Harmonogram

23 stycznia 2026

Jak zostać kuchmistrzem?

Przenieśmy się do aromatycznego świata staropolskiej kuchni, w której jedzenie było symbolem gościnności, prestiżu i kunsztu gospodarza. Podczas spotkania poznacie obowiązki i codzienność kuchmistrza – jednej z najważniejszych osób na szlacheckim dworze. Dowiecie się, jak wyglądała organizacja kuchni oraz jakie cechy i umiejętności musiał posiadać kuchmistrz, by cieszyć się zaufaniem i wysoką pozycją.
Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dwa dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Sprzedaż biletów startuje 12 stycznia.

Bilety:

30 stycznia 2026

Konfekty i wety cukrowe, czyli staropolskie słodycze

Jak smakowały desery w czasach, gdy na cukier stać było tylko najbogatszych? Czym były suche konfitury, ulipki, blamasy i morszele? Dlaczego najbardziej znana staropolska słodycz miała gorzki smak?
Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje związane ze słodkościami, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dwa dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Sprzedaż biletów startuje 12 stycznia.

Bilety:

11 lutego 2026

Karnawał w dawnej kuchni

Jakie były karnawałowe zwyczaje i uczty mieszkańców dawnej Rzeczypospolitej? Przekonaj się, jak smakował ten czas za króla Jana III.
Podczas warsztatów poznacie dawne smaki i tradycje związane z karnawałem i dowiecie się, jakie dania wzbudzały największy podziw. Pod okiem kucharzy i edukatorów przygotujemy dwie potrawy inspirowane przepisami z najstarszych polskich książek kucharskich. Na koniec zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych wspólnie potraw.

Sprzedaż biletów startuje 26 stycznia.

Bilety:

4 marca 2026

Sekrety kuchni postnej

W średniowieczu oraz epoce nowożytnej Kościół katolicki zalecał przestrzeganie około 200 dni postnych w roku. Jak radzono sobie w kuchni, gdy dieta była niemalże wegańska? Kreatywność dawnych kuchmistrzów zaskakuje po dziś dzień. Poznaj sekrety kuchni postnej i dowiedz się, jak dieta pomagała studzić temperament podczas tzw. suchych dni.
Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dwa dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Sprzedaż biletów startuje 16 lutego.

Bilety:

1 kwietnia 2026

Wielkanoc w staropolskiej kuchni

Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw oraz kultywujemy zwyczaje naszych przodków. Co podawano podczas Święconego, czyli uroczystego śniadania wielkanocnego? Na warsztatach poznacie staropolskie tradycje kulinarne związane z obchodami Wielkiej Nocy. Zajrzymy do dawnych przepisów oraz rozszyfrujemy symbolikę produktów wykorzystywanych podczas świąt.
Nie zabraknie wspólnego gotowania – przyrządzimy dwie potrawy inspirowane wielkanocnym menu, a na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu by ich skosztować.

Sprzedaż biletów startuje 16 marca.

Bilety:

19 czerwca 2026

Z ogrodu pożytkowego do kuchni – lato

Powitajcie lato i odwiedźcie z nami ogród pożytkowy, gdzie wśród zapachu ziół i dawnych roślin jadalnych odkryjecie, jak sezonowość kształtowała staropolską kuchnię. Podczas spaceru po ogrodowych ścieżkach poznacie zapomniane gatunki, których smaki przed wiekami gościły na stołach. Następnie przeniesiemy się do kuchni, aby wykorzystać świeżo zebrane składniki i wspólnie odtworzyć kulinarne tradycje minionych epok.

Sprzedaż biletów startuje 1 czerwca.

Bilety:

2 października 2026

Dzieciom potrawa bardzo użyteczna, czyli czym karmić dzieci

Jakie rady dotyczące żywienia dzieci możemy znaleźć w dawnych książkach kucharskich, poradnikach wychowania i zielnikach? Jak tradycja, przesądy i ówczesna wiedza wpływały na dziecięcy jadłospis? Czy dawne zalecenia pokrywają się z zasadami współczesnej dietetyki?
Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dwa dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Sprzedaż biletów startuje 14 września.

Bilety:

14 października 2026

Z ogrodu pożytkowego do kuchni – jesień

Odkryjcie jesienne dary ogrodu pożytkowego! Podczas spotkania poznacie obfitość dawnej bioróżnorodności. Czym była salsefia, wężymord i bania? Jak smakowały zapomniane gatunki warzyw i owoców, które królowały o tej porze roku na staropolskich stołach?
Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dwa dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

Sprzedaż biletów startuje 28 września.

Bilety:

9 grudnia 2026

Wyjątkowa Wigilia staropolska

Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw oraz kultywujemy zwyczaje naszych przodków. Co podawano podczas Wigilii w czasach króla Jana III? Jaka była symbolika produktów wykorzystywanych podczas świąt? Zajrzymy do dawnych przepisów i wspólnie przyrządzimy dwie potrawy inspirowane wigilijnym menu, a na koniec zasiądziemy do stołu by ich skosztować.

Sprzedaż biletów startuje 23 listopada.

Bilety:

Lista plików

Prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów kulinarnych dla gości indywidualnych.