PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Miejsce przy królewskim stole | relacja z warsztatów

Miejsce przy królewskim stole, Sokółka, fot. W. Holnicki (1).jpg

15 marca swoje miejsce przy królewskim stole w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie zajęli uczniowie szkoły gastronomicznej z Sokółki. Pod okiem mistrzów kuchni Macieja Nowickiego, Norberta Sokołowskiego i Marcina Chmielińskiego uczestnicy warsztatów odkrywali smaki kulinarnego baroku. Interpretowali też przepisy z pierwszych polskich książek kucharskich, w których odbija się tradycja europejska.

Głównym daniem był „łosoś żółto po królewsku”, którego podano z gąszczem doprawionym anyżem i szafranem. Prawdziwym zaskoczeniem dla młodych kucharzy były natomiast „kiszki z ryb słonych” będące doskonałym przykładem staropolskiej iluzji kulinarnej. Drobno posiekaną rybę doprawiono solą, cynamonem, rodzynkami i szafranem, a następnie obłożono nią drewniany patyczek, na którym została upieczona jak… kiełbaska. Postna potrawa ze szczupaka zarówno w formie, jak i smaku przypominała mięso! Królewska uczta zakończyła się deserem, na który podano „ulipki z pianą i konfiturą z pomarańczy”, czyli staropolską wersję rurek z kremem.

W drugiej części warsztatów uczniowie poznawali zasady savoir-vivre’u. Rozszyfrowywaliśmy układ sztućców i uczyliśmy się prawidłowo z nich korzystać. Zapoznaliśmy się z zasadami procedencji i próbowaliśmy odnaleźć się w roli zarówno gości, jak i gospodarzy. Podjęliśmy też nie lada wyzwanie – eleganckiego rozprawienia się z trudnymi potrawami!

W ten sposób przywitaliśmy w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego 2018 i rozpoczęliśmy projekt „Miejsce przy królewskim stole” współtworzony przez 19 rezydencji królewskich w 11 krajach Europy. W najbliższych miesiącach wspólnie z partnerami z wielkich muzeów m.in. z Wersalu, Chambord, Poczdamu, Sintry czy Venaria Reale będziemy się dzielić wiedzą o kuchni historycznej, kulturze stołu i rozumieniu smaku w różnych krajach europejskich.

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa  Logotyp ARRE  

2018-03-30
warsztaty_kulinarne_baner.jpg

Miejsce przy królewskim stole

Rok 2018 był Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Nasze muzeum realizowało projekt, w ramach którego upowszechnialiśmy wiedzę o kulturze staropolskiej, w …

Holnicki 2 WWW.png

Konkurs fotograficzny #europeanroyalpalaces

Od 23 czerwca do 23 sierpnia 2018 trwał konkurs fotograficzny na Instagramie zorganizowany w ramach Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich.

Okładka książki: Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne

Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w.

Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

Volckmar_Viertzig Dialogi_1693_BN.jpg

Rozmówki kulinarne i dietetyczne z XVII wieku

Rozmówki stanowiły jeden z gatunków dawnej literatury dydaktycznej. Nicolaus Volckmar, autor podręcznika do nauki języka polskiego wydanego w Gdańsku na …

cebula, PJ Redoute Les liliacees copyrights 1995-2010 Missouri Botanical Garden.jpg

Kulinarne stereotypy w XVII wieku

Johann Sigismund Elsholtz, medyk i botanik służący na dworze elektora Rzeszy Fryderyka Wilhelma Brandenburskiego, w 1682 r. wydał drukiem książkę, …

Jakob Matham, wnętrze kuchni, 1625, fragment2.JPG

O naturze rybiej, czyli kulinarne porady Stefana Falimirza

Stefan Falimirz autor pierwszego polskiego zielnika O ziołach i mocy ich, wydanego w Krakowie w 1534 roku, opisał nie tylko …

44_solniczka podwójna.jpg

Kulinarna rewolucja francuska

W drugiej połowie XVII wieku francuscy żołnierze i dyplomaci wyruszyli na podbój Europy. Armiom króla Słońce, mimo symbolicznego, utrwalonego na …

śniadanie u króla, Pixabay.jpg

Śniadanie u króla | relacja z wydarzenia

Podczas królewskiego śniadania na trawie 23 czerwca 2018 r. poznaliśmy smak kuchni staropolskiej i dowiedzieliśmy się, jakie jedzenie pasuje najlepiej do danej osobowości. Czerpiąc inspiracje ze staropolskich książek kucharskich i bazując na teorii humoralnej, przygotowaliśmy cztery stoły, a na nich dania dobrane dla: sangwiników, flegmatyków, melancholików i choleryków. W wyborze właściwego stołu pomogliśmy gościom, dając do rozwiązania krótki test.

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem