Rozmówki kulinarne i dietetyczne z XVII wieku

Rozmówki kulinarne i dietetyczne z XVII wieku

Rozmówki stanowiły jeden z gatunków dawnej literatury dydaktycznej. Nicolaus Volckmar, autor podręcznika do nauki języka polskiego wydanego w Gdańsku na początku XVII w., używał formy dialogu, aby w przystępny sposób w języku łacińskim, niemieckim i polskim przedstawić czytelnikom słownictwo dotyczące codziennych spraw. Scenki rodzajowe zawarte w podręczniku dotyczyły typowych sytuacji w domu, szkole, w kościele i na targu. Ich uczestnicy rozmawiali o pogodzie, o drogich produktach sprzedawanych przez kramarzy, o ciekawych lub nudnych kazaniach wysłuchanych na mszy czy mniej codziennych sytuacjach, np. o bijatyce, która miała miejsce na weselu znajomego.

Tematyka związana z jedzeniem i kulturą stołu pojawiała się kilkakrotnie w Dialogach Volckmara, m.in. w rozmowach zatytułowanych Jako rozmaite rzeczy do kuchni nakupują, Około kupowania mięsa i ryb, więc i warzenia czy O obiedzie albo biesiadzie. Pojedyncze wzmianki dotyczące kuchni i wyżywienia występowały także w innych rozmówkach. Dla przykładu: o przekąskach, które uczniowie spożywali w trakcie zajęć szkolnych, dowiadujemy się z rozdziału Gdy do szkoły idą.

W formie dialogu wydawano nie tylko podręczniki do nauki języków obcych. W Sztokholmie w 1647 r. wydano drukiem rozmowę dwóch kucharek, która pełniła funkcję książki kucharskiej i traktatu dietetycznego. Autorem podręcznika był pochodzący z Meklemburgii Dietrich Main, który pracował na szwedzkim dworze jako królewski kuchmistrz.

Bohaterami jego książki były kucharki Marta i Maria, noszące znamienne imiona nowotestamentowych postaci. Rozmowy, które prowadziły, dotyczyły w głównej mierze dietetycznych właściwości pokarmów. Marta, będąca bardziej doświadczoną kucharką, tłumaczyła początkującej w kuchennym fachu Marii, jak przygotowywać produkty, zarówno lokalne, jak i obcego pochodzenia, zgodnie z ich właściwościami, określanymi jako ciepłe, zimne, suche i wilgotne, które wpływały na stan zdrowia i samopoczucia człowieka. Takie rozumienie zasad żywienia zgodne było z popularnymi wówczas zasadami dietetyki humoralnej. 

Ciekawym elementem książki były rozważania dotyczące cech, jakimi powinna odznaczać się dobra kucharka. Marta, doświadczona w pracy w wielu bogatych kuchniach, tłumaczyła Marii, jak ważną częścią ich fachu jest biegłość w smakach obcych kuchni. W zasadniczej części książki, którą stanowiły kulinarne receptury, znajdujemy kilkanaście przepisów na różne obce dania, a wśród nich aż cztery przepisy na przyrządzenie dobrze znanego w tym czasie w Europie szczupaka po polsku. 

Choć Volckmar nie podawał w swoich Dialogach żadnych przepisów kulinarnych, to także on wspominał w treści swojego podręcznika szczupaka po polsku! Fragment rozmowy dotyczący różnych sposobów przyrządzania ryb rozpoczyna się bowiem od szczupaka, która ma być uwarzony w polskim sosie, po nim wymienione są karp na czarno w powidłach i ryby z chrzanem.

Polecane artykuły

1 / 3
    • Silva Rerum

      Czy kucharz to lekarz? O związkach między kuchnią i medycyną

      Stanisław Czerniecki, opisując obowiązki, które spoczywają na kuchmistrzu, pisał, że powinien być on sprawnym organizatorem bankietów, a także dobrym zarządcą. Musi pilnować czasu rozpoczęcia bankietu, kontrolować całą służbę kuchenną, trzymać kucharzy w

      Karta z książki z drukowanym tekstem.
    • Silva Rerum

      Kościół – targowisko próżności

      Skandalizującą Sztukę kochania Owidiusz otwiera wykazem tłumnych miejsc, w które warto uczęszczać, by spośród napotkanych dziewcząt wypatrzyć obiekt miłosnych podbojów. Jako jedne z najzasobniejszych w ciekawe chłopców panny wymienione zostały rzymskie św

      Grafika przedstawia scenę powitania. Mężczyzna, któremu towarzyszą dwie damy wita się z dwiema kobietami. Jedną z nich całuje w rękę. Kobiety stoją przy drzewach ustawionych w rzędzie, tuż przy deptaku.
    • Silva Rerum

      Dietetyka historyczna

      W książkach kucharskich wydawanych od średniowiecza aż po wiek XIX natykamy się na specyficzne rozumienie zdrowia i związanej z nim diety. Bardzo długo odnajdywane na kartach kulinarnych przepisów wyobrażenia o zdrowiu wiązały się z prastarą, arystoteleso

      Obraz olejny. Przedstawia martwą naturę z koszem jaj, lisem i kaczorami. Najjaśniejszym punktem tego obrazu są białe jaja, reszta namalowana jest w podobnej brązowej kolorystyce. Dwa akcenty koloru, to błękitna draperia przy koszu i czerwone nóżki ptaka.
    • Silva Rerum

      Wino i inne trunki w staropolskiej dietetyce

      W poradnikach ekonomicznych i encyklopediach, począwszy od XVII w., pojawia się wiele przepisów na wina lecznicze, które ulżyć mają w chorobie. Wino mieszane z ziołami i innymi składnikami leczyło najróżniejsze dolegliwości. Tak oto o dobroczynnym działan

      Puchar z pokrywą szlifowany w "karpią łuskę" z herbem Adama Mikołaja Sieniawskiego.

    Słowa kluczowe