Poznaj kuchnię staropolską
warsztaty kulinarne
Czym były kapłony i cukrowe korzonki? Dlaczego dawniej barszcz był zielony, a w bigosie nie zawsze była kapusta? Jak smakowały dania, które mógł jeść król Jan III? Na te i inne pytania odpowiemy podczas warsztatów historycznej rekonstrukcji kulinarnej.
Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przyrządzimy dwa dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.
Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat, dorośli
Jeśli masz jakieś alergie lub wykluczenia pokarmowe (również dieta wegetariańska i wegańska), prosimy, zgłoś je mailowo przy zakupie biletu, abyśmy mogli dostosować menu do Twoich potrzeb.
Kontakt:
Anastazja Bierzgalska
m: abierzgalska@muzeum-wilanow.pl
Najważniejsze informacje
Godzina
Miejsce:
Bilety:
Pamiętaj
Sprzedaż biletów rusza:
- na warsztaty 23 stycznia 2026 r. – 12 stycznia
- na warsztaty 30 stycznia 2026 r. – 12 stycznia
- na warsztaty 11 lutego 2026 r. – 26 stycznia
- na warsztaty 4 marca 2026 r. – 16 lutego
- na warsztaty 1 kwietnia 2026 r. – 16 marca
- na warsztaty 19 czerwca 2026 r. – 1 czerwca
- na warsztaty 2 października 2026 r. – 4 września
- na warsztaty 14 października 2026 r. – 28 września
- na warsztaty 9 grudnia 2026 r. – 23 listopada