„Wilanowskie menu” – spotkanie podsumowujące projekt
Zapraszamy na spotkanie podsumowujące niezwykły projekt społeczny „Wilanowskie menu”.
Inicjatywa ta zaowocowała powstaniem lokalnej grupy miłośników historii i kulinariów, zafascynowanych dziejami pałacu w Wilanowie i codziennością jego mieszkańców.
Pod kierunkiem profesora Jarosława Dumanowskiego uczestnicy podjęli wyzwanie pracy z archiwalnymi menu rodziny Potockich – dawnych właścicieli pałacu. Dzięki transkrypcji i analizie historycznych tekstów odkryto kulinarny świat epoki wraz z jego bogatym kontekstem kulturowym.
Kolejnym krokiem była praca w kuchni warsztatowej, gdzie odtworzono wybrane potrawy opisane w dawnych jadłospisach. Pod okiem szefa kuchni Norberta Sokołowskiego zrealizowano przepisy inspirowane najbardziej cenionymi książkami kulinarnymi, takimi jak dzieła Jana Szyttlera i Antoniego Teslara.
Podczas spotkania przedstawimy, jak oryginalny pomysł na połączenie historii z gastronomią przerodził się w jeden z najsmaczniejszych projektów roku. O przebiegu inicjatywy opowiedzą jej organizatorzy, a głos zabiorą również uczestnicy, których zaangażowanie i pasja przyczyniły się do sukcesu przedsięwzięcia. Wydarzenie wzbogaci degustacja potraw przygotowanych przez muzealny zespół rekonstrukcji kulinarnej.
Kiedy: 17 grudnia 2024, godz. 18:00
Gdzie: Villa Intrata / online
Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Obowiązują zapisy na adres: aordakowski@muzeum-wilanow.pl. Liczba miejsc jest ograniczona.
Zapraszamy do obejrzenia transmisji online
Projekt objęty wsparciem w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności w ramach zadania "Odporność i konkurencyjność gospodarki, inwestycja A2.5.1; Program wspierania działalności i podmiotów sektora kultury i przemysłów kreatywnych na rzecz stymulowania ich rozwoju".
