Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Aby uzyskać więcej informacji i spersonalizować swoje preferencje, kliknij „Ustawienia”. W każdej chwili możesz zmienić swoje preferencje, a także cofnąć zgodę na używanie plików cookie. Możesz to zrobić, klikając na podstronę „Cookies” znajdującą się w stopce.
Przesuwając suwak w prawą stronę aktywujesz zgodę na konkretne ciasteczko. Przesuwając suwak w lewą stronę wyłączasz taką zgodę.
*z wyjątkiem niezbędnych plików cookies do prawidłowego działania strony oraz realizacji obowiązków prawnych administratora
Niezbędne (4)
Nazwa
Dostawca
Cel
Data ważności
Nazwa:
PHPSESSID
Dostawca:
Wilanów
Cel:
Plik PHPSESSID jest plikiem natywnym PHP i pozwala witrynom na zapamiętywanie danych dotyczących stanu sesji. W Witrynie jest wykorzystywany do ustanawiania sesji użytkownika i przekazywania danych na temat stanu przy użyciu tymczasowych plików cookie znanych powszechnie pod nazwą sesyjnych plików cookie. Ponieważ plik cookie PHPSESSID nie ma określonego terminu ważności, znika w momencie zamknięcia przeglądarki.
Data ważności:
Zamknięcie przeglądarki
Nazwa:
intro
Dostawca:
Wilanów
Cel:
Udostępnia informację czy intro powitalne zostało odtworzone przez użytkownika.
Data ważności:
Zamknięcie przeglądarki
Nazwa:
cookieConsent
Dostawca:
Wilanów
Cel:
Przechowuje informacje o preferencjach użytkownika w zakresie plików cookies,
wyrażenie zgody lub jej odmowę.
Data ważności:
6 miesięcy
Nazwa:
sb_csrftoken
Dostawca:
Sketchfab
Cel:
Zabezpiecza przeglądanie odwiedzającego poprzez zapobieganie fałszerstwu żądań między witrynami. To ciasteczko jest istotne dla bezpieczeństwa strony internetowej i odwiedzającego. Te pliki cookies są niezbędne, aby mieć dostęp do materiałów ze Sketchfab
Data ważności:
1 rok
Statystyka (1)
Nazwa
Dostawca
Cel
Data ważności
Nazwa:
_ga
Dostawca:
Wilanów
Cel:
Rejestruje unikalny identyfikator, który jest używany do generowania
danych statystycznych na temat sposobu, w jaki odwiedzający
korzysta z witryny.
Udostępnij
Otwórz panel opcji udostępnienia strony
Udostępnij w serwisie Facebook
Udostępnij w serwisie Printerest
Wyślij link w wiadomości mailowej
Udostępnij w wiadomości
Skopiuj link do udostępnienia
Zamknij okno
Za każdym smakiem kryje się historia – w różnych epokach dominowały odmienne mody na smak, kultywowane przez różne grupy społeczne.
Doskonale widać to na kartach dawnych ksiąg kucharskich i w źródłach okołokulinarnych. Tym razem zabierzemy Was w podróż do źródeł smaku… Czyli w zasadzie do czego? Przecież każdy z nas ma inny smak. Nie mówimy tu tylko o sensorycznych wrażeniach w czasie jedzenia. Smak potrafi być swoistym wehikułem czasu, który przenosi nas w odległe zakątki pamięci, pozwala dotrzeć do spraw głęboko w nas zakorzenionych i kreować naszą tożsamość.
Do wspólnej podróży zaprosimy osoby od lat zgłębiające temat smaku, zarówno w ujęciu historycznym, jak i współczesnym. Zaproszeni goście podzielą się z nami opowieścią o poszukiwaniu i próbie zrozumienia smaku. Porozmawiamy o percepcji, kombinacjach smakowych oraz o ulubionych przepisach. W kuchni odnajdziemy doskonały grunt do wymiany doświadczeń, a dzielenie stołu przy wspólnie przygotowanym posiłku skłoni do dalszych dyskusji.
cykl warsztatów kulinarnych dla dorosłych
Doskonale widać to na kartach dawnych ksiąg kucharskich i w źródłach okołokulinarnych. Tym razem zabierzemy Was w podróż do źródeł smaku… Czyli w zasadzie do czego? Przecież każdy z nas ma inny smak. Nie mówimy tu tylko o sensorycznych wrażeniach w czasie jedzenia. Smak potrafi być swoistym wehikułem czasu, który przenosi nas w odległe zakątki pamięci, pozwala dotrzeć do spraw głęboko w nas zakorzenionych i kreować naszą tożsamość.
Do wspólnej podróży zaprosimy osoby od lat zgłębiające temat smaku, zarówno w ujęciu historycznym, jak i współczesnym. Zaproszeni goście podzielą się z nami opowieścią o poszukiwaniu i próbie zrozumienia smaku. Porozmawiamy o percepcji, kombinacjach smakowych oraz o ulubionych przepisach. W kuchni odnajdziemy doskonały grunt do wymiany doświadczeń, a dzielenie stołu przy wspólnie przygotowanym posiłku skłoni do dalszych dyskusji.
Mimo negatywnej oceny czasów saskich przez historyków w powszechnej świadomości dominuje sielski obraz epoki Augustów, za których panowania można było do woli jeść, pić i popuszczać pasa!
Podczas warsztatów opowiemy o tym, co jadała szlachta „za króla Sasa”, jak wyglądały uczty na dworze Augusta Mocnego, jakie były ulubione potrawy króla oraz jak kawa i porcelana wpłynęły na zmianę dworskich i szlacheckich obyczajów biesiadowania.
Bogate tło historyczne epoki przedstawi dr Anna Ziemlewska.
dr Anna Ziemlewska – historyczka i muzealniczka, od 2017 r. pracuje w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Specjalizuje się w czasach nowożytnych, badaniach proweniencyjnych. Od 2023 roku zajmuje się materialnym dziedzictwem unii sasko-polsko-litewskiej w XVIII stuleciu.
Kuchmistrz brzmi kuchenny nauczyciel | Warsztaty z Jarosławem Uścińskim
W wydanym w 1682 roku Compendium Ferculorum albo zebranie potraw kuchmistrz Stanisław Czerniecki pisze: „Kuchmistrz w polskim języku brzmi kuchenny nauczyciel”. To fascynujące, że już wtedy podkreślano edukacyjny walor rzemiosła kulinarnego. Kuchmistrz, pośród wielu innych obowiązków, odpowiadał za ukształtowanie swoich pracowników oraz przyszłych pokoleń kucharzy. Słowa Czernieckiego do dzisiaj pozostają żywe, a najlepsi szefowie kuchni przykładają dużą wagę do edukacji młodszych adeptów.
Osobą, która żywo odzwierciedla ideały Czernieckiego, jest szef kuchni i restaurator Jarosław Uściński. Obecny na stołecznej scenie gastronomicznej od 30 lat, miał okazję pracować z największymi nazwiskami i gotować dla gości o międzynarodowej sławie. Z czasem sam stał się mentorem wychowującym kolejne pokolenia zdolnych kucharzy.
Na warsztatach szef podzieli się z nami swoją rozległą wiedzą, doświadczeniem oraz najsmaczniejszymi anegdotami z czasów wieloletniej kariery. W kuchni odtworzymy konkursowe receptury, które są szlifowane na zjazdach Reprezentacji Polski Kucharzy.
Jarosław Uściński – szef kuchni i właściciel restauracji Moonsfera, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz menedżer Reprezentacji Polski Kucharzy Profesjonalnych. Jego pasją jest tworzenie nieprzewidywalnych, fascynujących i nowatorskich kompilacji smaków i aromatów, które zachwycają gości. Jarosław Uściński jest również wielbicielem i mistrzem BBQ, a jako członek drużyny BBQ Kings Polska zdobył tytuł wicemistrza świata.
Kup bilet na wydarzenie Kuchmistrz brzmi kuchenny nauczyciel | Warsztaty z Jarosławem Uścińskim
Prowadzący:
Jarosław Uściński
23 marca 2025
15–18
Kuchnia staropolska według Marcina Przybysza
Kuchnia staropolska we współczesnej odsłonie! Zapraszamy na warsztaty z jedną z najwybitniejszych postaci polskiej sceny gastronomicznej – Marcinem Przybyszem, szefem kuchni restauracji EPOKA. Autorska kuchnia Marcina Przybysza oparta jest na recepturach pochodzących z najstarszych polskich książek kucharskich. Współczesne interpretacje historycznych receptur są małymi dziełami sztuki i dumnie prezentują polskie kulinarne dziedzictwo kulturowe.
Marcin Przybysz – zdobywca tytułu CHEF DE L’AVENIR przyznanego przez międzynarodową akademię gastronomiczną, nagrodzony tytułem Młodego Talentu Regionu Centralnego przez Gault&Millau, zwycięzca 3. edycji programu telewizyjnego Top Chef, w 2020 roku okrzyknięty mianem najlepszego Chefa według Warsaw Insider.
Doświadczenie zdobywał w otoczeniu czołówki światowej gastronomii, w najlepszych restauracjach świata, takich jak Osteria Francescana, Geranium, Noma, The Ledbury,Restaurant de l’Hôtel de Ville de Crissier. W Polsce dał się zauważyć w Restauracji Belvedere oraz w Atelier Amaro. Obecnie szef restauracji EPOKA w Hotelu Europejskim w Warszawie, która od 2023 r. jest wyróżniona w przewodniku Michelin.
Kuchnia z czasów Mikołaja Kopernika – warsztaty kulinarne z Pawłem Zasławskim
Tematem przewodnim warsztatów będzie nowoczesna interpretacja receptur z czasów Mikołaja Kopernika. Na podstawie oryginalnych przepisów przeniesiemy się do XVI wieku i przygotujemy dania, które mimo upływu czasu nadal idealnie wpasowują się we współczesne postrzeganie smaku. Uczestnicy dowiedzą się, jak sprawić, żeby historyczne, pozornie zwykłe potrawy zamieniły się w niezwykłe kulinarne doświadczenie.
Paweł Zasławski swoją karierę rozwijał w renomowanych poznańskich restauracjach, w tym przez dwa lata jako zastępca szefa kuchni w prestiżowej restauracji Muga. Przez sześć lat był szefem kuchni w restauracji Monka w Toruniu, gdzie tworzył autorskie menu, łącząc tradycję z nowoczesnością i w pełni realizując swoją wizję gotowania. Talent Pawła został doceniony przez branżę – zdobył tytuł Kucharz Odkrycie Roku w plebiscycie magazynu „Kuchnia”, gdzie publikował autorskie felietony, które inspirowały i edukowały czytelników. Od niemal dekady prowadzi warsztaty kulinarne w całej Polsce, dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem z pasjonatami gotowania na różnych poziomach zaawansowania. Jego zajęcia organizowane w najważniejszych akademiach kulinarnych cieszą się ogromnym zainteresowaniem i spełniają oczekiwania nawet najbardziej wymagających uczestników.
„Zupa migdałowa i krążki z ryb. Wigilia Potockich z Wilanowa” | warsztaty kulinarne z prof. Jarosławem Dumanowskim
Wigilia Bożego Narodzenia to dziedzictwo historii. Takich uroczystych wigilii było wiele, my pamiętamy już tylko o tej przed Bożym Narodzeniem. Wyrafinowana kuchnia postna była specjalnością dawnej kuchni polskiej, znano o wiele więcej potraw, a te dania, o których jeszcze pamiętamy, umiano przyrządzać w wielu różnych pomysłowych wersjach. Dzięki zachowanym menu wigilijnym hrabiów Potockich z Wilanowa, możemy się dowiedzieć, co na wigilię jedli sami państwo oraz ich służba i pracownicy. Poznamy więc menu wigilijne w dwóch wersjach i dzięki przepisom kulinarnym z epoki spróbujemy je odtworzyć. W ten sposób przeniesiemy się do XIX wieku, do czasów, gdy Wigilie w pałacu wyprawiali Stanisław Kostka Potocki i jego żona Aleksandra z Lubomirskich oraz ich wnuk August z żoną Aleksandrą.
Jarosław Dumanowski – historyk, profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Specjalizuje się w historii jedzenia i historii kontaktów polsko-francuskich w czasach nowożytnych. Dyrektor Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na UMK, pomysłodawca i redaktor serii „Monumenta Poloniae Culinaria” (Polskie Zabytki Kulinarne) wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Autor wielu prac dotyczących historii jedzenia i recepcji francuskich wzorów kulinarnych, współpracownik L'Institut Européen d'Histoire et des Cultures de l'Alimentation. Jako visiting professor pracował na uniwersytecie w Bordeaux, Tours i w École des hautes études en sciences sociales w Marsylii. Popularyzator wiedzy o dawnej kuchni, organizator wydarzeń historyczno-kulinarnych, współpracuje z restauratorami, szefami kuchni (jest członkiem Fundacji Klubu Szefów Kuchni), nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki. Współautor scenariusza, prowadzący i główny konsultant serialu dokumentalnego „Historia kuchni polskiej”, zrealizowanego na zlecenie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Filmoteki Narodowej - Instytutu Audiowizualnego.
Jeśli masz już jakieś bilety z jednego rodzaju (np. grupowe) i teraz dodasz drugi rodzaj (np. indywidualne), to koszyk się opróżni.
Jaki bilet chcesz kupić?
Dla tego wydarzenia dostępne są dwa typy biletów: indywidualny oraz grupowy. Wybierz, jaki bilet chcesz kupić.
Czas nagli!
Została Ci minuta, żeby kupić bilet. Po tym czasie bilety znikną z koszyka. Wydłuż czas rezerwacji lub wróć do koszyka, aby kontynuować składanie zamówienia.