UE
Unia Europejska
nieslyszacy WCAG 2.0

Tematy

To pierwsze tego typu rozwiązanie, które całkowicie zrewolucjonizuje identyfikację dzieł sztuki pochodzących z grabieży wojennych. Dzięki aplikacji możliwa będzie automatyczna identyfikacja obiektu jedynie na podstawie fotografii wykonanej za pomocą telefonu komórkowego.


Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego

palac_w_holnicki.jpg

Rok 2018 został ogłoszony przez Komisję Europejską Rokiem Dziedzictwa Kulturowego (European Year of Cultural Heritage).

Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego został zainaugurowany 7 grudnia 2017 roku, w czasie European Culture Forum w Mediolanie, w którym brali udział najważniejsi urzędnicy i działacze Komisji Europejskiej, m.in. Tibor Navracsics – komisarz ds. edukacji, kultury, młodzieży i sportu, Antonio Tajani – przewodniczący Parlamentu Europejskiego, Petra Kammerevert – posłanka do Parlamentu Europejskiego i przewodnicząca Komisji Kultury i Edukacji. Koordynatorem działań w ramach Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego w Polsce jest Międzynarodowe Centrum Kultury.

Tibor_navracsics.jpg

European Year of Cultural Heritage 2018 ma być odpowiedzią na nowe wyzwania ekonomiczne i kulturowe stojące przed Wspólnotą Europejską i stać się impulsem do rozwoju w siedmiu obszarach: ochrony i promocji dziedzictwa, budowania tożsamości Europejczyków, nowego spojrzenia na Europę (lokalność i globalność), rozwoju ekonomicznego, aktywowania potencjałów, włączania dzieci i młodzieży w przedsięwzięcia kulturalne oraz budowania płaszczyzny do działań społecznych. Hasłem i tematem ramowym European Cultural Heritage Year 2018 jest „Sharing Heritage”.

Sieć Europejskich Rezydencji Królewskich (ARRE) w ramach European Year of Cultural Heritage 2018 realizuje projekt „A Place at the Royal Table”.  Wspólnie i w każdej z rezydencji osobno pokazujemy, że rekonstrukcja kulinarna i odtwarzanie dawnej tradycji stołu jest istotnym elementem kultury oraz działaniem społecznym. W ramach projektu będziemy promować dziedzictwo kulinarne i podkreślać związki między europejskimi dworami królewskimi na różne sposoby, m.in. poprzez organizację wystaw i warszatów oraz programów rekonstrukcji historycznej. Prowadzimy także projekty badawcze i wydajemy książki, zorganizujemy konferencje podejmujące temat jedzenia, receptur i wartości dietetycznych, prezentujące historię nakryć stołowych, spisy potraw, opisy ceremoniału dworskiego związanego z ucztowaniem, praktykę uprawy warzyw w dworskich ogrodach i wyposażenie kuchni etc., od XVII wieku do współczesności.

fot_M_mastykarz.jpg

Projekt jest platformą wymiany opowieści o tym, co wspólne dla królewskich rezydencji. Każde działanie zaproponowane przez poszczególne rezydencje będzie w swojej narracji opowiadać o związkach z pozostałymi rezydencjami i z dziedzictwem europejskim. Rekonstrukcja kulinarna i odtwarzanie dawnej kultury stołu prezentowane w ramach projektu powinny być postrzegane jako istotny element kultury i jako działanie społeczne. Przedsięwzięcia będą zatem miały charakter partycypacyjny, otwarty dla różnych grup odbiorców, ze szczególnym uwzględnieniem młodzieży.

Sieć Europejskich Rezydencji Królewskich (ARRE)

Strona European Year of Cultural Heritage

Polska strona Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego

Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018.

Logo Europejskiego Roku Dziedzictwa  Logotyp ARRE  

drukuj
Podziel się:
Wykop Facebook
warsztaty_kulinarne_baner.jpg

Miejsce przy królewskim stole (artykuł)

Rok 2018 został ogłoszony Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Nasze muzeum realizuje projekt, w ramach którego zamierzamy upowszechniać wiedzę o kulturze …

warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_3.jpg

Dobrze przyprawione | staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin | 12 maja (aktualność)

Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą! NAJBLIŻSZY TERMIN: 12 maja. KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy

kuchnia_01.jpg

Warsztaty kulinarne i savoir-vivre (artykuł)

Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

„Compendium ferculorum albo zebranie potraw” (artykuł)

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem „Compendium ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!

Staropolskie przepisy rekopiśmienne_okładka.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne (artykuł)

Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w.

Wojciech Wielądko, „Kucharz doskonały

Kulinarne zabawy z barwami, czyli estetyka w kuchni oświecenia (artykuł, Silva Rerum)

Wizualizacja kulinarna, z jaką mamy współcześnie do czynienia w restauracjach, w świecie wirtualnym czy modnych czasopismach, uświadamia nas, że jedzenie …

famy_trabka_palac_w_wilanowie.jpg

Współpraca międzynarodowa Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (artykuł)

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od czerwca 2006 roku aktywnie działa w Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich, uczestnicząc w wymianie informacji i doświadczeń między specjalistami z różnych krajów - w obszarze badań naukowych, konserwacji, dokumentacji, programów edukacyjnych, komunikacji społecznej, bezpieczeństwa i innych.