor nawiązuje również do antycznego toposu ojczyzny jako okrętu. Zbiorek 8 enkomiów zostaje zamknięty elegią ułożoną w dystychu elegijnym, w której pierwsze litery każdego dwuwiersza razem dają imię króla – Ioannes.

logo POIiŚ

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook