PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

„Wilanowskie menu” – spotkanie podsumowujące projekt

villa intrata_10.jpg

Zapraszamy do obejrzenia spotkania podsumowującego niezwykły projekt społeczny „Wilanowskie menu”.

Inicjatywa ta zaowocowała powstaniem lokalnej grupy miłośników historii i kulinariów, zafascynowanych dziejami pałacu w Wilanowie i codziennością jego mieszkańców. Pod kierunkiem profesora Jarosława Dumanowskiego uczestnicy podjęli wyzwanie pracy z archiwalnymi menu rodziny Potockich – dawnych właścicieli pałacu. Dzięki transkrypcji i analizie historycznych tekstów odkryto kulinarny świat epoki wraz z jego bogatym kontekstem kulturowym.

Kolejnym krokiem była praca w kuchni warsztatowej, gdzie odtworzono wybrane potrawy opisane w dawnych jadłospisach. Pod okiem szefa kuchni Norberta Sokołowskiego zrealizowano przepisy inspirowane najbardziej cenionymi książkami kulinarnymi, takimi jak dzieła Jana Szyttlera i Antoniego Teslara.

Podczas spotkania przedstawiamy, jak oryginalny pomysł na połączenie historii z gastronomią przerodził się w jeden z najsmaczniejszych projektów roku. O przebiegu inicjatywy opowiadają jej organizatorzy oraz uczestnicy, których zaangażowanie i pasja przyczyniły się do sukcesu przedsięwzięcia. Wydarzenie wzbogaciła degustacja potraw przygotowanych przez muzealny zespół rekonstrukcji kulinarnej.

Spotkanie odbyło się 17 grudnia 2024 r. w Villi Intacie.

Zapraszamy do obejrzenia transmisji z wydarzenia


Projekt objęty wsparciem w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności w ramach zadania "Odporność i konkurencyjność gospodarki, inwestycja A2.5.1; Program wspierania działalności i podmiotów sektora kultury i przemysłów kreatywnych na rzecz stymulowania ich rozwoju".

2024-12-09
Okładka książki: Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca

Seria wydawnicza „Monumenta Poloniae Culinaria”

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje źródła i opracowania dotyczące staropolskiej kuchni i kultury stołu, we współpracy z dr. hab. Jarosławem Dumanowskim, profesorem w Instytucie Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, założycielem Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (Stacja Naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego).

kpo-912x608-1.jpg

Projekty dofinansowane przez Krajowy Plan Odbudowy (KPO)

Przedstawiamy listę projektów, które otrzymały dofinansowanie z Krajowego Planu Odbudowy (KPO).Sekretne życie obrazów w pałacu w WilanowieKoncert – wystawa multimedialna …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem