PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

„Smaki baroku” – wyniki konkursu (2014)

Nautilus_konkurs_smak_baner.jpg

Jakie były najbardziej charakterystyczne cechy barokowej kuchni? Jakich produktów i przypraw używano? Jak je łączono? Jakie rośliny uprawiano? Co uważano za zdrowe, a co za wykwintne? Co stawiano na stół w poście, a co od święta?

Smaki i zapachy z odległej przeszłości tropili uczestnicy konkursu „Smaki baroku”. Zainspirowane staropolską tradycją kulinarną zespoły młodzieżowe z całej Polski czytały dawne przepisy, gotowały, pisały, filmowały, fotografowały i publikowały swoje dokonania na blogach i vlogach. W konkursie udział wzięło 38 zespołów.

Z uwagi na fakt, że konkurs „Smaki baroku” stanowił jednocześnie pierwszy etap Szkolnej Ligi Historycznej, organizowanej przez miesięcznik „Mówią Wieki”, organizatorzy konkursu postanowili dopuścić do uczestnictwa w nim również zespoły ze szkół podstawowych.

Jury w składzie: Nela Kokoszka – kurator programów edukacyjnych dla osób dorosłych, oraz Katarzyna Liwak-Rybak – zastępca kierownika Działu Edukacji, przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:

26_sztuka-kielich sieniawskiego26.jpg

Kategoria GIMNAZJA I SZKOŁY PODSTAWOWE:

I miejsce:

blog TRZY HRABINY. SMAKI BAROKU stworzony przez zespół ze Szkoły Podstawowej nr 30 w Rudzie Śląskiej (zespół w składzie: Zuzanna Kowalska, Kinga Szmandra, Karolina Skupin, opiekun: p. Bogusława Cmok).

Wyróżnienia:

blog JADŁO SZLACHTY stworzony przez zespół ze Szkoły Podstawowej im. Jana Brzechwy w Godziszce (zespół w składzie: Dominik Nikiel, Sebastian Kaczmarczyk, Sebastian Wala, opiekun: p. Andrzej Kowalczyk),

blog JADŁO SOBIESKIEGO stworzony przez zespół ze Szkoły Podstawowej im. Jana Brzechwy w Godziszce (zespół w składzie: Adrianna Jakubiec, Marcin Marekwica, Kamila Wójcik, opiekun: p. Andrzej Kowalczyk),

blog CZY ZNASZ TEN SMAK stworzony przez zespół ze Szkoły Podstawowej nr 15 w Olsztynie (zespół w składzie: Klara Kisielew, Zofia Fesnak, Olaf Szymocha, opiekun: p. Joanna Żylińska).

Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:

I miejsce:

blog NIEKIEPSKI BAROK stworzony przez zespół z Zespołu Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim (zespół w składzie: Karolina Brzezińska, Patrycja Fortas, Edyta Wójtowicz, Adrian Szumielewicz, opiekun: p. Łukasz Kępski).

Kategoria INNE SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE:

I miejsce:

blog DZIEŃ W SARMACKIEJ KUCHNI stworzony przez zespół z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Kaliszu Pomorskim (zespół w składzie: Daria Gralak, Borys Górniak, Jakub Biegniewski, Bartosz Rowiński, opiekun: p. Maciej Rydzewski).

Wyróżnienia:

– blog SZCZYPTA BAROKU stworzony przez zespół z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Nojego w Czarnkowie (zespół w składzie: Daria Rogowska, Julia Jusik, Natalia Nowaczyk, opiekun: p. Anna Zalewska),

– blog SMAKI BAROKU stworzony przez zespół z Prywatnego LO im. I.J. Paderewskiego w Lubaszu (zespół w składzie: Weronika Dziel, Justyna Skrzypczak, Aleksander Kurzyna, Paweł Gembiak, opiekun: p. Kamila Kruszyńska-Derkowska).

Dziękujemy za pyszną wspólną zabawę i zapraszamy do lektury zwycięskich blogów!

Jakob Matham, wnętrze kuchni, 1625, fragment.JPG

Zachęcamy też do dalszego odkrywania smaków baroku. Niech służy temu wilanowska skarbnica wiedzy, dostępna na naszym wortalu. Encyklopedia staropolska Silva rerum (z łac. 'las rzeczy') zawiera bogaty zbiór artykułów naukowych i popularnonaukowych, w przystępny i frapujący sposób przybliżających efekty badań naukowych. Dotyczą one historii smaku, wyżywienia, kultury stołu staropolskiego, sztuki gotowania. Prezentują receptury ciekawych dań z XVII i XVIII wieku, sposoby wykorzystania produktów, z których przygotowywano potrawy – zarówno już niespotykanych, jak i znowu wracających do łask. Autorami artykułów są specjaliści z zakresu historii, historii sztuki, historii kultury i innych dziedzin, postaci ze świata nauki, co gwarantuje, że wiedza, do której sięgniecie, pochodzi z pierwszej ręki.

Artykuły dotyczące historii kulinarnej wieków dawnych można znaleźć >>TUTAJ.

 

Organizator konkursu: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Patronat medialny: Magazyn Historyczny „Mówią Wieki”

2014-09-15
44_Łopatka do ryb, łyżka wazowa.jpg

Kwaśny czyli zdrowy. O staropolskich upodobaniach smakowych

Specyficzną cechą wielu „sosów po polsku” pojawiających się w niemieckich książkach kucharskich z XVI i XVII wieku, jest oprócz dodatku …

44_komensky_ryby rzezcne i jezierne.jpg

Raki. Czerwone bogactwo szlacheckich stołów

Friedrich Schulz, Inflantczyk podróżujący pod koniec XVIII-ego wieku po Polsce, tak napisał w swoich wspomnieniach: Sposób przyrządzania [raków] zachowuje się …

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

„Compendium ferculorum albo zebranie potraw”

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem „Compendium ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie – „Compendium ferculorum czyli zebranie potraw” (1682)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …

44_compendium_str tyt 1682.jpg

Tylko pieprzno i szafranno

Jedną z najważniejszych cech staropolskiej kuchni było obfite szafowanie przyprawami i ich zaskakującymi nieraz kompozycjami. Do mięs, ryb i drobiu, …

Philipp_de_Hamilton_martwa_natura_lis_kaczki_jaja.jpg

Potrawy postne w kuchni staropolskiej

Ze względu na surowość w przestrzeganiu postów i ogromną liczbę dni postnych w roku w staropolskiej kuchni potrawy postne odgrywały …

44_komensky_kuchnia.jpg

Czym chata bogata

Jedną z charakterystycznych cech mieszkańców Rzeczypospolitej, na którą zwrócił uwagę Bernard O’Connor, stanowiło zamiłowanie do uczt. Było tak wielkie, że, …

57_wnętrze kucuchni.jpg

Nie tylko trunek – zastosowanie wina w gospodarstwie domowym

Wino nie tylko towarzyszyło ucztom szlacheckim, ale swe zastosowanie znajdowało również w medycynie, czy chociażby w kuchni. Stanisław Czerniecki podaje …

44_forma do wypieku 1924.jpg

Kasza bez kaszy

W staropolskich książkach kucharskich bardzo często pojawia się kasza, stanowiąca jeden z podstawowych składników codziennego menu. Gdy przeglądamy tytuły zamieszczonych …

44_teniers_wnetrze kuchni.jpg

Kapłon: król kuchni staropolskiej

Wśród zapomnianych potraw kuchni staropolskiej szczególne miejsce zajmował kapłon, obiekt rozmarzonych westchnień staropolskich smakoszy, synonim świątecznego posiłku i, można by …

smażenie_konfitur.JPG

Słodkości Stanisława Czernieckiego

W drugiej połowie XVII wieku, a więc w czasie, z którego pochodzą pierwsze polskie książki kucharskie, cukier i słodycze były …

44_compendium_rozdz 1_rosół polski.jpg

Zdrowa kuchnia staropolska

Jednym z najważniejszych zadań staropolskiego kuchmistrza było dbanie o swojego pana i przygotowywanie potraw odpowiednich do jego samopoczucia i stanu …

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem