Zajęcia w językach obcych dla grup w różnym wieku
DZIECI I MŁODZIEŻ
LEKCJE HISTORYCZNE:
Królewska rodzina (4–6 lat)
Kim byli członkowie rodziny królewskiej, która zamieszkiwała pałac w Wilanowie? Skąd wiemy, które pomieszczenie należało do króla, a które do królowej? W trakcie spaceru po najstarszej części pałacu poznamy wszystkich członków rodziny królewskiej oraz rozszyfrujemy zabawne przezwiska nadane królewnie i królewiczom. Dowiemy się, czym pałac różni się od zamku oraz jak królewska rodzina spędzała czas w Wilanowie. Policzymy, kto zajmował większą liczbę komnat – król czy królowa? W królewskim orszaku podążymy z kolorowanką i królewskimi lalkami wykonanymi przez artystkę.
Wizyta u króla (6–12 lat)
Chociaż król Jan III nie podejmie nas w swojej rezydencji osobiście, to dobrze go poznamy podczas zwiedzania komnat, w których i on przebywał ponad 300 lat temu. Dowiemy się, kogo nazywał swoją „niepokonaną pasją”, ile książek zgromadził w królewskiej bibliotece i co lubił czytać. Odpowiemy też na pytanie, czy zwycięzca spod Wiednia naprawdę wyruszył na wojnę w sandałach. Spostrzegawczy goście znajdą w królewskich apartamentach szaroburego kota i małą małpkę. Na chwilę wcielimy się też w XVII-wiecznego szlachcica, wkładając żupan i kontusz…
Wnętrza pałacu i ich symbolika – trasa I i II (13–19 lat)
Dzieła sztuki dekorujące wnętrza pałacu wilanowskiego mówią. Ogromną satysfakcję sprawia możliwość zrozumienia ich języka. To właśnie symbole pozwalają na przekazywanie bogatych treści w skondensowany, lecz często także niejednoznaczny i przewrotny sposób. Podczas zajęć przekonamy się, że umiejętność wnikliwej obserwacji stanowi klucz do odczytania symbolicznych i alegorycznych znaczeń. Analizując wybrane dzieła sztuki, dowiemy się, co król Jan III i kolejni właściciele pałacu chcieli przekazać zarówno współczesnym sobie, jak i potomnym.
Zajęcia dostępne w wersji na 1. lub 2. trasę zwiedzania pałacu.
LEKCJE PRZYRODNICZE:
Zielona wyprawa (4–9 lat)
– zajęcia plenerowe
Wyruszymy w niezwykłą podróż w świat parkowej przyrody. Dowiemy się, jakie rośliny i zwierzęta można spotkać w wilanowskich ogrodach i nauczymy się je rozpoznawać. Zostaniemy odkrywcami – za pomocą lup i lornetek poznamy, jak zwierzęta przystosowują się do życia w różnych środowiskach. Zastanowimy się również, jak ważną rolę rośliny i zwierzęta odgrywają w życiu człowieka.
(Eko)logiczny Wilanów (7–19 lat)
– zajęcia plenerowe
Wszyscy słyszeliśmy o globalnym ociepleniu, zmianach klimatu i grożącej wielu miejscom na świecie suszy. Czy zastanawiamy się, w jakim stopniu dotyczy to bezpośrednio nas, Ciebie, Twojego kolegi ze szkoły? Czy przyroda wokół nas, ta najbliższa, też odczuwa skutki zmian? Przejdźmy się po historycznych ogrodach wilanowskich, zachwyćmy się ich pięknem! Spróbujmy także dostrzec wyzwania. Zastanówmy się, czy mamy wpływ na środowisko. A jeśli tak, to jaki? Co możemy zrobić? Wspólnie opracujemy zasady dobrego traktowania naszej planety i jej zasobów. Nie mamy czasu do stracenia!
Wilanowskie obserwatorium przyrody (10–14 lat)
– zajęcia plenerowe
Podczas zajęć będziemy rozpoznawać rośliny oraz zwierzęta występujące w królewskich ogrodach. Prócz spostrzegawczego oka w obserwacjach pomoże nam sprzęt optyczny – lupy i lornetki. Nauczymy się oznaczać rodzime i obce gatunki drzew. Poszukamy tropów i śladów zwierząt, które być może wskażą nam drogę do swoich mieszkań – dziupli, nor czy gniazd.
Style w ogrodach (13–19 lat)
– zajęcia plenerowe
Oprawę pałacu w Wilanowie stanowią wspaniałe, królewskie ogrody. Od wschodu do pałacu przylega dwupoziomowy ogród barokowy. Na północ i południe rozciągają się malownicze ogrody krajobrazowe. W jaki sposób uzyskuje się tak niezwykłe kształty roślin? Co sprawia, że układają się one w barwny dywan? Dlaczego tajemnicze zakątki nie zarosły chwastami? W czasie zajęć w historycznych ogrodach wilanowskich poznamy różne typy i style założeń ogrodowych. W części praktycznej odnajdziemy elementy charakterystyczne dla ogrodu barokowego, ogrodu w stylu angielskim i angielsko-chińskim. Wspólnie zastanowimy się też, jaką rolę odgrywały ustawione wśród zieleni posągi.
Zajęcia polecane szczególnie uczniom szkół plastycznych.
WARSZTATY:
Kaligrafia – (nie)zapomniana sztuka (7–19 lat)
– warsztaty kaligraficzne
Odkryjmy kunszt sztuki kreślenia liter w charakterze pisma angielskiego! Wielką zaletą tego pisma, które nazywa się dziś kursywą współczesną, była i jest możliwość w miarę szybkiego pisania oraz łatwość odczytywania. Pismo angielskie, w swej pierwotnej odmianie, jaką jest cancellaresca, stało się krojem powszechnie obowiązującym w czasach króla Jana III. Poszczególne litery są smukłe i czytelne, a zarazem mają nieco fantazyjne kształty. Pisanki angielskiej w uproszczonej wersji uczymy się w szkole, jednak po kilku latach nauki wyrabiamy swój własny charakter pisma, zapominając o odpowiednim kącie nachylenia, owalności i ozdobności liter. W czasie warsztatów zasiądziemy przy drewnianych pulpitach i spróbujemy pisać zarówno gęsimi piórami, jak i stalówkami w obsadkach. Warsztaty prowadzone są w niepowtarzalnej scenerii pałacowych wnętrz oraz w namiocie historycznym zaaranżowanym na dawne scriptorium.
W staropolskiej kuchni (7–19 lat)
– warsztaty kulinarne
Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
Pierwszy kucharz ostatniego króla (7–19 lat)
– warsztaty kulinarne
Poznajcie Paula Tremo, mistrza sztuki kulinarnej i najwierniejszego kucharza ostatniego polskiego króla Stanisława Augusta! Francuski kuchmistrz na polskim dworze? Ta ciekawa mieszanka prezentowała najnowszą modę – kuchnię lekką i wykwintną, która spotykała się z typowo polskimi daniami. Co wyszło z tego połączenia? Przekonacie się na nowych warsztatach kulinarnych. Podczas zajęć poznamy smaki i tradycje kuchni XVIII-wiecznej, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów Paula Tremo. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
Potrzeby ogrodne (7–19 lat)
– warsztaty kulinarno-ogrodowe
Salsefia, topinambur czy marek kucmerka to warzywa współcześnie nieco zapomniane, choć dawniej były produktami pierwszej potrzeby! Poznajcie te i inne rośliny prosto z grządki. Na zajęciach odwiedzimy ogród pożytkowy. Przyjrzymy się bogactwu sezonowych warzyw i owoców. Porozmawiamy o bioróżnorodności i o niełatwej roli jarzyn w naszej kuchni historycznej. Sprawdzimy, jak w staropolskich przepisach wykorzystywano produkty z ogrodów, sadów i łąk oraz ugotujemy dania z dodatkiem własnoręcznie zebranych warzyw, owoców i ziół! Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
Zajęcia prowadzone są od maja do I poł. października.
Święta w staropolskiej kuchni (7–19 lat)
– warsztaty kulinarne
Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Na warsztatach dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Które potrawy przetrwały próbę czasu, a o których już zapomnieliśmy? Poznamy również dawne zwyczaje świąteczne i dowiemy się, dlaczego były one tak ważne. Następnie przyrządzimy dawne świąteczne potrawy, a później rozpoczniemy świąteczną ucztę.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
Przy królewskim stole (7–19 lat)
– warsztaty kulinarne i savoir-vivre
Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżmy kuchnię króla Jana III. Dowiemy się, jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich najbardziej upodobał sobie nasz władca. Usłyszycie, jak przygotowywano uczty oraz jakie panowały zasady savoir-vivre’u przy stole w XVII wieku. Wspólnie stworzymy królewskie dania według zachowanych przepisów, na koniec nakryjemy do stołu i zasiądziemy do wspólnej uczty.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
Smaki Warszawy (7–19 lat)
– warsztaty kulinarne
Podczas warsztatów kulinarnych posmakujemy niepodległości lat 20. i 30. XX wieku. Kuchnia polska po 1918 roku to bogata mieszanka różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek z początku XX wieku. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw. Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
Roztańczony dwór (13–19 lat)
– warsztaty tańca dawnego
„W wieczór tany były” – taki zapis pojawia się w diariuszu dworu wilanowskiego wielokrotnie. Do ulubionych rozrywek Sobieskich należały tańce, które urządzano przy każdej możliwej okazji. Wiemy, że królowa Maria Kazimiera była doskonałą tancerką, choć przecież ta umiejętność nie należy do najprostszych. Spróbujmy własnych sił w tańcu dawnym – od kroków zupełnie podstawowych do XVII-wiecznych polonezów, kontredansów i układów tańca dworskiego. Taka forma ćwiczeń fizycznych kształtowała powab, elegancję oraz prostą sylwetkę, na co również zwrócimy uwagę, doskonaląc ukłony i elementy etykiety obowiązującej na dworze króla Jana III. Obowiązuje strój niekrępujący ruchów i wygodne buty.
Prosimy o zabranie stroju niekrępującego ruchów i wygodnych butów.
Zajęcia rekomendowane w ramach programu „Warszawa z klasą, klasa z Warszawą – program 100 plus dla szkół ponadpodstawowych”.
DOROŚLI
SPACERY TEMATYCZNE:
Historia i symbolika pałacowych wnętrz – trasa I i II
Spacerując po najstarszej części pałacu, poznamy jego historię, twórców: malarzy, rzeźbiarzy, architektów, oraz licznych mieszkańców, w tym najsłynniejszego – króla Jana III. Weźmiemy pod lupę zdobienia i przedstawione na malowidłach sceny mitologiczne. Podejmiemy dyskusję o znaczeniach mitologicznych odwołań w symbolice wnętrz wilanowskiej rezydencji.
Spacer dostępny w wersji na 1. lub 2. trasę zwiedzania pałacu.
Ogrody Wilanowa
Oprawę pałacu w Wilanowie stanowią wspaniałe, królewskie ogrody. Od wschodu do pałacu przylega dwupoziomowy ogród barokowy. Na północy i południu rozciągają się malownicze ogrody krajobrazowe zwane angielskimi. W jaki sposób uzyskujemy takie niezwykłe kształty roślin? Co sprawia, że układają się one w barwny dywan? Dlaczego tajemnicze zakątki nie zarosły chwastami? Podczas spaceru zaprezentujemy różne typy założeń ogrodowych na przykładzie ogrodów wilanowskich. W części praktycznej będziemy odnajdować elementy charakterystyczne dla ogrodu barokowego, ogrodu w stylu angielskim i angielsko-chińskim. Wspólnie zastanowimy się też, jaką rolę odgrywały ustawione wśród zieleni posągi.
WARSZTATY
W Scriptorium Villa Nova
– warsztaty kaligraficzne
Odkryjmy kunszt sztuki kreślenia liter w charakterze pisma angielskiego! Wielką zaletą tego pisma, które nazywa się dziś kursywą współczesną, była i jest możliwość w miarę szybkiego pisania oraz łatwość odczytywania. Pismo angielskie, w swej pierwotnej odmianie, jaką jest cancellaresca, stało się krojem powszechnie obowiązującym w czasach króla Jana III. Poszczególne litery są smukłe i czytelne, a zarazem mają nieco fantazyjne kształty. Pisanki angielskiej w uproszczonej wersji uczymy się w szkole, jednak po kilku latach nauki wyrabiamy swój własny charakter pisma, zapominając o odpowiednim kącie nachylenia, owalności i ozdobności liter. W czasie warsztatów zasiądziemy przy drewnianych pulpitach i spróbujemy pisać zarówno gęsimi piórami, jak i stalówkami w obsadkach. Warsztaty prowadzone są w niepowtarzalnej scenerii pałacowych wnętrz oraz w namiocie historycznym zaaranżowanym na dawne scriptorium.
Sekrety kuchmistrzowskie
– warsztaty kulinarne
W jaki sposób przygotować rybę, aby była częściowo upieczona, częściowo ugotowana, a częściowo usmażona? Jaka jest tajemnica przepisu na kaszę bez kaszy? Czy miód ze szpinakiem to deser, czy danie główne? Zapraszamy do królewskiej kuchni na warsztaty kulinarne, podczas których zdradzimy Wam sekrety kuchmistrzowskie! Nauczymy pobudzać smaki i wyobraźnię. Pokażemy, jak zaskakiwać gości niecodziennymi rozwiązaniami kulinarnymi. Gotować będziemy na podstawie oryginalnych przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich.
W królewskiej kuchni Paula Tremo
– warsztaty kulinarne
Czy smak podlega modzie? Jakie zmiany w kulinariach niosła nowa epoka? O wielkich przemianach polskiej kuchni opowiemy na podstawie receptur Paula Tremo, pierwszego kuchmistrza króla Stanisława Augusta i twórcy słynnych obiadów czwartkowych. Przedstawimy niesamowitą mieszankę lekkiej i wykwintnej kuchni francuskiej z typowo polskimi daniami. Nauczymy Was, jak wykorzystać historyczne receptury do stworzenia współczesnych potraw. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować własnoręcznie przygotowanego posiłku.
Apetyt na Warszawę – kuchnia dwudziestolecia międzywojennego
– warsztaty kulinarne
Poznajcie smak stolicy lat 20. i 30. Apetyt na Warszawę rozbudzimy, zabierając Was w podróż po najsłynniejszych dawnych lokalach stołecznych. Opowiemy o międzywojennych tradycjach kucharskich, gustach, możliwościach i modach. Sprawdzimy, co ówczesna kuchnia zaczerpnęła ze spuścizny staropolskiej. Przygotujemy dania według przepisów z książek kucharskich z początku XX wieku. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować niecodziennych potraw.
_____________________________________________________________________________
Informacje praktyczne:
Zajęcia historyczne, przyrodnicze oraz warsztaty kaligrafii i tańca dawnego dla dzieci i młodzieży:
10 zł/os. + 400 zł/grupa*
Warsztaty kulinarne i savoir-vivre’u dla dzieci i młodzieży:
20 zł/os. + 1200 zł/grupa*
Spacery tematyczne oraz warsztaty kaligrafii dla dorosłych:
bilet wstępu do pałacu lub parku/os.+ 400 zł/grupa*
Warsztaty kulinarne dla dorosłych:
bilet normalny (30 zł) lub ulgowy (25 zł)/os. + 1500 zł/grupa*
* Jedna grupa powinna liczyć nie więcej niż 25 osób + opiekun w przypadku grupy niepełnoletniej. Posiadaczom Karty Dużej Rodziny przysługuje 25% rabatu na bilety wstępu na zajęcia edukacyjne (na bilety do 20 zł).
_____________________________________________________________________________
Biuro Rezerwacji:
t: (+48) 22 5442 850 (pon.–pt., 9–16)
m: bilety@muzeum-wilanow.pl