Pierwsze kroki indyka w Polsce

Pierwsze kroki indyka w Polsce

Indyk (Meleagris Gallopavo) to jedyny ptak i jedyne większe zwierzę z Ameryki, którego hodowla w pełny sposób przyjęła się w Europie. Dzieje tego ptaka, którego Jan Tyszkiewicz określił kiedyś jako indygenę Indii Zachodnich to w istocie fragment wielkich przemian, jakie zmieniały świat w wyniku odkrycia nieznanych lądów. Skromny (czy może raczej dumny) indyk stał się jednym z łączników między Starym i Nowym Światem. Nie chodzi tu tylko o prostą (a tak naprawdę skomplikowaną i trudną) przeprowadzkę ptaka na inny kontynent.

Pojawienie się w Europie nowego zwierzaka powodowało konieczność oswojenia się ze zmianą  w tak dotąd swojskiej gromadce drobiu. Ten reprezentant kontynentu amerykańskiego dla wielu ludzi był jedynym czy jednym z niewielu namacalnych (i do tego jadalnych) świadectw istnienia jakiegoś innego, odległego świata. Nie zawsze zresztą dobrze zdawano sobie sprawę skąd ten „indyjski kur” (gallus indicus) pochodzi. Początkowo kojarzono go raczej z Indiami Wschodnimi. Wskazuje na to choćby wschodnio polska, litewska i ruska wersja nazwy indyka: „kałakucki kur”, kalikutas.

W Polsce indyki pojawiały się najprawdopodobniej około 1560 roku, czyli kilka dziesięcioleci po ich faktycznym rozpowszechnieniu na Półwyspie Iberyjskim. W latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych tego stulecia indyk pojawia się w różnych powiedzeniach i porównaniach jako dziwaczna i zaskakująca nowość. Inwentarze majątkowe dowodzą z kolei, że przybysz z Ameryki był już częstym mieszkańcem na razie tylko szlacheckich folwarków od lat siedemdziesiątych XVII w. Indyk, z trudem adaptując się do polskiego klimatu, ciągle był czymś rzadkim i cennym. Wydaje się, że początkowo czasem zdobił raczej magnackie i biskupie parki i ogrody niż stoły.

W pierwszej drukowanej polskiej książce kucharskiej (Compendium ferculorum  Stanisława Czernieckiego z 1682 r.) nie umieszczono jeszcze ani jednego przepisu, którego głównym bohaterem  byłby indyk. Pojawił się on jednak u Czernieckiego w spisie produktów koniecznych do prowadzenia prawdziwie pańskiej kuchni. W najczęściej zamieszczanych w tym zbiorze przepisach na różne dania z kapłona autor nadmienia czasem, że podobne potrawy można także przyrządzać z innych ptaków, co sugeruje, że mogłoby tu chodzić także o wymienionego na początku książki indyka.

Osobny podrozdział poświęcił natomiast w 1783 roku daniom z indyka Wielądko. Znalazło się w nim 15 przepisów, np. Skrzydła z indyka ze szczypiorem czyli cebulą i serem, Nogi indyka ze śmietaną czy  Skrzydła à la Ste Ménéhoult. Przybysz z Ameryki najwidoczniej zyskał już obywatelstwo w polskiej kuchni. I nie tylko: w Panu Tadeuszu indyk był już pełnoprawnym mieszkańcem Soplicowa, który z zapałem współtworzył obraz swojskiego dworu szlacheckiego.

Polecane artykuły

1 / 3
    • Silva Rerum

      Kapłon: król kuchni staropolskiej

      Wśród zapomnianych potraw kuchni staropolskiej szczególne miejsce zajmował kapłon, obiekt rozmarzonych westchnień staropolskich smakoszy, synonim świątecznego posiłku i, można by rzec, niekoronowany król staropolskiej kuchni. Jak pod koniec XVIII wieku pi

      Obraz olejny. Przedstawia ciemne wnętrze w którym znajdują się ludzie. Na pierwszym planie kupa wielkich garów leżących na ziemi. Po prawej stronie kobieta przy stole. Obok niej na podłodze leży miska. W głębi pomieszczenia kobieta i mężczyzna. Jest to obraz „Wnętrze kuchni” Davida Teniersa Młodszego.
    • Silva Rerum

      Makabryczny przepis

      Na trzydziestej szóstej stronie Compendium ferculorum wydanym w 1682 r. przez Stanisława Czernieckiego, możemy odnaleźć niezwykle osobliwy przepis: weźmij kapłona żywego, nalej mu lejkiem w gardło octu winnego, a zawiąż i zawieś przez godzin pięć, oskub p

      Fragment obrazu olejnego. Przedstawia martwą naturę. Na stole leżą zabite ptaki, głębiej dzbanek i kielich szklany. Po lewej stronie fragment wiklinowego kosza.
    • Silva Rerum

      Porządek potraw w kuchni staropolskiej

      Pierwsze polskie książki kucharskie nie były jeszcze systematycznymi poradnikami kulinarnymi i ograniczały się do bardziej lub mniej uporządkowanego opisu krótkich przepisów, podawanych czasem w kilku alternatywnych wariantach. Trudno na ich podstawie wni

      Sosjerka srebrna. Naczynie umocowane na nóżce z ozdobną rączką wygiętą łagodnie do góry. Na brzuścu herb. Przy rączce zdobienie roślinne.

    Słowa kluczowe

    Indeks chronologiczny