„À la Stanislas” – kulinarne ślady Leszczyńskich we Francji

„À la Stanislas” – kulinarne ślady Leszczyńskich we Francji
  • projekt międzynarodowy
  • dotacja MKiDN
  • rekonstrukcja kulinarna

Projekt „À la Stanislas” ma na celu prezentację bogactwa polskiej kultury oraz jej wzajemnych relacji z kulturą francuską na przełomie XVII i XVIII wieku. Łączy wymiar naukowy z promocyjnym, realizując jednocześnie cele dyplomacji publicznej. Jego założenia wpisują się w długofalowe działania Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, koncentrujące się na badaniach nad polską kulturą i praktykami kulinarnymi w XVII–XIX wieku.

Jednym z kluczowych elementów projektu jest analiza wpływu polskiej kultury na Francję w czasach Stanisława Leszczyńskiego oraz ślubu Marii Leszczyńskiej z Ludwikiem XV, którego 300. rocznica przypada w 2025 roku. Szczególna uwaga została poświęcona relacjom gastronomicznym obu krajów.

Wyniki badań zostaną zaprezentowane podczas wydarzeń w Paryżu w dniach 26–27 września 2025.

26 września

Konferencja w Wersalu

Podczas konferencji organizowanej przez Centrum Badań nad Kulturą Dworską w Wersalu, zatytułowanej Quatre mariages et un enterrement: fêtes et célébrations franco-polonaises (1645–1725) (Cztery wesela i pogrzeb: święta i uroczystości francusko-polskie 1645–1725), Paulina Szulist-Płuciniczak oraz dr Małgorzata Grąbczewska przedstawią efekty swoich analiz.

Seminarium na Uniwersytecie Sorbona

Po południu odbędzie się seminarium z udziałem:

  • prof. Jarosława Dumanowskiego (Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu),
  • prof. Loïca Bienassisa (Uniwersytet w Tours, Europejski Instytut Historii i Kultur Żywienia),
  • prof. Małgorzaty Smorąg-Goldberg (Uniwersytet Paryski Sorbona).

Eksperci omówią różne aspekty kulinarnych relacji polsko-francuskich w XVIII wieku oraz ich późniejsze tradycje i mitologie. Wydarzenie zakończy dyskusja moderowana przez dr Małgorzatę Grąbczewską.

27 września

Rekonstrukcja barokowej kolacji w Hôtel de Monaco

Zwieńczeniem projektu będzie wyjątkowa rekonstrukcja barokowej kolacji w Ambasadzie RP w Paryżu, mieszczącej się w Hôtel de Monaco. Menu, inspirowane historycznymi recepturami polskimi i francuskimi z pierwszej połowy XVIII wieku, zostanie zaprezentowane w formie degustacji. W wydarzeniu wezmą udział przedstawiciele francuskich środowisk opiniotwórczych, w tym eksperci zajmujący się kulturą kulinarną.

Partnerzy projektu

Uniwersytet Paryski Sorbona
Centrum Cywilizacji Polskiej w Paryżu
Ambasada RP we Francji
Instytut Polski w Paryżu

Projekt „À la Stanislas” został dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Kultura Inspirująca 2025–2026.