Sarmacka apteka: szczupak na poratowanie zdrowia

Sarmacka apteka: szczupak na poratowanie zdrowia

Znakomita ryba, podstawa postnego, a także świątecznego menu dawnej polskiej kuchni miała w świecie staropolskim również pozakulinarne przeznaczenie. Była ona medykamentem o specyficznych właściwościach. W starych szlacheckich księgach oprócz porad gospodarskich, informacji politycznych, kopii najprzeróżniejszych listów czy też utworów literackich zapisywano także najbardziej potrzebne oraz przydatne receptury farmakologiczne. Wśród nich znaleźć można opisanie szczupaka i jego zastosowanie w domowej medycynie.

Gdy kto ma wrzody śmierdzące i nieleczone na goleniach abo innych członkach, dostawszy żywego szczupaka, zdjąć z niego łuski tak wiele jak wielka dziura, przyłożyć na wrzód, szczupaka do wody puścić, a tak na dzień raz abo dwa przykładać tę łuskę do wrzodu, goląc szczupaka, póki się rana zgoi, zjeść ogolonego szczupaka a postarać się o drugiego i trzeciego, póki potrzeba będzie.

Nieczęsto zdajemy sobie sprawę z tego, jak różnorodne mogą okazać się właściwości dobrze nam znanych produktów. Przykładem takim może być przytoczony powyżej opis uzdrawiających właściwości łuski szczupaka. Użyteczność przepisu była dwojaka, bowiem owa porada medyczna nie wykluczała kulinarnego pożytku. Łuska była pożyteczna, dopóki szczupak żył. Gdy chory wykorzystał ją w całości, mógł wówczas posilić się – nieużyteczną już pod względem medycznym – rybą. Staropolska kuchnia znała bowiem mnóstwo sposobów na przyrządzenie szczupaka.

O tym, że ryby są zdrowe, wiemy doskonale. Ich mięso urozmaica nasze menu nie tylko dla smaku, ale też dla zdrowia. Tran, który dla wielu dorosłych jest wspomnieniem udręki dzieciństwa, jest jednym z najbardziej popularnych środków wzmacniających odporność organizmu. Mało kto zdaje sobie sprawę, że ryby mogą posiadać jeszcze inne zastosowanie „medyczne”. Przytoczony wyżej XVIII-wieczny sposób leczenia wrzodów ukazuje specyfikę staropolskiej medycyny, która chętnie – zarówno na etapie leczenia schorzeń, jak i w profilaktyce – czerpała często z kuchennych zapasów.

Polecane artykuły

1 / 3
    • Silva Rerum

      Szczupak po polsku, czyli co Polacy dali Europie

      W pochodzącej z terenu Wielkiego Księstwa Litewskiego rękopiśmiennej książce kucharskiej z lat osiemdziesiątych XVII stulecia umieszczono m. in. przepis na „szczupaka po polsku”. Przepis na ten specjał możemy odnaleźć w całej serii europejskich książek ku

      Stary miedzioryt. Przedstawia wnętrze na środku którego stoi podłużny stół. We wnętrzu znajduje się czterech mężczyzn. Pierwszy - po prawej - stoi przy drewnianym, wysokim naczyniu. Drugi - po lewej - stoi przy małym stoliku i nalewa coś do miski. Trzeci stoi przy stole pośrodku i miesza w wazie. Po lewej stronie w oknie widać czwartego mężczyznę, który patrzy  przed siebie.
    • Silva Rerum

      Leki z niedźwiedziej apteki

      Do przyrządzania leków, mikstur oraz amuletów chętnie sięgano po organy zwierząt uważanych powszechnie za silne, drapieżne i zawsze zdrowe. Jak pisał autor Składu abo skarbca Jakub Kazimierz Haur, takim zwierzęciem był z pewnością niedźwiedź, silny i mocn

      Rycina z przedstawieniem sceny w lesie. Jest to polowanie na niedźwiedzia. Mężczyzna trzyma zwierzę w siatce, w którą sie zaplątał. Po boku inny obserwuje niebezpieczną sytuację. Jest to rycina z dzieła Thomasa Salmona.

    Słowa kluczowe