PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” – wiosna

cztery pory roku, wiosna 2023, 5.jpg

Projekt „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” prezentuje polskie dziedzictwo kulinarne w świetle kulturowego sąsiedztwa Polski i Niemiec. W czerwcu miała miejsce kolejna – wiosenna – odsłona projektu.

Do podzielenia się refleksjami na temat wiosennych praktyk i tradycji kulinarnych zaprosiliśmy polskich i niemieckich badaczy specjalizujących się w literaturze kulinarnej z różnych okresów historycznych. Swoją obecnością zaszczycili nas Volker Bach (Hamburg), dr Regina Frisch (Würzburg), prof. dr Josef Matzerath (Dresden), dr Anna Mikołajewska (Toruń), dr Peter Peter (München) oraz dr Marta Sikorska (Toruń).

cztery pory roku, wiosna 2023.jpg

Wiosenna edycja projektu odbyła się w innowacyjnej formule łączącej polsko-niemieckie seminarium naukowe w Instytucie Polskim w Düsseldorfie, warsztaty kulinarne w restauracji Agata’s, prowadzone przez zespół rekonstruktorów kulinarnych z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz komentowaną przez badaczy degustację dań dla publiczności zgromadzonej w Schloss Benrath.

Każdy z badaczy wytypował po jednym historycznym przepisie, nawiązującym do motywu wygłaszanego referatu, który stał się elementem wyjątkowego wiosennego menu. W menu przenikały się polskie i niemieckie tradycje kulinarne, zinterpretowane na podstawie historycznych receptur przez wilanowskich kucharzy: Macieja Nowickiego, Norberta Sokołowskiego i  Marcina Chmielińskiego.

cztery pory roku, wiosna 2023, 4.jpg

Ta edycja projektu umożliwiły spotkania badaczy kultury i historii jedzenia w kameralnym gronie, wymianę wiedzy i doświadczeń oraz wsparła budowanie relacji, zarówno osobistych, jak i międzyinstytucjonalnych.

Ogród – Kuchnia – Stół

Projekt wyrósł z wieloletniego programu „Ogród – Kuchnia – Stół”, realizowanego w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Dotyczy on historycznej rekonstrukcji kulinarnej w aspektach praktycznych, naukowych, popularyzatorskich. Dzięki partnerstwu z Fundacją „Pałac i Park Benrath” oraz Instytutem Polskim w Düsseldorfie odkrywaliśmy zależności pomiędzy dawnymi kuchniami polską i niemiecką. Choć dziś nie wydają się one szczególnie podobne, dzięki pracy badawczej poznaliśmy ich wspólny mianownik i wzajemne wpływy.

W 2023 r. czekają nas kolejne odsłony projektu –  wiosna oraz zima. Dopełnimy tym samym „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej”.

Projekt przyczynia się do umacniania sąsiedzkich relacji pomiędzy państwami, kładzie nacisk na promocję dziedzictwa kulinarnego oraz tworzy żyzny grunt do popularyzacji kulinariów wśród szerokiego grona odbiorców.


Partnerzy

Fundacja Pałac i Park Benrath – opiekuje się zespołem pałacowym i parkiem Benrath, zbudowanym w latach 1755–73 na przedmieściu Dusseldorfu. Prowadzi działalność muzealną, wystawienniczą, badawczo-naukową i edukacyjną. Pielęgnuje i udostępnia ogrody zabytkowe.

Instytut Polski w Düsseldorfie – istnieje od 1993 roku, jest  jedną z 25 polskich placówek kultury na świecie, powołanych przez polskie MSZ. Aktywnie uczestniczy w życiu kulturalnym miasta, regionu oraz sąsiednich krajów związkowych Niemiec. Realizuje wiele projektów promujących polską kulturę we współpracy z niemieckimi partnerami.

Restauracja Agata’s Düsseldorf – jej właścicielką jest Polka Agata Reul, restauratorka i kuchmistrzyni oraz pasjonatka polskiej kuchni. Restauracja w 2013 roku otrzymała gwiazdkę Michelin. Oferuje menu inspirowane tradycjami kulinarnymi różnych zakątków świata, wiele składników jej dań pochodzi z Polski, m.in. z ogrodu jej dziadków z Barlinka pod Szczecinem.


Projekt realizowany był dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego z programu „Kultura Inspirująca”.

2023-04-12
Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej, menu, potrawy, fot. Hanne Brandt1.png

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” – międzynarodowy projekt rekonstrukcji kulinarnej

Projekt „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” prezentował polskie dziedzictwo kulinarne w świetle kulturowego sąsiedztwa Polski i Niemiec. Projekt …

Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej, menu, potrawy, fot. Hanne Brandt1.png

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” | jesień – podsumowanie

Przy stole od wieków spotykają się różnorodne tradycje, kultury i nacje. Stół spaja ludzi, łączy odmienności, pozwala na przenikanie znanych …

02 cytryna.jpg

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej”| lato

Projekt „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” prezentuje polskie dziedzictwo kulinarne w świetle kulturowego sąsiedztwa Polski i Niemiec. W …

cztery pory roku, zima.jpg

„Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” – zima

Projekt „Cztery pory roku w polskiej tradycji kulinarnej” prezentuje polskie dziedzictwo kulinarne w świetle kulturowego sąsiedztwa Polski i Niemiec. W …

silva_SmakiTozsamosc_okladka-S.jpg

Smak i tożsamość. Polska i niemiecka literatura kulinarna w XVII wieku

Smak to nie tylko cecha jedzenia, ale także zmysł, poprzez który poznajemy świat. Był i jest zmienny, podlega modzie i jest przedmiotem dyskusji. Marta Sikorska wnosi do niej cenny wkład, przedstawiając dokładną i systematyczną analizę niemieckich książek kucharskich z XVII w.

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem