Czy w XVIII-wiecznym Poznaniu byli uczciwi piwowarowie?

Czy w XVIII-wiecznym Poznaniu byli uczciwi piwowarowie?

Wydaje się, że większość ówczesnych piwowarów poznańskich „nie grzeszyła” prawowitością. Ich poczynaniami kierowała chęć zysku – osiągnięcie maksymalnych dochodów przy jak najmniejszych kosztach. Byli oni raczej organizatorami-przedsiębiorcami, nie zaś bezpośrednimi wytwórcami piwa, członkami władz miejskich, osobami zaznajomionymi z zasadami funkcjonowania rynku i prawa. Jednakże w swojej działalności często stosowali nielegalne procedery – łamali (także ustanawiane przez siebie) przepisy, wykorzystywali piastowane urzędy, luki prawne lub niewiedzę innych, aby zapewnić sobie odpowiednie dochody z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej.

Nie dbali o zwiększenie ówczesnych możliwości produkcyjnych – liczba piwowarów była niewielka, a nakłady na rozbudowę i modernizację browarów - żadne. Około połowy XVIII w. piwowarów zrzeszonych w poznańskim cechu było 25 lub mniej. W ciągu półwiecza (1720-1770) niezmiennie dysponowali oni 10 browarami, nie budowali nowych obiektów, a właściciele lub dzierżawcy istniejących często się zmieniali. Zabudowania i urządzenia browarnicze były wyeksploatowane. Dlatego też większość produkcji powstawała w budynkach mieszkalnych, przy dość prymitywnej technologii.

W tym czasie piwo produkowano rocznie przeciętnie przez 48 tygodni. Tygodniowo otrzymywano średnio 7,5 wara trunku, co w skali roku dawało 14400 beczek. Beczki były pojemnikami, w których piwo przechowywano, oraz miarą jego pojemności. Uzyskiwana ilość mogła być o około połowę mniejsza lub o ponad połowę większa, w zależności np. od popytu, konkurencji, urodzaju i ceny zbóż. Produkcja była więc dość ryzykowna. Poza tym stawała się nieopłacalna; wzrastały bowiem jej koszty. Otrzymywany trunek nie zawsze był dobrej jakości, często „ladaiaki”, z powodu niewłaściwej technologii wyrobu albo oszustw (rozcieńczany wodą). Aby „zrównoważyć” poniesione nakłady zmieniano miarę pojemności piwa (zmniejszano ją), by nie podwyższać jego ceny (która podlegała ustawowym regulacjom). Wielu piwowarów potajemnie zaopatrywało się w mieście i w jego okolicach u konkurencyjnych producentów pozacechowych (duchowieństwa, szlachty i mieszczan), którzy warzyli piwo tańsze, a przy tym dobre. Potem trunki te sprzedawali z zyskiem.


Polecane artykuły

1 / 3
    • Silva Rerum

      Co nieco o cechu browarników i produkcji piwa w dawnym Elblągu

      W XVI i w XVII w. cech browarników (niem. Maltzenbräuer) istniejący w Starym Mieście Elblągu zrzeszał przedsiębiorców finansujących i organizujących produkcję piwa, którzy zatrudniali piwowarów – fachowców (zwanych tu Schuffenbrauer), odpowiedzialnych za

      Rysunek przedstawia wnętrze w drewnie. Jest to karczma z ludźmi, którzy siedzą przy stole, stoją lub nalewają sobie piwo z beczki. Wszyscy rozweseleni. Jest to stara rycina Kazimierza Żwana.
    • Silva Rerum

      Piwo czy wino – wybór między smakiem, prestiżem a zdrowiem

      Piwo było napojem niezwykle popularnym w krajach Europy Północnej i pełniło tam podobną rolę jak wino w krajach śródziemnomorskich. W Polsce nie było jednak napojem prestiżowym. Ze względu na wytwarzaną ilość i dość przystępną cenę stanowiło, w przeciwień

      Grafika przedstawia drewniany dom pokryty dachem, w którego wnętrzu rozstawione są różne sprzęty. Na pierwszym planie ludzie trzymający beczkę. Po lewej stronie pnące się rośliny na kijach. Jest to ilustracja z elementarza Jana Amosa Komenskiego pt. "Piwowarstwo".
    • Silva Rerum

      Cudowne przemienienia, czyli jak z wina węgierskiego zrobić włoskie?

      Mimo że wino do Polski sprowadzano już w średniowieczu, prawdziwa moda na picie tego trunku nastała w XVII wieku. Im wino było modniejsze, tym jego cena wyższa. Nie wszyscy mogli sobie pozwolić na zakup danych trunków, więc ratować musieli się fałszerstwa

      Grafika ukazuje scenę w pejzażu. Na pierwszym planie dwóch ludzi, jeden w drewnianej łodzi, drugi z koszem na plecach i laską w ręce. Przed nimi leżą na ziemi drewniane beczki. Za ludźmi fragment budowli. Po prawej stronie fragment pnia drzewa i w tle rośliny. Jest to grafika "Wytwarzanie wina", ilustracja z elementarza Jana Amosa Komenskiego z 17 wieku.

    Słowa kluczowe

    Indeks rzeczowy