Warsztaty rekonstrukcyjne
Dzięki rekonstrukcji odtwarzamy rozmaite aspekty życia w dawnej Polsce – sięgamy do kaligrafii, drukarstwa, do staropolskiej kuchni, a także na salony, gdzie odbywały się huczne tańce.
- Warsztaty kulinarne i savoir-vivre
- Warsztaty kaligraficzne
- Warsztaty tańca dawnego
- Warsztaty dawnych rzemiosł
Warsztaty kulinarne i savoir-vivre
Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!
W staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)
Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Pierwszy kucharz ostatniego króla | warsztaty kulinarne (13–19 lat)
Poznajcie Paula Tremo, mistrza sztuki kulinarnej i najwierniejszego kucharza ostatniego polskiego króla Stanisława Augusta! Francuski kuchmistrz na polskim dworze? Ta ciekawa mieszanka prezentowała najnowszą modę – kuchnię lekką i wykwintną, która spotykała się z typowo polskimi daniami. Co wyszło z tego połączenia? Przekonacie się na nowych warsztatach kulinarnych. Podczas zajęć poznamy smaki i tradycje kuchni XVIII-wiecznej, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów Paula Tremo. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Potrzeby ogrodne | warsztaty kulinarno-ogrodowe (7–19 lat)
Salsefia, topinambur czy marek kucmerka to warzywa współcześnie nieco zapomniane, choć dawniej były produktami pierwszej potrzeby! Poznajcie te i inne rośliny prosto z grządki. Na zajęciach odwiedzimy ogród pożytkowy. Przyjrzymy się bogactwu sezonowych warzyw i owoców. Porozmawiamy o bioróżnorodności i o niełatwej roli jarzyn w naszej kuchni historycznej. Sprawdzimy, jak w staropolskich przepisach wykorzystywano produkty z ogrodów, sadów i łąk oraz ugotujemy dania z dodatkiem własnoręcznie zebranych warzyw, owoców i ziół! Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | maj – pierwsza połowa października
Karnawał w kuchni staropolskiej | kulinarne (7–19 lat)
Podczas warsztatów poznacie dawne smaki i tradycje związane z karnawałem. Opowiemy m.in. o tym, dlaczego żegnano się z mięsem i jakie dania wzbudzały największy podziw. Wspólnie przyjrzymy się obrazowi Pietera Bruegla „Walka karnawału z postem” i poszukamy różnic w postrzeganiu świata oraz stosunku do jedzenia w tych dwóch ważnych okresach roku. Pod czujnym okiem kucharzy i edukatorów kulinarnych przygotujemy dwie potrawy inspirowane przepisami z najstarszych książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
TERMINY: Od poniedziałku do piątku, godz. 9:30 i 13:00, styczeń–marzec
Święta w staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)
Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Na warsztatach dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Które potrawy przetrwały próbę czasu, a o których już zapomnieliśmy? Poznamy również dawne zwyczaje świąteczne i dowiemy się, dlaczego były one tak ważne. Następnie przyrządzimy dawne świąteczne potrawy, a później rozpoczniemy świąteczną ucztę.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | marzec–kwiecień, listopad–grudzień
Przy królewskim stole | kulinarne (7–19 lat)
Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżmy kuchnię króla Jana III. Dowiemy się, jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich najbardziej upodobał sobie nasz władca. Usłyszycie, jak przygotowywano uczty oraz jakie panowały zasady savoir-vivre’u przy stole w XVII wieku. Wspólnie stworzymy królewskie dania według zachowanych przepisów, na koniec nakryjemy do stołu i zasiądziemy do wspólnej uczty.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Smaki Warszawy | kulinarne (13–19 lat)
Podczas warsztatów kulinarnych posmakujemy niepodległości lat 20. i 30. XX wieku. Kuchnia polska po 1918 roku to bogata mieszanka różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek z początku XX wieku. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Przy stole – o kulturze i historii | savoir-vivre
Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów podczas jedzenia absolutnie nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy do Wilanowa na warsztaty o kulturze stołu!
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Bilety:
t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)
m: bilety@muzeum-wilanow.pl
INFORMACJE DODATKOWE
ODBIORCY: osoby w wieku 7–19 lat, szczególnie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych
KOSZT: 1200 zł od całej grupy + 20 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
LICZBA OSÓB: grupy mogą liczyć do 30 osób
ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.
Projekt Smaki Warszawy realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości
PATRONAT MEDIALNY
Warsztaty kulinarne i savoir-vivre
Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!
W staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)
Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Pierwszy kucharz ostatniego króla | warsztaty kulinarne (13–19 lat)
Poznajcie Paula Tremo, mistrza sztuki kulinarnej i najwierniejszego kucharza ostatniego polskiego króla Stanisława Augusta! Francuski kuchmistrz na polskim dworze? Ta ciekawa mieszanka prezentowała najnowszą modę – kuchnię lekką i wykwintną, która spotykała się z typowo polskimi daniami. Co wyszło z tego połączenia? Przekonacie się na nowych warsztatach kulinarnych. Podczas zajęć poznamy smaki i tradycje kuchni XVIII-wiecznej, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dania według przepisów Paula Tremo. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Potrzeby ogrodne | warsztaty kulinarno-ogrodowe (7–19 lat)
Salsefia, topinambur czy marek kucmerka to warzywa współcześnie nieco zapomniane, choć dawniej były produktami pierwszej potrzeby! Poznajcie te i inne rośliny prosto z grządki. Na zajęciach odwiedzimy ogród pożytkowy. Przyjrzymy się bogactwu sezonowych warzyw i owoców. Porozmawiamy o bioróżnorodności i o niełatwej roli jarzyn w naszej kuchni historycznej. Sprawdzimy, jak w staropolskich przepisach wykorzystywano produkty z ogrodów, sadów i łąk oraz ugotujemy dania z dodatkiem własnoręcznie zebranych warzyw, owoców i ziół! Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | maj – pierwsza połowa października
Karnawał w kuchni staropolskiej | kulinarne (7–19 lat)
Podczas warsztatów poznacie dawne smaki i tradycje związane z karnawałem. Opowiemy m.in. o tym, dlaczego żegnano się z mięsem i jakie dania wzbudzały największy podziw. Wspólnie przyjrzymy się obrazowi Pietera Bruegla „Walka karnawału z postem” i poszukamy różnic w postrzeganiu świata oraz stosunku do jedzenia w tych dwóch ważnych okresach roku. Pod czujnym okiem kucharzy i edukatorów kulinarnych przygotujemy dwie potrawy inspirowane przepisami z najstarszych książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
TERMINY: Od poniedziałku do piątku, godz. 9:30 i 13:00, styczeń–marzec
Święta w staropolskiej kuchni | kulinarne (7–19 lat)
Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Na warsztatach dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Które potrawy przetrwały próbę czasu, a o których już zapomnieliśmy? Poznamy również dawne zwyczaje świąteczne i dowiemy się, dlaczego były one tak ważne. Następnie przyrządzimy dawne świąteczne potrawy, a później rozpoczniemy świąteczną ucztę.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | marzec–kwiecień, listopad–grudzień
Przy królewskim stole | kulinarne (7–19 lat)
Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżmy kuchnię króla Jana III. Dowiemy się, jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich najbardziej upodobał sobie nasz władca. Usłyszycie, jak przygotowywano uczty oraz jakie panowały zasady savoir-vivre’u przy stole w XVII wieku. Wspólnie stworzymy królewskie dania według zachowanych przepisów, na koniec nakryjemy do stołu i zasiądziemy do wspólnej uczty.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Smaki Warszawy | kulinarne (13–19 lat)
Podczas warsztatów kulinarnych posmakujemy niepodległości lat 20. i 30. XX wieku. Kuchnia polska po 1918 roku to bogata mieszanka różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek z początku XX wieku. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Zajęcia szczególnie polecane uczniom szkół gastronomicznych.
Projekt realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości.
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Przy stole – o kulturze i historii | savoir-vivre
Które miejsce przy stole zająć? Kiedy i jakimi sztućcami zacząć jeść? O czym rozmawiać, a jakich tematów podczas jedzenia absolutnie nie poruszać? Jak elegancko poradzić sobie z trudnymi potrawami? I jak to wreszcie jest z łokciami na stole – można oprzeć czy nie? Zapraszamy do Wilanowa na warsztaty o kulturze stołu!
TERMINY: od poniedziałku do piątku, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK
Bilety:
t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)
m: bilety@muzeum-wilanow.pl
INFORMACJE DODATKOWE
ODBIORCY: osoby w wieku 7–19 lat, szczególnie zapraszamy uczniów szkół gastronomicznych
KOSZT: 1200 zł od całej grupy + 20 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
LICZBA OSÓB: grupy mogą liczyć do 30 osób
ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.
Projekt Smaki Warszawy realizowany w ramach obchodów stulecia odzyskania niepodległości
PATRONAT MEDIALNY
Warsztaty kaligraficzne
Kultura pisma stanowiła ważny element dawnej codzienności – kaligrafowanie, drukowanie czy czerpanie papieru stanowiły fascynującą sztukę, dziś już niestety nieco zapomnianą. Jednak przy odrobinie wysiłku także i dziś można stworzyć zachwycający kaligrafowany list, spisany na papierze czerpanym przy użyciu dawnych przyborów piśmienniczych.
Kaligrafia – (nie)zapomniana sztuka (7–19 lat)
Odkryjmy kunszt sztuki kreślenia liter w charakterze pisma angielskiego! Wielką zaletą tego pisma, które nazywa się dziś kursywą współczesną, była i jest możliwość w miarę szybkiego pisania oraz łatwość odczytywania. Pismo angielskie, w swej pierwotnej odmianie, jaką jest cancellaresca, stało się krojem powszechnie obowiązującym w czasach króla Jana III. Poszczególne litery są smukłe i czytelne, a zarazem mają nieco fantazyjne kształty. Pisanki angielskiej w uproszczonej wersji uczymy się w szkole, jednak po kilku latach nauki wyrabiamy swój własny charakter pisma, zapominając o odpowiednim kącie nachylenia, owalności i ozdobności liter. W czasie warsztatów zasiądziemy przy drewnianych pulpitach i spróbujemy pisać zarówno gęsimi piórami, jak i stalówkami w obsadkach.
Czego Jaś się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał (10–14 lat)
W czasie warsztatów przeniesiemy się do czasów, kiedy jedenastoletni Janek, późniejszy król Polski, naukę w klasie poetyki w krakowskim Kolegium Nowodworskim. Opowiemy o tym, jak wyglądał dzień w szkole, na jakie zajęcia uczęszczano, czy obowiązywała surowa dyscyplina. Odtworzymy lekcję retoryki, łaciny, geometrii i kaligrafii. Uczyć się będziemy z reprintów dawnych podręczników. Pokażemy pierwsze szkolne wprawki retoryczne Jana spisane piórem na zeszytowych stronicach z uwagami nauczycieli!
Jak się pisze „tęsknienie” (15–19 lat)
Niedoścignionym wzorem wyrażania emocji w pięknych słowach są oczywiście listy króla do królowej. Najwięcej miejsca zajmują w nich wyznania miłosne, ale również relacje z pola bitwy, z obozu zwycięzców i refleksje zwycięskiego wodza. Kunszt słowa idzie w parze z kunsztem zapisu. Pismo króla to majstersztyk sztuki kreślenia liter w charakterze XVII-wiecznego pisma kancelaryjnego, którego tajniki spróbujemy zgłębić w trakcie warsztatów. Zasiądziemy przy drewnianych pulpitach, spróbujemy pisać zarówno gęsimi piórami, jak i stalówkami w obsadkach. Lektura królewskich listów z pewnością zainspiruje uczestników warsztatów do przelania na papier swoich myśli i emocji w domowym zaciszu. List w kopercie z wykaligrafowanym na warsztatach imieniem i nazwiskiem adresata z pewnością zyska jego uznanie.
Bilety:
t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)
m: bilety@muzeum-wilanow.pl
Patroni medialni:
Warsztaty tańca dawnego
„W wieczór tany były” – taki zapis pojawia się w diariuszu dworu wilanowskiego wielokrotnie. Do ulubionych rozrywek Sobieskich należały tańce, które urządzano przy każdej możliwej okazji. Wiemy, że królowa Maria Kazimiera była doskonałą tancerką, choć przecież ta umiejętność nie należy do najprostszych. Spróbujmy własnych sił w tańcu dawnym – od kroków zupełnie podstawowych do XVII-wiecznych polonezów, kontredansów i układów tańca dworskiego. Taka forma ćwiczeń fizycznych kształtowała powab, elegancję oraz prostą sylwetkę, na co również zwrócimy uwagę, doskonaląc ukłony i elementy etykiety obowiązującej na dworze króla Jana III. Obowiązuje strój niekrępujący ruchów i wygodne buty.
Prosimy o zabranie stroju niekrępującego ruchów i wygodnych butów.
Zajęcia rekomendowane w ramach programu „Warszawa z klasą, klasa z Warszawą – program 100 plus dla szkół ponadpodstawowych”.
Bilety:
t: 22 54 42 850 (pon.–pt., godz. 9–16)
m: bilety@muzeum-wilanow.pl
Patroni medialni:
Warsztaty dawnych rzemiosł
aktualność
W czasach króla Jana III z pewnością nie było programistów i grafików komputerowych. Funkcjonowało za to mnóstwo innych zawodów, o których dziś już miewamy małe wyobrażenie. Na czym polegała praca takich fachowców jak drukarz, kowal czy mincerz? Jakich narzędzi używali i jakie dzieła wychodziły spod ich rąk?
Być kowalem (nie tylko) własnego losu (7–11 lat)
Kowalstwo przez tysiące lat stanowiło jeden z najtrudniejszych, ale i najbardziej potrzebnych człowiekowi zawodów. Kowale uważani byli za wysokiej klasy specjalistów rzemieślników. Od najdawniejszych czasów występowali w przeróżnych opowieściach i legendach.
Poznajmy więc ich pracę, specjalności i budzące zachwyt metody obróbki rozżarzonego do tysiąca stopni metalu. Zajrzyjmy też do wnętrza działającej kuźni i na własne oczy zobaczmy, jak wygląda i działa.
Uczestnicy warsztatów poznają różnice pomiędzy specjalnościami kowalskimi, a także między żelazem a stalą. Nauczą się, jak trzymać młotek, oraz dowiedzą, gdzie stanąć przy kowadle. Poznają zastosowanie poszczególnych narzędzi i sprawdzą zasady ich działania.
Kiedy: wtorki, czwartki od maja 2022 r.
Gutenberg i jego wynalazki (10–12 lat)
Na czym polega drukowanie i jakie były jego początki? Jak wyglądały „drukarki” przed XV wiekiem? Ile trwało powstawanie tekstu? Posłuchajmy opowieści o historii druku, Janie Gutenbergu i jego wynalazkach. Jak ten wynalazek zmienił życie ludzi w tamtych czasach? Zapoznamy się z działaniem prawdziwej prasy drukarskiej, którą będziemy mogli wprawić w ruch. Zapraszamy do Drukarni Królewskiej!
Dobry żart tymfa wart – warsztat mincerski (12–18 lat)
Po co nam pieniądze? Skąd się wzięły? Jakie formy pieniądza stosowano przed pojawieniem się monet? Czy w Rzeczpospolitej szlacheckiej trzeba było płacić podatki? Jakie czynniki wpływały na rozwój i zastój gospodarki? Czym było płacidło i barter? Kim był mincerz?
Poznamy monety z czasów Jana III Sobieskiego i dowiemy się, od czego zależała wartość danej monety. Wybijemy wspólnie monety – tymfy i nauczymy się przeliczać pieniądze. Na koniec zagramy w grę dotyczącą wymiany handlowej.
Laudacje, czyli o pochwałach króla Jana III w literaturze i grafice (14–19 lat)
Kto z nas lubi, żeby go chwalono? A z jakiego powodu wychwalano króla? Czym były winszowania, peany, triumfy, trofea? W czasie warsztatów odtworzymy tytulatury króla i sięgniemy do dawnego języka, aby stworzyć panegiryk i stemmat. Warsztaty wzbogacą Waszą wiedzę o języku i zapoznają z dawnymi sposobami druku słowa i grafiki. Owocem wspólnej pracy będzie minisłowniczek ciekawych słów wydrukowany na papierze czerpanym.
Polecane
Lekcje muzealne | w pakiecie taniej!
Drodzy Nauczyciele, wiosną wybierzcie się z uczniami do Wilanowa! Bogata i różnorodna oferta warsztatów oraz lekcji muzealnych pozwoli Wam zaplanować pełen atrakcji i kreatywny dzień w muzeum. Zachęcamy Was do łączenia zajęć w pałacu, parku i wilanowskiej kuchni. W pakiecie jest taniej!
Lekcje historyczne
Zajęcia prowadzimy na wybranych częściach ekspozycji stałej w pałacu – zależnie od tematu lekcji. Lekcje muzealne są świetną i rekomendowaną alternatywą dla zwiedzania dla grup szkolnych w każdym wieku, podczas których poznajemy pałac pod wybranym kątem.
Lekcje przyrodnicze
W ramach lekcji przyrodniczych uczestnicy poznają tajemnice zwierząt i roślin parkowych, jak również mają okazję wykonać proste eksperymenty. Zajęcia odbywają się zarówno w plenerze, jak i w sali edukacyjnej.
Warsztaty historyczne
Służą pogłębieniu wiedzy w zakresie wybranego tematu. Odbywają się one w sposób stacjonarny (w wybranej sali lub w sezonie w namiocie edukacyjnym rozstawionym w parku lub w sali edukacyjnej w Wozowni). Zależnie od tematu wykorzystują też część ekspozycji muzealnej.
Warsztaty przyrodnicze
Pozwalają przyjrzeć się bliżej wybranym mieszkańcom wilanowskich ogrodów. Łączą wiedzę z zabawą i przygodą.