UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Patrząc na zdjęcia Tomka Sikory w naszym nowym albumie, mamy wrażenie, że uczestniczymy w niezwykłej historii: raz jest to wiktoriańska powieść grozy, fotoreportaż, pejzaż, a kiedy indziej emocjonalny pamiętnik młodej damy. Tomek Sikora dzięki swojej wyjątkowej wrażliwości uczy jak szukać tego czego nie widać.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Miejsce przy królewskim stole | relacja z warsztatów

Miejsce przy królewskim stole, Sokółka, fot. W. Holnicki (1).jpg

15 marca swoje miejsce przy królewskim stole w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie zajęli uczniowie szkoły gastronomicznej z Sokółki. Pod okiem mistrzów kuchni Macieja Nowickiego, Norberta Sokołowskiego i Marcina Chmielińskiego uczestnicy warsztatów odkrywali smaki kulinarnego baroku. Interpretowali też przepisy z pierwszych polskich książek kucharskich, w których odbija się tradycja europejska.

Głównym daniem był „łosoś żółto po królewsku”, którego podano z gąszczem doprawionym anyżem i szafranem. Prawdziwym zaskoczeniem dla młodych kucharzy były natomiast „kiszki z ryb słonych” będące doskonałym przykładem staropolskiej iluzji kulinarnej. Drobno posiekaną rybę doprawiono solą, cynamonem, rodzynkami i szafranem, a następnie obłożono nią drewniany patyczek, na którym została upieczona jak… kiełbaska. Postna potrawa ze szczupaka zarówno w formie, jak i smaku przypominała mięso! Królewska uczta zakończyła się deserem, na który podano „ulipki z pianą i konfiturą z pomarańczy”, czyli staropolską wersję rurek z kremem.

W drugiej części warsztatów uczniowie poznawali zasady savoir-vivre’u. Rozszyfrowywaliśmy układ sztućców i uczyliśmy się prawidłowo z nich korzystać. Zapoznaliśmy się z zasadami procedencji i próbowaliśmy odnaleźć się w roli zarówno gości, jak i gospodarzy. Podjęliśmy też nie lada wyzwanie – eleganckiego rozprawienia się z trudnymi potrawami!

W ten sposób przywitaliśmy w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego 2018 i rozpoczęliśmy projekt „Miejsce przy królewskim stole” współtworzony przez 19 rezydencji królewskich w 11 krajach Europy. W najbliższych miesiącach wspólnie z partnerami z wielkich muzeów m.in. z Wersalu, Chambord, Poczdamu, Sintry czy Venaria Reale będziemy się dzielić wiedzą o kuchni historycznej, kulturze stołu i rozumieniu smaku w różnych krajach europejskich.

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa  Logotyp ARRE  

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
warsztaty_kulinarne_baner.jpg

Miejsce przy królewskim stole (artykuł)

Rok 2018 został ogłoszony Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Nasze muzeum realizuje projekt, w ramach którego zamierzamy upowszechniać wiedzę o kulturze …

Holnicki 2 WWW.png

Konkurs fotograficzny #europeanroyalpalaces (artykuł)

Od 23 czerwca do 23 sierpnia 2018 Sieć Europejskich Rezydencji Królewskich organizuje konkurs fotograficzny na Instagramie. Opublikuj swoje najpiękniejsze zdjęcia pałaców biorących udział w konkursie!

Staropolskie przepisy rekopiśmienne_okładka.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne (artykuł)

Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w.

Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane (artykuł)

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

Volckmar_Viertzig Dialogi_1693_BN.jpg

Rozmówki kulinarne i dietetyczne z XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Rozmówki stanowiły jeden z gatunków dawnej literatury dydaktycznej. Nicolaus Volckmar, autor podręcznika do nauki języka polskiego wydanego w Gdańsku na …

cebula, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Kulinarne stereotypy w XVII wieku (artykuł, Silva Rerum)

Johann Sigismund Elsholtz, medyk i botanik służący na dworze elektora Rzeszy Fryderyka Wilhelma Brandenburskiego, w 1682 r. wydał drukiem książkę, …

Jakob Matham, wnętrze kuchni, 1625, fragment2.JPG

O naturze rybiej, czyli kulinarne porady Stefana Falimirza (artykuł, Silva Rerum)

Stefan Falimirz autor pierwszego polskiego zielnika O ziołach i mocy ich, wydanego w Krakowie w 1534 roku, opisał nie tylko …

44_solniczka podwójna.jpg

Kulinarna rewolucja francuska (artykuł, Silva Rerum)

W drugiej połowie XVII wieku francuscy żołnierze i dyplomaci wyruszyli na podbój Europy. Armiom króla Słońce, mimo symbolicznego, utrwalonego na …

śniadanie u króla, Pixabay.jpg

Śniadanie u króla | relacja z wydarzenia (artykuł)

Podczas królewskiego śniadania na trawie 23 czerwca 2018 r. poznaliśmy smak kuchni staropolskiej i dowiedzieliśmy się, jakie jedzenie pasuje najlepiej do danej osobowości. Czerpiąc inspiracje ze staropolskich książek kucharskich i bazując na teorii humoralnej, przygotowaliśmy cztery stoły, a na nich dania dobrane dla: sangwiników, flegmatyków, melancholików i choleryków. W wyborze właściwego stołu pomogliśmy gościom, dając do rozwiązania krótki test.