Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego
Rok 2018 został ogłoszony przez Komisję Europejską Rokiem Dziedzictwa Kulturowego (European Year of Cultural Heritage).
Europejski Rok Dziedzictwa Kulturowego został zainaugurowany 7 grudnia 2017 roku, w czasie European Culture Forum w Mediolanie, w którym brali udział najważniejsi urzędnicy i działacze Komisji Europejskiej, m.in. Tibor Navracsics – komisarz ds. edukacji, kultury, młodzieży i sportu, Antonio Tajani – przewodniczący Parlamentu Europejskiego, Petra Kammerevert – posłanka do Parlamentu Europejskiego i przewodnicząca Komisji Kultury i Edukacji. Koordynatorem działań w ramach Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego w Polsce było Międzynarodowe Centrum Kultury.
![Tibor_navracsics.jpg](https://www.wilanow-palac.pl/image.php/32463_in_article/tibor_navracsics.jpg)
European Year of Cultural Heritage 2018 był odpowiedzią na nowe wyzwania ekonomiczne i kulturowe stojące przed Wspólnotą Europejską oraz impulsem do rozwoju w siedmiu obszarach: ochrony i promocji dziedzictwa, budowania tożsamości Europejczyków, nowego spojrzenia na Europę (lokalność i globalność), rozwoju ekonomicznego, aktywowania potencjałów, włączania dzieci i młodzieży w przedsięwzięcia kulturalne oraz budowania płaszczyzny do działań społecznych. Hasłem i tematem ramowym European Cultural Heritage Year 2018 było „Sharing Heritage”.
Sieć Europejskich Rezydencji Królewskich (ARRE) w ramach European Year of Cultural Heritage 2018 realizowała projekt „A Place at the Royal Table”. Wspólnie i w każdej z rezydencji osobno pokazywaliśmy, że rekonstrukcja kulinarna i odtwarzanie dawnej tradycji stołu są istotnymi elementami kultury oraz działaniem społecznym. W ramach projektu promowaliśmy dziedzictwo kulinarne i podkreślaliśmy związki między europejskimi dworami królewskimi na różne sposoby, m.in. poprzez organizację wystaw i warszatów oraz programów rekonstrukcji historycznej. Prowadziliśmy także projekty badawcze i wydawaliśmy książki, zorganizowaliśmy też konferencję naukową podejmującą temat jedzenia, receptur i wartości dietetycznych, prezentującą historię nakryć stołowych, spisy potraw, opisy ceremoniału dworskiego związanego z ucztowaniem, praktykę uprawy warzyw w dworskich ogrodach i wyposażenie kuchni etc., od XVII wieku do współczesności.
Projekt był platformą wymiany opowieści o tym, co wspólne dla królewskich rezydencji. Każde działanie zaproponowane przez poszczególne rezydencje opowiadało o związkach z pozostałymi rezydencjami i z dziedzictwem europejskim. Rekonstrukcja kulinarna i odtwarzanie dawnej kultury stołu prezentowane w ramach projektu powinny być postrzegane jako istotny element kultury i jako działanie społeczne. Przedsięwzięcia miały zatem charakter partycypacyjny, otwarty dla różnych grup odbiorców, ze szczególnym uwzględnieniem młodzieży.
Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018.
Polecane
![warsztaty_kulinarne_baner.jpg](https://www.wilanow-palac.pl/image.php/30037_article_list/warsztaty_kulinarne_baner.jpg)
Miejsce przy królewskim stole
Rok 2018 był Europejskim Rokiem Dziedzictwa Kulturowego. Nasze muzeum realizowało projekt, w ramach którego upowszechnialiśmy wiedzę o kulturze staropolskiej, w …
![Holnicki 2 WWW.png](https://www.wilanow-palac.pl/image.php/35738_article_list/holnicki_2_www.jpg)
Konkurs fotograficzny #europeanroyalpalaces
Od 23 czerwca do 23 sierpnia 2018 trwał konkurs fotograficzny na Instagramie zorganizowany w ramach Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich.
![warsztaty_kulinarne_dzieci_Wojciech_Holnicki_3.jpg](https://www.wilanow-palac.pl/image.php/30799_article_list/warsztaty_kulinarne_dzieci_wojciech_holnicki_3.jpg)
Dobrze przyprawione | staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin
Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą! KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy
![kuchnia_01.jpg](https://www.wilanow-palac.pl/image.php/15203_article_list/kuchnia_01.jpg)
Warsztaty kulinarne i savoir-vivre
Gotowanie jest sztuką, w której niezwykle ważne są inspiracja, wyobraźnia i wena twórcza. To również rzemiosło, którego można się nauczyć. Idealnym początkiem przygody kulinarnej może być spotkanie z fascynującą kuchnią historyczną, na które zapraszamy uczniów i nauczycieli. Zaszczepimy w uczniach ciekawość, która może się przerodzić w prawdziwą pasję kulinarną!
![Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg](https://www.wilanow-palac.pl/image.php/16135_article_list/compendium_okladka_drugiewydanie.jpg)
„Compendium ferculorum albo zebranie potraw”
Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem „Compendium ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!
![Okładka książki: Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne](https://www.wilanow-palac.pl/image.php/31999_article_list/staropolskie_przepisy_rekopismienne_okladka.jpg)
Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne
Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w.
![Wojciech Wielądko, „Kucharz doskonały](https://www.wilanow-palac.pl/image.php/27580_article_list/kucharz_doskonaly.jpg)
Kulinarne zabawy z barwami, czyli estetyka w kuchni oświecenia
Wizualizacja kulinarna, z jaką mamy współcześnie do czynienia w restauracjach, w świecie wirtualnym czy modnych czasopismach, uświadamia nas, że jedzenie …
![famy_trabka_palac_w_wilanowie.jpg](https://www.wilanow-palac.pl/image.php/15941_article_list/famy_trabka_palac_w_wilanowie.jpg)
Współpraca międzynarodowa Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie od czerwca 2006 roku aktywnie działa w Sieci Europejskich Rezydencji Królewskich, uczestnicząc w wymianie informacji i doświadczeń między specjalistami z różnych krajów - w obszarze badań naukowych, konserwacji, dokumentacji, programów edukacyjnych, komunikacji społecznej, bezpieczeństwa i innych.