nieslyszacy WCAG 2.0WCAG 2.0

Tematy

toaletka_krolowej.jpg

Królewska toaleta ma ciekawą historię, wyróżnia się wysoką klasą artystyczną, jest unikatowa w Polsce i niezwykle rzadka w świecie, dlatego pragniemy zaprosić czytelników, aby wraz z autorką spojrzeli na to dzieło, rozpatrując jego walory w wielu aspektach, tak jak robią to historycy sztuki i muzealnicy opracowując zabytki.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze

Tatarskie ziele_okładka.jpg

Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
dr hab. Jarosław Dumanowski

Warszawa 2010, 92 s., ilustracje graficzne, oprawa twarda, ISBN 978-83-60959-22-0, seria „Silva Rerum”

Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie!
Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania swego męża-prowincjusza. Przedmiotem kpin stały się zwłaszcza jego ulubione słodycze… Dlaczego do tej kłótni doszło, o co w niej chodziło i jak to naprawdę było, a także jak przyrządzić tytułowy tatarak w cukrze, pasztet z migdałów i marcepan z piany cukrowej – tego i wiele więcej dowie się Czytelnik z książki o staropolskich słodyczach.

To kolejna pozycja z serii „Silva rerum” poświęconej popularyzacji wiedzy o kulturze staropolskiej.

Projekt graficzny: Wojciech Staniewski, Studio 2x2

Kup teraz w e-sklepie

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

Compendium ferculorum albo zebranie potraw (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!

Sekrety kuchmistrzowskie  okladka min.jpg

Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego (artykuł)

To smaczny wybór przepisów z pierwszej polskiej książki kucharskiej, Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego z 1682 roku, które - praktycznie każdy - może przyrządzić sobie we własnej kuchni. Starczy szczypta chęci i pół garści wyobraźni historycznej, aby przenieść się w czasy naszych przodków i posmakować ich życia!

Wilanowski widnokrąg

Wilanowski widnokrąg. Szkice o pałacu i sztuce europejskiej (artykuł)

W pałacu wilanowskim jak w soczewce skupia się blask sztuki europejskiej. Pierwszy gospodarz tego miejsca, król Jan III, był mecenasem sztuk i nauk. Pamięć o nim pielęgnowali kolejni właściciele, wśród nich Stanisław Kostka Potocki, polityk i kolekcjoner, który w 1805 r. utworzył w Wilanowie muzeum sztuki. Książka pomaga odczytać historie zapisane w dziełach sztuki na szerokim tle europejskiej kultury.

45_zrzut_wlasciciele2.jpg

Właściciele pałacu: Od króla do kustosza (multimedium)

Pałac w Wilanowie, piękne ogrody i budowle w parku, a także zgromadzone tu dzieła sztuki są zapisem historii. To miejsce …