PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów. Smak, techniki kulinarne i idee żywieniowe w pismach Jana Szyttlera

Niepozyteczne_trudy_nowomodnych_kuchmistrzow.jpg

Bogdan Gałązka, Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów. Smak, techniki kulinarne i idee żywieniowe w pismach Jana Szyttleraseria „Silva rerum”Warszawa 2024, ISBN 978-83-971174-8-8
Kup teraz w e-sklepie!

Książka „Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów. Smak, techniki kulinarne i idee żywieniowe w pismach Jana Szyttlera” jest kolejną publikacją Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie adresowaną do czytelników zainteresowanych staropolską kuchnią i kulturą stołu, historią wyżywienia i literaturą kulinarną. Jest to opracowana i bogato ilustrowana wersja pracy doktorskiej Bogdana Gałązki, przygotowanej pod kierunkiem prof. dr. Jarosława Dumanowskiego i obronionej jesienią 2023 roku na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Fragmenty recenzji tej pracy niech będą przystawką do lektury:

„Książki kucharskie są unikalnym źródłem informacji. Wybrane materiały źródłowe pozwoliły najlepiej wykorzystać to, co Bogdan Gałązka ma wyjątkowego w porównaniu z innymi badaczami historii – wiedzę kulinarną i doświadczenie szefa kuchni. To pozwala na zrozumienie i ukazanie tych aspektów twórczości Jana Szyttlera, które dla zwykłego historyka są trudne do dostrzeżenia i czyni tę pracę interdyscyplinarną. Jednocześnie ułatwia odniesienie badań historycznych do teraźniejszości, łącząc Jana Szyttlera z współczesnymi ideami wegetarianizmu”.

Prof. dr Rimvydas Laužikas, Wydział Komunikacji Uniwersytetu Wileńskiego

2024-11-21
44_silva rerum logo_m.jpg

Seria wydawnicza „Silva Rerum”

Wilanowska „Silva Rerum” to seria, która w popularnej formie udostępnia wyniki badań naukowych i przybliża bogactwo kultury staropolskiej. Z tych opowieści wyłania się fascynujący obraz Rzeczypospolitej Obojga Narodów na tle nowożytnej Europy.

Okładka książki: Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca

Seria wydawnicza „Monumenta Poloniae Culinaria”

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie wydaje źródła i opracowania dotyczące staropolskiej kuchni i kultury stołu, we współpracy z dr. hab. Jarosławem Dumanowskim, profesorem w Instytucie Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, założycielem Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (Stacja Naukowa Polskiego Towarzystwa Historycznego).

logotyp_muzeologia_wyciete.jpg

Seria „Muzeologia”

Wilanowska seria "Muzeologia" prezentuje interdyscyplinarne studia z zakresu muzeologii, rozumianej szeroko jako nauka o współczesnych muzeach, ich filozofii, etyce, misji, metodach działań, praktyce, zadaniach, wykorzystywanych technologiach.

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem