UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

Charakterystyczne dla XIX wieku cykle portretów były jednym ze środków budowania i umacniania tożsamości narodowej, prezentowania wzorów osobowych dla współczesnych, jak również sposobem edukacji historycznej.


To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Miejsce przy królewskim stole

pasternak_warsztaty_kulinarne_marcin_mastykarz_44.jpg

Rok 2018 został ogłoszony Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Nasze muzeum realizuje projekt, w ramach którego zamierzamy upowszechniać wiedzę o kulturze staropolskiej, w szczególności o kuchni historycznej i obyczajach związanych z kulturą stołu, rozumieniu smaku oraz kształtowaniu polskiego dziedzictwa kulinarnego na tle europejskiej tradycji. Planowana jest organizacja warsztatów kulinarnych, w trakcie których dzieci, młodzież i dorośli będą mogli zdobywać wiedzę o kuchni staropolskiej i doświadczenie praktyczne, a młodzi specjaliści podnosić swoje kwalifikacje. Zorganizujemy też konferencję naukową poświęconą badaniu źródeł historycznych, popularyzacji wiedzy na temat kuchni i obyczajów stołu, rekonstrukcji kulinarnej i przemysłom kulturowym związanym z żywieniem dawniej i obecnie.

Nasz projekt realizowany jest w ramach Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018 i we współpracy z Siecią Europejskich Rezydencji Królewskich ARRE, do której należymy od 2006 roku. Każda z 18 rezydencji królewskich biorących udział w projekcie „A Place at the Royal Table” ma własny pomysł na to, w jaki sposób inspirować odwiedzających do poznawania historii i włączania się w twórcze działania przybliżające znaczenie dziedzictwa. Wspólna jest za to misja: 

kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

In 2018 we invite our visitors to share our heritage and cultivate the future. Through programs for our millions of visitors, we want to raise awareness for the culinary traditions in European Courts.

Co można oddać w języku polskim w taki sposób:

W 2018 roku zapraszamy naszych gości do poznawania i kultywowania wspólnego dziedzictwa. Tworząc programy adresowane do milionów gości odwiedzających rezydencje królewskie, pragniemy dzielić się wiedzą o kulinarnej tradycji europejskich dworów.

W ramach projektu „A Place at the Royal Table” wspólnie i w każdej z rezydencji osobno będziemy promować dziedzictwo kulinarne i podkreślać związki między europejskimi dworami królewskimi na różne sposoby, m.in. poprzez organizację wystaw i warszatów oraz programów rekonstrukcji historycznej, wydarzeń plenerowych i seminariów.

Inauguracja projektu „A Place at the Royal Table” nastąpiła 15 marca 2018 roku, przy okazji otwarcia wystawy w Schloss Hof w Austrii. Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie prezentuje tam obiekt z naszej kolekcji (pojemnik na przyprawy) i wyjaśnia – w formie opowieści – znaczącą rolę przypraw w kuchni staropolskiej:

Smak potraw byłby nudny i przewidywalny, gdyby nie przyprawy. Kuchnia staropolska znana jest ze smaków dziś nieoczywistych, często intrygujących, właśnie dzięki przyprawom, które dawniej kojarzyły się zamożnością i elitami.

Jakob Matham, Wnętrze kuchni, 1625.jpg

Przyprawy wykorzystywane współcześnie w kuchni polskiej nie różnią się tak bardzo od tych lubianych przez staropolskich magnatów. Królują oczywiście sól i pieprz, jako te najbardziej podstawowe i dostępne w każdej domowej kuchni, ale w użyciu są też zioła rosnące w pobliżu: mięta, majeranek, lubczyk czy koper. Bardzo ceniony jako przyprawa jest chrzan, zwłaszcza w okolicach Wielkanocy, a także owoce – suszone żurawiny, morwy, głóg i śliwki, nadające potrawom słodko-kwaśny smak. Mamy też dostęp do przypraw z całego świata, które nie są już symbolami luksusu.

Polska kuchnia nabrała cech kuchni międzynarodowej, a Polacy jedzą potrawy wywodzące się znad Morza Śródziemnego, Azji oraz Ameryki. Jednak coraz częściej wraca się do korzeni, do tego, co lokalne i sezonowe, i związane z tradycją zapisaną na kartach siedemnastowiecznych kompendiów kulinarnych z dawnej Rzeczypospolitej.

23 czerwca 2018 roku w 18 rezydencjach królewskich biorących udział w projekcie “A Place at the Royal Table” odbyło się wydarzenie plenerowe poświęcone kuchni europejskich dworów. W naszym muzeum spotkaliśmy się na „Śniadaniu u króla”, podczas którego kosztowaliśmy potraw przygotowanych zgodnie ze staropolskimi recepturami i założeniami dietetyki humoralnej. Po wypełnieniu krótkiego testu można było skorzystać z poczęstunku z jednego z czterech stołów, przygotowanych dla sangwiników, flegmatyków, choleryków i melancholików.

19 lipca 2018 roku w godz. 18.00–20.00 zapraszamy wszystkich do kolejnego spotkania na trawie. Podczas „Podwieczorku u króla” wymienimy się ulubionymi przepisami kulinarnymi, a kucharze z wilanowskiego zespołu opowiedzą o swoich sprawdzonych sposobach na udane gotowanie potraw godnych królewskiego podniebienia. Tego dnia obchodzimy też Palace Day – Dzień Pałaców. Namawiamy do dzielenia się wspomnieniami i zdjęciami związanymi z królewskimi rezydencjami w Europie w mediach społecznościowych oraz oznaczania tych relacji hasztagiem #palaceday. Stwarzamy też okazję do nowych wspomnień, zapraszając na podwieczorek na trawie w letniej rezydencji króla Jana III.

W listopadzie nasz mistrz – szef kuchni weźmie udział w przygotowaniu Kolacji Mistrzów w Wersalu, gdzie gospodarzem będzie Alan Ducasse. To będzie uroczyste zwieńczenie projektu realizowanego w sieci ARRE. Dodatkowo w październiku br. zorganizujemy w pałacu w Wilanowie konferencję naukową z udziałem wybitnych badaczy polskich i europejskich tradycji kulinarnych, a także wydamy dwie książki popularyzujące wiedzę o staropolskich potrawach (wraz z przepisami!) i kulturze stołu.

Zapraszamy do królewskiego stołu!

Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018.


drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
palac_w_holnicki.jpg

Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego (artykuł)

Rok 2018 został ogłoszony przez Komisję Europejską Rokiem Dziedzictwa Kulturowego (European Year of Cultural Heritage). Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego został zainaugurowany …

Holnicki 2 WWW.png

Konkurs fotograficzny #europeanroyalpalaces (artykuł)

Od 23 czerwca do 23 sierpnia 2018 Sieć Europejskich Rezydencji Królewskich organizuje konkurs fotograficzny na Instagramie. Opublikuj swoje najpiękniejsze zdjęcia pałaców biorących udział w konkursie!

warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_3.jpg

Dobrze przyprawione | staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin | 20 października (aktualność)

Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą! NAJBLIŻSZY TERMIN: 23 września. KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy

kuchnia_01.jpg

Warsztaty kulinarne i savoir-vivre (artykuł)

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

kulinaria_agnieszka_indyk.jpg

Co podać jako czwarte danie? O staropolskich konfektach | warsztaty kulinarne dla dorosłych | 3 czerwca (aktualność)

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia – Stół.

famy_trabka_palac_w_wilanowie.jpg

Współpraca międzynarodowa Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (artykuł)

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od czerwca 2006 roku aktywnie działa w Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich, uczestnicząc w wymianie informacji i doświadczeń między specjalistami z różnych krajów - w obszarze badań naukowych, konserwacji, dokumentacji, programów edukacyjnych, komunikacji społecznej, bezpieczeństwa i innych.