Gala wręczenia „Wawrzynów Polskiej Turystyki Kulinarnej”

Gala wręczenia „Wawrzynów Polskiej Turystyki Kulinarnej”

18 września w Sali Białej Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie odbyła się gala wręczenia pierwszych „Wawrzynów Polskiej Turystyki Kulinarnej”.

Konkurs ma charakter ogólnopolski i został powołany, aby promować oraz wyróżniać najlepsze inicjatywy, osoby i produkty związane z turystyką kulinarną w Polsce. Organizatorem jest Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula we współpracy ze Stałą Radą Programową Konferencji Turystyki Kulinarnej oraz Polską Organizacją Turystyczną. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęło Ministerstwo Sportu i Turystyki, a partnerem konkursu zostało Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

Konkurs skierowany jest do całej branży turystycznej i gastronomicznej, samorządów, producentów regionalnych, obiektów turystycznych oraz mieszkańców – do wszystkich, którzy rozwijają inicjatywy w obszarze turystyki kulinarnej.

Celem przedsięwzięcia jest wyróżnienie atrakcyjnych i innowacyjnych ofert turystyki kulinarnej, promocja lokalnego dziedzictwa kulinarnego, wspieranie inicjatyw regionalnych oraz docenienie osób, miejsc, wydarzeń i produktów, które wnoszą istotny wkład w rozwój turystyki kulinarnej w Polsce.

Laureaci pierwszej edycji konkursu

  • Wyrób kulinarny – Marcinek hajnowski
  • Kulinarne wydarzenie cykliczne – Festiwal Śląskie Smaki
  • Pakiet usług turystyki kulinarnej – Kulinarna impreza turystyczna „Niech Cię Zakole”
  • Obiekt turystyki kulinarnej – Muzeum Toruńskiego Piernika
  • Szlak kulinarny – Szlak Kulinarny Opolski Bifyj
  • Miejsce – Pstrąg Ojcowski
  • Doświadczenie kulinarne w turystyce wiejskiej – Kozia Farma Złotna
  • Doświadczenie kulinarne w turystyce miejskiej – Targ Pietruszkowy
  • Edukacja w turystyce kulinarnej – Frykasy z Kodnia
  • Osobowość turystyki kulinarnej – Karol Okrasa
  • Wyróżnienie specjalne otrzymało Radio Kulinarne Wine Podcast.
Fot. Bratumiła Leligdowicz
Fot. Bratumiła Leligdowicz