Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna | rodzinne warsztaty kulinarne | 15 grudnia
aktualność
Zapraszamy do świata przepełnionego smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Tegoroczny cykl odbywa się pod wspólnym hasłem „Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna”. Podczas spotkań będziemy zgłębiać wybrany temat z zakresu historii kulinariów, kultury stołu i zwyczajów żywieniowych w przedwojennej Polsce.
Uczestniczki i uczestnicy rodzinnego gotowania podczas warsztatów rekonstrukcyjnych odkryją z nami tajniki sztuki kulinarnej sprzed lat i skosztują własnoręcznie przygotowanych potraw.
Każde ze spotkań jest oddzielnym wydarzeniem. Obecność na pozostałych warsztatach z cyklu nie jest wymagana.
Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
Kiedy: niedziele, godz. 11.00
- 15 grudnia
Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
Bilety: normalny – 90 zł, ulgowy – 60 zł; dostępne online i w kasie muzeum
Kontakt:
Anastazja Bierzgalska
Przeboje międzywojennej kuchni
15 grudnia 2024 r., godz. 11.00
Dlaczego dania wychodzą z mody? Jakie były najpopularniejsze potrawy międzywojennej kuchni? Poznamy wykwintne oblicze wątróbki, sposoby przyrządzania minogów i żółwi oraz dowiemy się, na czym polega zasada „od ryjka do ogona”. W części praktycznej przyrządzimy kultowe potrawy kuchni dwudziestolecia.
Sprzedaż biletów rusza 2 grudnia o godz. 9.00
Minione
Urządzamy przyjęcie, 11 lutego 2024 r.
Jak dobrać menu do okazji i czy na stole wypada kłaść rękawiczki? Czy przyjęcie kończy się wraz z wyjściem ostatniego gościa? Podczas zajęć przyjrzymy się dawnym zwyczajom, poznamy tajemniczy kod, jakim posługiwano się w zaproszeniach i przy usadzaniu gości. W części praktycznej przygotujemy bankietowe przekąski, które królowały na najwykwintniejszych przyjęciach dwudziestolecia.
Staropolskie tradycje, 17 marca 2024 r.
Przemianom obyczajów towarzyszą przemiany w kuchni. Podczas warsztatu przyjrzymy się historii polskiego rosołu i jego kulturowemu znaczeniu. Dowiecie się m.in., dlaczego w niektórych regionach nazywany był on „lekarstwem ostatecznym” oraz w jakim celu cebulę nadziewano goździkami. Nie zabraknie kulinarnej praktyki i degustacji własnoręcznie przygotowanych dań!
Kupne czy domowe? Kuchenne zrób to sam! 21 kwietnia 2024 r.
A gdyby tak zamiast kupować gotowe produkty spożywcze, zrobić je samodzielnie w domu? Czas zakasać rękawy! Majonez, ketchup, musztardę, makaron, kluski, groszek ptysiowy, kisiele i budynie możemy przyrządzić we własnej kuchni, przechowywać je i korzystać z nich w dowolnym momencie. Podczas warsztatu opowiemy o tym, jak wyposażyć domową spiżarnię zgodnie z przedwojenną sztuką kulinarną. Przygotujemy posiłek z wykorzystaniem własnoręcznie zrobionych dodatków.
Kuchnia wielu kultur, 12 maja 2024 r.
Polska kuchnia czerpała z wielu kultur. Otwartość religijna, europejskie dynastie na polskim tronie, burzliwa historia, zabory, częste zmiany granic i miejscowe tradycje wpływały na bogactwo i różnorodność polskiej kuchni. Podczas warsztatu omówimy pochodzenie najpopularniejszych polskich dań i ugotujemy posiłek o nieoczywistym rodowodzie.
Sezonowo, lokalnie, oszczędnie, czyli praktyczne zakupy, 15 września 2024 r.
Kiedy jest sezon na królika, a kiedy na raki? Jakie sposoby stosowano, by nie dać się oszukać w sklepie i na targowisku? Czy można było zimą zjeść mizerię, a zupę posypać świeżym koperkiem? Zalety lokalności i sezonowości poznamy na konkretnych przykładach z poradników i książek kucharskich. Ponadto dowiemy się, w jaki sposób konserwowano żywność tanio i beż użycia chemii. Nauczymy się rozpoznawać świeżość produktów i ugotujemy posiłek zgodnie z zasadami sezonowości i lokalności.
Przedwojenne kucharki, 20 października 2024 r.
Zmiany społeczne uwolniły kulinarny potencjał kobiet. Jaki wpływ na kuchnię dwudziestolecia miały autorki poczytnych książek kucharskich i poradników? Podczas warsztatu przyjrzymy się przemianom społecznych ról oraz nowej jakości w sztuce kulinarnej. Przyrządzimy również zdrowy i smaczny posiłek według wskazówek Marii Ochorowicz-Monatowej.
Paryż Północy, czyli gastronomia warszawska
Czy w przedwojennej Warszawie były kawiarnie sieciowe? Gdzie można było zjeść najlepsze raki, a gdzie potańczyć? Podczas warsztatu dowiemy się, czym różnił się handelek od baru szybkiej obsługi oraz gdzie w Warszawie serwowano curry z baraniny. Poznamy sławne rody cukierników oraz najbardziej wykwintne restauracje. W części kulinarnej przygotujemy popularne dania warszawskiej gastronomii.
Polecane
Gastronomia warszawska | interaktywna mapa międzywojennych lokali
Sztuka mięsa, flaki po warszawsku, zrazy, a może curry z baraniny, homary lub ostrygi?Warszawska gastronomia okresu międzywojennego oferowała dania na …
„Smak wielokulturowej Warszawy” | podsumowanie projektu
Miasta można zwiedzać, można też ich smakować! Poznawanie miejsca poprzez smak sprawdza się szczególnie dobrze, gdy odkrywamy miasto sprzed wieku …
„Kuchmistrzostwo”. Kopia tekstu najstarszej polskiej książki kucharskiej z XVI wieku
Najstarszą polską książką kucharską było tzw. Kuchmistrzostwo, które ukazało się w Krakowie ok. 1540 r. lub nieco później. Niestety nie …
Tajemnica pierwszej polskiej książki kucharskiej
Za pierwszą polską książkę kucharską powszechnie uważa się wydane w 1682 roku „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” pióra Stanisława Czernieckiego. …
Naleśniki „Kucharza doskonałego”
Zupełnie inne naleśniki niż te opisane w polskich książkach kucharskich z XVII w. proponował swym czytelnikom Wojciech Wielądko. I nic …