Publikacja podsumowująca projekt „Wilanowskie menu”
Z dumą prezentujemy publikację podsumowującą program „Wilanowskie menu”. Jej powstanie zawdzięczamy przede wszystkim uczestnikom projektu. To właśnie oni przebrnęli przez historyczne rękopisy menu i poddali je transkrypcji do wersji cyfrowej. Kolejnym krokiem była praca nad odtworzeniem zidentyfikowanych dań w kuchni warsztatowej. Wraz z zespołem historycznej rekonstrukcji kulinarnej – kucharzami i edukatorami kulinarnymi – zrekonstruowano wspominane dania według receptur najpoczytniejszych autorów kulinarnych epoki – Jana Szyttlera i Antoniego Teslara.
„Odkurzenie” historycznych archiwów pozwoliło na przedstawienie właścicieli Pałacu w Wilanowie oraz epoki, w której żyli od niezbadanej do tej pory kulinarnej strony. Historyczne jadłospisy i spisy produktów otwierają przed nami obraz wystawnego stołu z całym jego kulturowym znaczeniem.
Na kartach publikacji znajdą Państwo m.in. przepisane teksty historycznych menu oraz przepisy na dania zrekonstruowane w ramach projektu.
Pobierz bezpłatną publikację
Projekt objęty wsparciem w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności w ramach zadania Odporność i konkurencyjność gospodarki, inwestycja A2.5.1; Program wspierania działalności i podmiotów sektora kultury i przemysłów kreatywnych na rzecz stymulowania ich rozwoju.
