Miejsce przy królewskim stole | relacja z warsztatów
15 marca swoje miejsce przy królewskim stole w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie zajęli uczniowie szkoły gastronomicznej z Sokółki. Pod okiem mistrzów kuchni Macieja Nowickiego, Norberta Sokołowskiego i Marcina Chmielińskiego uczestnicy warsztatów odkrywali smaki kulinarnego baroku. Interpretowali też przepisy z pierwszych polskich książek kucharskich, w których odbija się tradycja europejska.
Głównym daniem był „łosoś żółto po królewsku”, którego podano z gąszczem doprawionym anyżem i szafranem. Prawdziwym zaskoczeniem dla młodych kucharzy były natomiast „kiszki z ryb słonych” będące doskonałym przykładem staropolskiej iluzji kulinarnej. Drobno posiekaną rybę doprawiono solą, cynamonem, rodzynkami i szafranem, a następnie obłożono nią drewniany patyczek, na którym została upieczona jak… kiełbaska. Postna potrawa ze szczupaka zarówno w formie, jak i smaku przypominała mięso! Królewska uczta zakończyła się deserem, na który podano „ulipki z pianą i konfiturą z pomarańczy”, czyli staropolską wersję rurek z kremem.
W drugiej części warsztatów uczniowie poznawali zasady savoir-vivre’u. Rozszyfrowywaliśmy układ sztućców i uczyliśmy się prawidłowo z nich korzystać. Zapoznaliśmy się z zasadami procedencji i próbowaliśmy odnaleźć się w roli zarówno gości, jak i gospodarzy. Podjęliśmy też nie lada wyzwanie – eleganckiego rozprawienia się z trudnymi potrawami!
W ten sposób przywitaliśmy w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego 2018 i rozpoczęliśmy projekt „Miejsce przy królewskim stole” współtworzony przez 19 rezydencji królewskich w 11 krajach Europy. W najbliższych miesiącach wspólnie z partnerami z wielkich muzeów m.in. z Wersalu, Chambord, Poczdamu, Sintry czy Venaria Reale będziemy się dzielić wiedzą o kuchni historycznej, kulturze stołu i rozumieniu smaku w różnych krajach europejskich.
Polecane
Miejsce przy królewskim stole
Rok 2018 był Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Nasze muzeum realizowało projekt, w ramach którego upowszechnialiśmy wiedzę o kulturze staropolskiej, w …
Konkurs fotograficzny #europeanroyalpalaces
Od 23 czerwca do 23 sierpnia 2018 trwał konkurs fotograficzny na Instagramie zorganizowany w ramach Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich.
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne
Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w.
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane
Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.
Rozmówki kulinarne i dietetyczne z XVII wieku
Rozmówki stanowiły jeden z gatunków dawnej literatury dydaktycznej. Nicolaus Volckmar, autor podręcznika do nauki języka polskiego wydanego w Gdańsku na …
Kulinarne stereotypy w XVII wieku
Johann Sigismund Elsholtz, medyk i botanik służący na dworze elektora Rzeszy Fryderyka Wilhelma Brandenburskiego, w 1682 r. wydał drukiem książkę, …
O naturze rybiej, czyli kulinarne porady Stefana Falimirza
Stefan Falimirz autor pierwszego polskiego zielnika O ziołach i mocy ich, wydanego w Krakowie w 1534 roku, opisał nie tylko …
Kulinarna rewolucja francuska
W drugiej połowie XVII wieku francuscy żołnierze i dyplomaci wyruszyli na podbój Europy. Armiom króla Słońce, mimo symbolicznego, utrwalonego na …
Śniadanie u króla | relacja z wydarzenia
Podczas królewskiego śniadania na trawie 23 czerwca 2018 r. poznaliśmy smak kuchni staropolskiej i dowiedzieliśmy się, jakie jedzenie pasuje najlepiej do danej osobowości. Czerpiąc inspiracje ze staropolskich książek kucharskich i bazując na teorii humoralnej, przygotowaliśmy cztery stoły, a na nich dania dobrane dla: sangwiników, flegmatyków, melancholików i choleryków. W wyborze właściwego stołu pomogliśmy gościom, dając do rozwiązania krótki test.