„Smaki baroku” – wyniki konkursu (2014)
Jakie były najbardziej charakterystyczne cechy barokowej kuchni? Jakich produktów i przypraw używano? Jak je łączono? Jakie rośliny uprawiano? Co uważano za zdrowe, a co za wykwintne? Co stawiano na stół w poście, a co od święta?
Smaki i zapachy z odległej przeszłości tropili uczestnicy konkursu „Smaki baroku”. Zainspirowane staropolską tradycją kulinarną zespoły młodzieżowe z całej Polski czytały dawne przepisy, gotowały, pisały, filmowały, fotografowały i publikowały swoje dokonania na blogach i vlogach. W konkursie udział wzięło 38 zespołów.
Z uwagi na fakt, że konkurs „Smaki baroku” stanowił jednocześnie pierwszy etap Szkolnej Ligi Historycznej, organizowanej przez miesięcznik „Mówią Wieki”, organizatorzy konkursu postanowili dopuścić do uczestnictwa w nim również zespoły ze szkół podstawowych.
Jury w składzie: Nela Kokoszka – kurator programów edukacyjnych dla osób dorosłych, oraz Katarzyna Liwak-Rybak – zastępca kierownika Działu Edukacji, przyznało następujące nagrody i wyróżnienia:
Kategoria GIMNAZJA I SZKOŁY PODSTAWOWE:
I miejsce:
blog TRZY HRABINY. SMAKI BAROKU stworzony przez zespół ze Szkoły Podstawowej nr 30 w Rudzie Śląskiej (zespół w składzie: Zuzanna Kowalska, Kinga Szmandra, Karolina Skupin, opiekun: p. Bogusława Cmok).
Wyróżnienia:
– blog JADŁO SZLACHTY stworzony przez zespół ze Szkoły Podstawowej im. Jana Brzechwy w Godziszce (zespół w składzie: Dominik Nikiel, Sebastian Kaczmarczyk, Sebastian Wala, opiekun: p. Andrzej Kowalczyk),
– blog JADŁO SOBIESKIEGO stworzony przez zespół ze Szkoły Podstawowej im. Jana Brzechwy w Godziszce (zespół w składzie: Adrianna Jakubiec, Marcin Marekwica, Kamila Wójcik, opiekun: p. Andrzej Kowalczyk),
– blog CZY ZNASZ TEN SMAK stworzony przez zespół ze Szkoły Podstawowej nr 15 w Olsztynie (zespół w składzie: Klara Kisielew, Zofia Fesnak, Olaf Szymocha, opiekun: p. Joanna Żylińska).
Kategoria SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
I miejsce:
blog NIEKIEPSKI BAROK stworzony przez zespół z Zespołu Szkół nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim (zespół w składzie: Karolina Brzezińska, Patrycja Fortas, Edyta Wójtowicz, Adrian Szumielewicz, opiekun: p. Łukasz Kępski).
Kategoria INNE SZKOŁY PONADGIMNAZJALNE:
I miejsce:
blog DZIEŃ W SARMACKIEJ KUCHNI stworzony przez zespół z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Kaliszu Pomorskim (zespół w składzie: Daria Gralak, Borys Górniak, Jakub Biegniewski, Bartosz Rowiński, opiekun: p. Maciej Rydzewski).
Wyróżnienia:
– blog SZCZYPTA BAROKU stworzony przez zespół z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Józefa Nojego w Czarnkowie (zespół w składzie: Daria Rogowska, Julia Jusik, Natalia Nowaczyk, opiekun: p. Anna Zalewska),
– blog SMAKI BAROKU stworzony przez zespół z Prywatnego LO im. I.J. Paderewskiego w Lubaszu (zespół w składzie: Weronika Dziel, Justyna Skrzypczak, Aleksander Kurzyna, Paweł Gembiak, opiekun: p. Kamila Kruszyńska-Derkowska).
Dziękujemy za pyszną wspólną zabawę i zapraszamy do lektury zwycięskich blogów!
Zachęcamy też do dalszego odkrywania smaków baroku. Niech służy temu wilanowska skarbnica wiedzy, dostępna na naszym wortalu. Encyklopedia staropolska Silva rerum (z łac. 'las rzeczy') zawiera bogaty zbiór artykułów naukowych i popularnonaukowych, w przystępny i frapujący sposób przybliżających efekty badań naukowych. Dotyczą one historii smaku, wyżywienia, kultury stołu staropolskiego, sztuki gotowania. Prezentują receptury ciekawych dań z XVII i XVIII wieku, sposoby wykorzystania produktów, z których przygotowywano potrawy – zarówno już niespotykanych, jak i znowu wracających do łask. Autorami artykułów są specjaliści z zakresu historii, historii sztuki, historii kultury i innych dziedzin, postaci ze świata nauki, co gwarantuje, że wiedza, do której sięgniecie, pochodzi z pierwszej ręki.
Artykuły dotyczące historii kulinarnej wieków dawnych można znaleźć >>TUTAJ.
Organizator konkursu: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Patronat medialny: Magazyn Historyczny „Mówią Wieki”
Polecane
Kwaśny czyli zdrowy. O staropolskich upodobaniach smakowych
Specyficzną cechą wielu „sosów po polsku” pojawiających się w niemieckich książkach kucharskich z XVI i XVII wieku, jest oprócz dodatku …
Raki. Czerwone bogactwo szlacheckich stołów
Friedrich Schulz, Inflantczyk podróżujący pod koniec XVIII-ego wieku po Polsce, tak napisał w swoich wspomnieniach: Sposób przyrządzania [raków] zachowuje się …
„Compendium ferculorum albo zebranie potraw”
Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem „Compendium ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!
Staropolskie książki kucharskie – „Compendium ferculorum czyli zebranie potraw” (1682)
Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …
Tylko pieprzno i szafranno
Jedną z najważniejszych cech staropolskiej kuchni było obfite szafowanie przyprawami i ich zaskakującymi nieraz kompozycjami. Do mięs, ryb i drobiu, …
Potrawy postne w kuchni staropolskiej
Ze względu na surowość w przestrzeganiu postów i ogromną liczbę dni postnych w roku w staropolskiej kuchni potrawy postne odgrywały …
Czym chata bogata
Jedną z charakterystycznych cech mieszkańców Rzeczypospolitej, na którą zwrócił uwagę Bernard O’Connor, stanowiło zamiłowanie do uczt. Było tak wielkie, że, …
Nie tylko trunek – zastosowanie wina w gospodarstwie domowym
Wino nie tylko towarzyszyło ucztom szlacheckim, ale swe zastosowanie znajdowało również w medycynie, czy chociażby w kuchni. Stanisław Czerniecki podaje …
Kasza bez kaszy
W staropolskich książkach kucharskich bardzo często pojawia się kasza, stanowiąca jeden z podstawowych składników codziennego menu. Gdy przeglądamy tytuły zamieszczonych …
Kapłon: król kuchni staropolskiej
Wśród zapomnianych potraw kuchni staropolskiej szczególne miejsce zajmował kapłon, obiekt rozmarzonych westchnień staropolskich smakoszy, synonim świątecznego posiłku i, można by …
Słodkości Stanisława Czernieckiego
W drugiej połowie XVII wieku, a więc w czasie, z którego pochodzą pierwsze polskie książki kucharskie, cukier i słodycze były …
Zdrowa kuchnia staropolska
Jednym z najważniejszych zadań staropolskiego kuchmistrza było dbanie o swojego pana i przygotowywanie potraw odpowiednich do jego samopoczucia i stanu …