Gala wręczenia „Wawrzynów Polskiej Turystyki Kulinarnej”
18 września w Sali Białej Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbyła się gala wręczenia pierwszych „Wawrzynów Polskiej Turystyki Kulinarnej”.
Konkurs ma charakter ogólnopolski i został powołany, aby promować oraz wyróżniać najlepsze inicjatywy, osoby i produkty związane z turystyką kulinarną w Polsce. Organizatorem jest Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula we współpracy ze Stałą Radą Programową Konferencji Turystyki Kulinarnej oraz Polską Organizacją Turystyczną. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło Ministerstwo Sportu i Turystyki, a partnerem konkursu zostało Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Konkurs skierowany jest do całej branży turystycznej i gastronomicznej, samorządów, producentów regionalnych, obiektów turystycznych oraz mieszkańców – do wszystkich, którzy rozwijają inicjatywy w obszarze turystyki kulinarnej.
Celem przedsięwzięcia jest wyróżnienie atrakcyjnych i innowacyjnych ofert turystyki kulinarnej, promocja lokalnego dziedzictwa kulinarnego, wspieranie inicjatyw regionalnych oraz docenienie osób, miejsc, wydarzeń i produktów, które wnoszą istotny wkład w rozwój turystyki kulinarnej w Polsce.
Laureaci pierwszej edycji konkursu
- Wyrób kulinarny – Marcinek hajnowski
- Kulinarne wydarzenie cykliczne – Festiwal Śląskie Smaki
- Pakiet usług turystyki kulinarnej – Kulinarna impreza turystyczna „Niech Cię Zakole”
- Obiekt turystyki kulinarnej – Muzeum Toruńskiego Piernika
- Szlak kulinarny – Szlak Kulinarny Opolski Bifyj
- Miejsce – Pstrąg Ojcowski
- Doświadczenie kulinarne w turystyce wiejskiej – Kozia Farma Złotna
- Doświadczenie kulinarne w turystyce miejskiej – Targ Pietruszkowy
- Edukacja w turystyce kulinarnej – Frykasy z Kodnia
- Osobowość turystyki kulinarnej – Karol Okrasa
- Wyróżnienie specjalne otrzymało Radio Kulinarne Wine Podcast.